MESUT ÖZDEMİR 01.01.2023

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay,Protokol Hukuk ve Danışmanlık Ofisi Kurucusu,2016 Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Bölümlerinden çift ana dal mezunumuz Mesut Özdemir’i ağırlıyoruz.  

Mesut Özdemir kimdir? Mesut Bey, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 

1991 yılında Sivas’ta doğdum. Rahmetli babam mali müşavir, annem ev hanımıdır. Dört erkek çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuyum. Küçük yaşlardan itibaren babam ile çalışmaya başladım. Evin en büyük çocuğu olmam ve babamın rahatsızlıkları ile ailenin içinde bulunduğu durumlar gereği küçük yaşlardan itibaren büyük sorumluluklar almak durumunda kaldım. Henüz ilkokula başlamadan kendi kendime okuma yazma öğrendim.  

İlk ve orta öğrenimimi Sivas’ta tamamladıktan sonra 2009 yılında üniversite sınavında Türkiye derecesi yaparak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü burslu olarak kazandım bu vesile ile Ankara’daki serüvenim başladı.Akabinde üniversitede çift ana dal yapmaya hak kazanarak Hukuk Fakültesinde eğitim almaya başladım yine bu kapsamda 8 farklı ihtisas dersi alarak Uluslararası Hukuk Modülü sertifikasını almaya hak kazandım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ve Fransızca bilmekteyim.  

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Avrasya Çalışmaları bölümünde enerji kaynaklarının uluslararası politikalara etkisi üzerinde tez çalışmaları yaparak yüksek lisans eğitimi aldım.Ankara Üniversitesi Bankacılık ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsünde Özel Hukuk Alanında lisansüstü eğitimime de devam etmekteyim. Eğitim hayatımla birlikte sosyal ve siyasi faaliyetlerimi de sürdürdüm. Üniversitemizde birçok topluluk faaliyetlerinin yanı sıra konsey başkanlığı görevini de yürüttüm.  

Ankara’ya yerleşmemle birlikte siyasi bir partide bazı görevler almak nasip oldu. Burada 12 yıl süren görevlerim vesilesiyle Türkiye’nin her bir ilini birçok ilçesini defalarca görme, her köşesinden insanlarımızla buluşma; toplumsal, kültürel, tarihi zenginliklerimizle tanışma fırsatım oldu. TBMM’de, Başbakanlık’ta, bürokrasi ve siyasetin her kademesinde çeşitli sorumluluklarla meselelerle hemhal oldum.Yine ülkemizi 30 kadar ülkede uluslararası platformlarda temsil etme, gönül coğrafyamızla kavuşma şerefine nail olduk.  

Eğitim hayatım boyunca da çalışmam da gerektiğinden daha hazırlıktayken Üniversitemizin tanıtım ofisinde çalıştım. Aynı zamanda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’nda asistan araştırmacı olarak bir dönem çalıştım.  

2016 yılından itibaren siyasi danışman olarak iş hayatımı sürdürdüm. 2017 yılının sonunda Protokol Hukuk & Danışmanlık Ofisimizi kurarak meslek kariyerime başladım. Aynı zamanda şu sıralar Gözlem Taşınmaz Değerleme şirketini yine üniversiteden mezun arkadaşlarımızla ortaklaşa kurmuş bulunmaktayız.  

TOBB ETÜ’yle olan hikayeniz nasıl başladı? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz
?
             

Üniversite sınavına girdiğimiz yıllarda üniversitemizin yıldızı günden güne parlamaktaydı. Aslında TOBB ETÜ’yü tercih etmemin benim için ihtiyari ve zaruri koşulları vardı. Şöyle ki; iyi derecede yabancı dil eğitimi, çalışmaya teşvik etmesi, ortak eğitim programı, akademik kadrosu, çift ana dal imkanı, TOBB etiketini taşıyor olması, üniversite sınavında başarılı öğrencilerin tercih etmesi üniversitemizi benim için daha sınava hazırlanmaya başlamışken takip etmeme sebep olmuştu. İşin diğer tarafında ise üniversiteyi kazandığım zamanlar ailemin mali durumu gereği Ankara’da okuma imkanım yoktu. Üniversitemizin vermiş olduğu burs, cep harçlığı, bilgisayar, yurt imkanları Ankara’ya gelmemi, okumamı ve kalmamı sağlamıştır. Memleketin başarılı çocuklarına bu imkanı tanıyan TOBB camiasına şahsım ve birçok arkadaşımız adına fazlasıyla minnettarım.
                       

Tabi üniversite yıllarımız çok keyifli geçti. TOBB ETÜ’nün nüfusunu değil kalitesini sağlıklı bir büyüme ve eğitim politikası ile artırma çabası okurken bizlerin tüm arkadaşlarımızla adeta aile olmamızı sağladı. Hocalarımızın kapısı bizlere her zaman açıktı, bu da öğrenmeye gelişmeye aç her öğrenci için bulunmaz nimetti. Yine okul idarecileri ile her zaman sağlıklı iletişim kurabilirdik, üretme peşinde oldukça istediğimiz imkanlar önümüze serilirdi.Bu vesileyle, memleket gündemini ilgilendiren birçok konferans, seminer, toplantıyı hürce düzenleyip meselelerin doğrudan muhatapları ile konuşma fırsatı bulurken bir yandan Türkiye’nin önemli ve popüler edebiyatçıları, yazarları, şairleri, entelektüelleri ile fikir sohbetleri düzenlerdik. 2013 yılında Reyhanlı patlaması sebebiyle konserlerini iptal etmek durumunda kalsak da futbol, basketbol turnuvalarından açık hava sinema gösterimine, fenomen buluşmalarından, trekking bisiklet buluşmalarından, go-kart fotoğrafçılık yarışmalarına kadar çok geniş bir kapsamda düzenlediğimiz 20 günlük gençlik programımız en unutamadığım anılarımdandır.
   

Hukuk ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerinden çift ana dal yaptınız. Neden bu iki bölümü tercih ettiniz ve iki bölümü okurken zorlandığınız zamanlar oldu mu?
 

Daha ortaokuldan beri politika üretmek, siyasetin içerisinde olmak aslında gündemimdeydi. Siyasetin de hem alaylı hem mektepli profesyonellerce yapılması gerektiğine olan inancım sebebiyle Uluslararası İlişkiler ilk tercihim olmuştu. Akabinde biraz rahmetli babamın ısrarları biraz da Can Hocamızın teşvikleri ve ilgisiyle Hukuk Fakültesinde çift ana dal yapmaya başladım.  

Tabi TOBB ETÜ’de okumak zaten başlı başına zor bir iş. E yanına çift ana dal da eklenince hiç kolay bir süreç olmadığını söylemek zorundayım. Hayatımdaki diğer sosyal, siyasi meselelerle iş hayatı da bir araya gelince bazen içinden çıkılamaz durumlar aldığı oluyordu doğrusu. Lakin bizim zorlandığımız kadar hocalarımız da bu karmaşa içerisinde bizden çok zorlandılar. Başarıyı her zaman takdir ediyorlar, destekliyorlardı. Süreci rahatlatan biraz da onların tavırlarıydı. Hepsine de buradan ayrı ayrı tekrar teşekkür etmek isterim.    

TOBB ETÜ’de uygulanan Ortak Eğitim Model’ini nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda kariyer hayatınızda yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?
             

TOBB ETÜ Ortak Eğitim Modelinin farklı eğitim kademelerinde her yerde uygulanması gereken çok başarılı bir model olduğunu düşünüyorum. Şu anda her dönem biz de Hukuk Ofisimize fakülteden öğrenci stajyer arkadaşlarımızı kabul etmekteyiz. Malumunuz olduğu üzere iş başvurularında tecrübe adayın tercih edilirliğini artırmakta. TOBB ETÜ Ortak Eğitim Modeli ile daha mezun olmadan öğrencilerinin iş hayatında tecrübeler edinmesini sağlayarak birkaç adım öne çıkmasını sağlıyor. Ayrıca iş hayatının reel dinamiklerini gören öğrenci hem meslek seçimi noktasında hem de iş hayatına kendisini çok daha iyi hazırlıyor.
             

Şahsen kurumsallık, iş yönetimi, iş disiplini gibi konularda Ortak Eğitim süreçlerinin bana katkıları çok olmuştur.
     

Protokol Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’nin kuruluş aşamasından bugüne kadar gelinen süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?
 

Protokol Hukuk & Danışmanlık Ofisi, zor ve güç zamanlarda zorluklarla kurulmuş bir hukuk ofisidir. Kuruluşumuzun üzerinden bugün 5 yıl geçti. Dünyanın önemli hukuk ofislerinin arasına Başkentin ve Türkiye’nin bir markası olarak girmek gibi bir hedefimiz var.Böyle bakınca güzel bir ivme ile büyümeye devam etmekle birlikte hala arzu ettiğimiz yerin çok gerisinde olduğumuzu kabul etmek gerekiyor.  

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği çalışmaları nasıl gidiyor?
             

Dünyanın neresinde olursak olalım özgeçmişimizdeki en önemli kısmın üniversite olduğu göz önüne alındığında TOBB ETÜ markası hepimiz için önemlidir. Bu markayı büyütebilecek en önemli paydaşın mezunları olduğunu düşünüyorum. Mezunlar Derneğimizin mezunlarına kıymet vermek, mezunlarını teşvik etmek ve irtibatlandırmak suretiyle ortaya koyduğu çalışmaları takdir ediyorum. Derneğin ve mezunların birbirine sahip çıkması suretiyle çok kıymetli neticeler elde edileceğine inanıyorum. Bizler de bu dönem yönetim olarak bu kıymetli markayı yukarı taşımak adına tüm mezunlarımıza ulaşmak, buluşmak derdiyle yeni proje ve yapılanmalarımızı hayata geçirmek için çabalıyoruz.
 

Sosyal hayatta Mesut Özdemir neler yapar? Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?
 

Yoğun ve yorucu iş temposu içerisinde sosyal hayatı da ihmal etmemeye ve vakit ayırmaya gayret ediyorum. Aileye, aile gibi olduğunuz insanlara, dostlarınıza, büyüklerinize vakit ayırmak çok önemli. Hayatın günlük debdebeli akışı içerisinde kaliteli bir kaçış olarak değerlendirdiğim spor, sanat, müzik ile hemhal olmaya çalışıyorum. Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu ve Türkiye Hava Sporları Federasyonlarında yöneticilik yapmaktayım.Geleneksel el sanatlarından tezhip dersleri aldım bir dönem; bağlama çalmaya gayret ediyorum. Halihazırda tenis sporu ile ilgilenmekteyim. Tesbih koleksiyonerliği yapmaktayım. İşlerimiz gereği gerek yurt içi gerek yurt dışına pek çok kez seyahat ediyorum. Bu vesile ile gittiğim yerleri de gezip görme fırsatı buluyorum. Tüm bunların yanı sıra özellikle Ankara’da sahne alan konser, oyun ve gösterileri de kaçırmamaya gayret ediyorum.      

2023 Ocak sayısında bana yer verdiğiniz için çok teşekkür ediyor, Sizler vesilesiyle mezunlarımız, mensuplarımız, tüm TOBB ETÜ ve TOBB camiasını saygı ve hürmetle selamlıyorum.          

2023 yılının Ocak ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.