MUSTAFA ÖZGÜR KIRDAR 01.11.2020

Röportajlar köşemiz bu ay Hukuk Fakültesi’15  Mezunu Av. Mustafa Özgür Kırdar’ı ağırlıyor. M. Özgür Bey’i daha yakından tanımak için sizleri daha fazla bekletmeden röportajımıza başlayalım. Özgür Bey bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba TOBB ETÜ Ailesi, 1991 yılında Hatay’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Hatay’da tamamladım. Yakın arkadaşlarım üniversite tercihlerini hep İstanbul’da yer alan üniversitelerden yana kullandılar. Ancak benim her zaman üniversiteyi okumak istediğim şehir ülkemizin başkenti Ankara’ydı ve özellikle Ankara’da hukuk bölümünü okumak istiyordum. Tercih dönemi yaptığım araştırmalar sonucunda; TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nin çok değerli hocalara sahip olduğunu, ortak eğitim programı ile iş deneyimi sağladığını ve özellikle de üniversite bünyesinde yer alan toplulukların etkin olduğunu gördüm ve bu gibi nedenler ile TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’ni 2010 yılında kazandım. Üniversitede geçirdiğim 5 yılda, tercih döneminde yapmış olduğum araştırmaların doğruluğunu görmüş oldum ve geriye baktığımda çok doğru bir seçim yapmış olduğumu düşünmekteyim.

TOBB ETÜ’de ki yıllarınız ile ilgili neler anlatmak istersiniz?

TOBB ETÜ’e kayıt için geldiğimde, yeni bir başlangıcın beni beklediğinin farkındaydım. Büyük bir heyecan içerisinde kayıt yaptırdığım esnada Hukuk Fakültesi Dekanının tanışmak üzere odasına davet ettiğini ilettiler. Üniversitedeki ilk günümde; Saygıdeğer Dekanımız Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın bu nazik daveti, bana fakültede geçireceğim 5 yılın nasıl geçeceği hakkında olumlu bir izlenim bıraktı. Fakültede aldığım iyi eğitimin yanında hocalarımızla olan iyi diyaloğum da başladığı gibi 4 yıl boyunca devam etti ve hala devam etmektedir.  Ayrıca fakültede almış olduğum iyi eğitimin iş hayatımda olumlu anlamda faydasını görmekteyim.
Üniversiteye başladığımda hukuk eğitimi yanında kişisel gelişimim açısından üniversitede yer alan topluluklara üye oldum ve etkinliklerine katılmaya başladım. Topluluklar içerisinde aktif olarak görev almaya başladıkça, üniversite yönetiminin her anlamda toplulukları desteklediklerini gördüm. 2 dönem TOBB ETÜ Genç Atatürkçüler Topluluğu başkanlığı görevini üstlendim. Bu süreçte çok kıymetli akademisyen, yazar, gazeteci ve siyasetçi ile ikili ilişkiler kurdum. Okulda düzenlemiş olduğumuz etkinlikler ve kurmuş olduğum ikili ilişkiler kişisel gelişimim açısından önemli bir yere sahiptir. Üniversitemizde okuyan bütün öğrencilerimize topluluklara katılarak aktif rol üstlenmelerini öneririm. Tüm bunların yanında topluluk etkinliğinde değerli hayat arkadaşım, sevgili eşim Merve Yıldız Kırdar ile tanıştım. Üniversite topluluk faaliyetlerinin bana en büyük katkısı eşim ile tanışmam oldu diyebilirim.

M. Özgür Bey, Ortak Eğitim Modeli Size Neler Kattı? Ortak Eğitim Modeli Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Avukatlık mesleğini icra etme isteğim sonucunda hukuk fakültesini tercih ettim. Hukuk fakültesini okurken de aklımda sadece avukat olma vardı. Bu nedenle ortak eğitim modeli kapsamında sadece hukuk bürolarında staj yaptım. Ortak eğitim modeli ile mezun olmadan iş tecrübesi edinilmesi gerçekten çok faydalı. Ortak eğitim modeli ile stajın ardından üniversiteye döndüğümde, uygulamada öğrendiklerimin derslerimde de faydasını gördüm. Ortak eğitim modelinin faydalı olduğunu öğrencilerin yanında iş dünyası da belirtmektedir. Avukatlık mesleğini yapmak istediğim kesin olduğu halde hangi şehirde yapacağıma karar vermemde ortak eğitim modeli kapsamında yaptığım stajlar etkili olmuştur. İlk ortak eğitim stajımı memleketim İskenderun’da olan bir hukuk bürosunda ikincisini ise Ankara’da köklü bir hukuk bürosunda yaptım. Bu stajlar doğrultusunda avukatlık mesleğini Ankara’da yapmaya karar verdim. Bildiğiniz üzere avukatlık mesleğine başlamadan önce 1 yıl staj yapma şartı vardır. Avukatlık stajıma başladığımda, ortak eğitim modeli kapsamında yaptığım stajlarda edindiğim deneyimlerin büyük katkısını gördüm. Staja başlamadan önce adliyeye dahi gitmemiş stajyer avukatların aksine gerek adliye işlerinde gerek ise ofis işlerinde kendimi göstermeye başladım. Faydasını görmüş biri olarak, ortak eğitim modelinin daha da geliştirilerek öğrencilere ve iş dünyasına katkısının daha da artacağı düşüncesindeyim.  

Kırdar Hukuk Bürosu’nu nasıl kurmaya karar verdiniz?

 2015 yılında mezun olduktan hemen sonra avukatlık stajımı başlattım. Avukatlık stajımı Ankara’da yer alan saygın bir hukuk bürosunda 1 yıl boyunca kesintisiz olarak tamamladım. Staj yaptığım hukuk bürosundan iş teklifi almam üzerine burada çalışmaya başladım. Çalıştığım hukuk bürosunda farklı departmanlarda hukuk alanının her bölümünü görme ve deneyim kazanma fırsatım oldu. Bunun yanında 2016-2017 yılları arasında Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü’nün İnşaat Sözleşmeleri Hukuku Programını tamamladım, daha sonra Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD’da tezli yüksek lisans programına katıldım. TOBB ETÜ’de hangi bölümde okursanız okuyun girişimcilik ruhuyla mezun oluyorsunuz. Benim de aklımda avukatlık stajı yaptığım dönemden itibaren kendi hukuk büromu kurma fikri vardı. Gerek bağlı avukat olarak çalıştığımda gerek ise ortak eğitim programı stajı ve yasal avukatlık stajımda edindiğim deneyimler sonucunda 2018 yılında Ankara’da Kırdar Hukuk Bürosu’nu kurdum. Genç bir avukat olarak karşıma birçok zorluk çıksa da bugün birçok şirkete danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Üniversite yıllarında kazanım olarak gördüğüm iyi ikili ilişkiler kurmanın meslek hayatımda faydasını görmekteyim. Ülkemizde maalesef genç avukatlara karşı bir önyargı mevcut ancak bu önyargıları çalışkanlık ve başarı ile kırılması mümkün. Mesleğe yeni başlayacak meslektaşlarım da çıktıkları yoldan asla geri dönmesinler. Bilgi güçtür ve TOBB ETÜ’den mezun olan her arkadaşımda da bu güç mevcuttur.

İş hayatı dışında M. Özgür Kırdar neler yapar?

Avukatlık, yoğun bir tempoda gerçekleşen ve stresli bir meslek. Müvekkilleriniz ile sürekli iletişimde olduğunuz ve bu nedenle mesai saati kavramı olmayan bir meslek. Bu nedenle insanın iş yoğunluğunu ve stresini atabileceği alanlara ihtiyacı vardır. Benim iş yoğunluğundan kaçış alanım doğa. Yönetim kurulunda yer aldığım Pangea Offroad Doğa ve Motor Sporları Derneği ile kamp ve doğa sporları etkinlikleri düzenliyoruz. Hafta sonları şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçarak doğada kendimizi buluyoruz. Eşim ile fırsat buldukça küçük seyahatlere çıkıyoruz. Bazen de şehir dışı duruşmalarımı eşimle beraber tatile çeviriyoruz. İnsan işinin arasında böyle fırsatlar yaratmalı diye düşünüyorum. Ayrıca bir şeyleri üretme duygusunu çok severim. Hobi olarak ahşap oyma yapıyorum. Elime ahşabı aldığımda saat nasıl geçiyor farkında bile olmuyorum. Aklımda sadece elimdeki kütükten nasıl bir ürün çıkacağı oluyor.

Tobb Etü Mezunlar Derneği İle İlgili Neler Söylemek İstersiniz?

Üniversitemizin Mezunlar Derneği’nin aktif olması çok kıymetli. Mezunların çeşitli etkinliklerde bir araya geldiğini görüyorum ve elimden geldiğince yapılan etkinliklere katılmaya çalışıyorum.  Birlikteliği sağlamak adına çok güzel işler yapıyorsunuz. Üniversiteye aidiyet duygusuyla bağlı biri olarak başarılarınızın devamını dilerim.


M.Özgür Bey keyifli röportajınız için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.