Rahmi Onur Özgür 02.05.2017

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin Mayıs ayı konuğu İktisat bölümü 2010 Eğitim-Öğretim yılı mezunu Rahmi Onur ÖZGÜR. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Öncelikle bu değerli davetiniz için teşekkür ederim. 1987 Ankara doğumluyum. 2010 yılında TOBB ETÜ İktisat bölümünden mezun oldum ve Hacettepe Üniversitesi Pazarlama Yüksek lisansına başladım. 2012 yılında TürkTraktör Pazarlama departmanında Bayi Geliştrime Uzmanı olarak işe başladım. Kişilik olarak insanlarla iç içe olmayı, seyahat etmeyi, farklı kültür ve insanlarla tanışmayı, araştırarak yeni şeyler öğrenmeyi çok seven biriyim. Hayat felsefemi uğraştığım şeyde her zaman en iyisi olmayı hedeflemek olarak özetleyebilirim.  

TOBB ETÜ’de İktisat Bölümü’nden mezun olmanın kariyer hayatınızda size ayrıcalıklar sunduğunu düşünüyor musunuz?

TOBB ETÜ’de öğrenci olmayı geleceğim için bir fırsat olarak gördüm ve tercihlerimde ilk sıraya aldım. Alanında isim yapmış olan kişilerden almış olduğum eğitim, yapmış olduğum stajlar, kazandığım arkadaşlıklar, aynı zamanda araştırmacı ve yenilikçi kişiliğim her gün kendime bir şeyler eklememi sağladı. Öğrencilik döneminde beni mutsuz eden;  tatillerin kısa olması (hatta bence hiç olmayan) , yoğun ders programı ve uzun süreli stajların artısını işe başladığım zaman anladım. Öğrencilikte yaşadığımızı düşündüğümüz zorluklar aslında kariyer hayatımızda bizi özel sektörün  yoğun iş temposuna kolayca adapte ederken, profesyonel iş hayatına hızlı bir giriş yapabilmemiz için çok büyük bir avantaj oluyor.

2010-2012 Eğitim Öğretim yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde hangi bölümde Yüksek lisansınızı tamamladınız? Teziniz ile ilgili neler paylaşmak istersiniz?

Yüksek lisansım Pazarlama bölümünde ve devam etmekte. Üniversite hayatımın aksine yüksek lisansta bölümün en başarılı öğrencilerinden biriydim. Pazarlama alanında kendimi buldum.  Bir çok farklı sektör ve konuda projeler hazırlama fırsatım oldu. Büyük keyif aldım. Tezimde Marka Sermayesinin Tüketici Satın Alma Kararına olan etkisini ele aldım. Tez yazmaktan çok keyif aldığımı söyleyemeyeceğim, zira henüz tezimi tamamlamış değilim. 

Türkiye’nin üretim öncülerinden  ve Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri olan Koç Holding A.Ş. ile dünyanın en büyük tarımsal ekipman üreticilerinden biri olan CNH’in eşit ortaklığında yönetilen TürkTraktör firmasında çalıştığınızı bilmekteyiz. TürkTraktör firmasındaki pozisyonunuzdan ve iş tanımınızdan bahsedebilir misiniz?

Yüksek lisansa devam ederken aynı zamanda iş arama sürecime de başladım. İstediğim işi bulmam yaklaşık 5 ay sürdü. 2012 yılından beri çalıştığım pazarlama departmanı Bayi Geliştirme ve Müşteri Yönetimi Müdürlüğünde şuan yönetici olarak 3 kişilik bir takımın sorumluğunu üstlenmekteyim. Takım olarak, New Holland ve Case IH markamızın bayi ağını yönetmek ve geliştirmek ile sorumluyuz. Türkiye genelinde geniş bayi ağımızı müşteri ihtiyaç ve gereksinimleri doğrultusunda geliştirmek ve bayi hizmet kalitesini en üst seviyede tutmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş tanımımız çok dinamik, Türkiye genelinde çok yoğun bir seyahat programımız var. Farklı bölgelerden farklı insanlarla bir araya geliyoruz. Sürekli araştırarak yeni şeyler öğreniyoruz. Bu sayede hala işe başladığım ilk günkü heyecanımı koruyabiliyorum.  

TürkTraktör firmasında çalışmak isteyen mezunlarımız için işe giriş süreci ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

TürkTraktör’ün çok profesyonel bir IK süreci ve yapılanması var. İhtiyaç duyulan pozisyon için önce bir aday havuzu oluşturuluyor. Havuz içinde kriterlere uygun adaylar için insan kaynakları, yönetici ve müdür panel mülakatları, üst yönetim mülakatları ve Genel Müdürümüzün görüşme ve onayı ile sonlanan bir seçim süreci var. Bu süreç içerisinde departmana göre 4 - 6 arasında değişen mülakat aşamaları olabiliyor. 
TOBB ETÜ’den bir çok öğrenci stajlarını TürkTraktör de yapıyor. Hatta bazıları ile birlikte çalışma fırsatımız oluyor. Bu durum hem onlar hem de bizler için bir fırsat haline gelebiliyor. Bu staj imkanları ile çalışma hayatı hakkında fikir sahibi oluyorlar, iş yerinde sorumluluk almayı iş takip etmeyi ve kurumsal bir yapı da nasıl çalışacağını deneyimlemiş oluyorlar.

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Bu konuda çaba sarf eden mezun arkadaşlarımız var. Fakat hala gelişime açık olan çok fazla konunun olduğunu düşünüyorum. Bunun için kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılarak ciddi bütçeler ayrılması gerekiyor. Mezunlar Derneği’nin bana, aileme, çevreme ve yaşamıma bir katkı sağlamasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Gönül ister ki, mezun olarak gidebileceğim, ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirebileceğim, sosyal aktivitelere katılabileceğim bir yaşam alanı oluşturulsun. İlerde neden olmasın.
 Belki biz mezunlar da bu konuda daha fazla çaba sarf etmeli, daha talepkar olmalı, öneriler ile giderek bu konuda çaba sarf eden arkadaşlarımızı desteklemeliyiz. Her şey küçük adımlar ile başlar. Ben de TOBB ETÜ ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.  


Onur Bey, keyif dolu röportajınız için teşekkürlerimizi sunuyoruz. TOBB ETÜ Mezunlar Derneği tarafından mezunlarımızla öğrencilerimiz arasındaki iletişimi artırmak ve çeşitli sektörlerde çalışan mezunlarımızdan, o sektörlerde çalışmak isteyen öğrencilerimize bilgi ve tecrübe aktarımı sağlamak amacıyla COFFEE NETWORKS adında bir program hazırlandık. Girişimci 5 mezunumuzun katılımlarıyla 6 Mayıs Cumartesi günü 3.sünü düzenleyeceğimiz etkinliğimizin ilerleyen bölümlerinde Özel Sektörde çalışan mezunlarımızı davet edeceğiz. Öğrencilerimizin doğru ve hızlı kariyer planlamalarını yapabilmelerini amaçlayan etkinliğimizde çalışmakta olduğunuz firmayı temsilen sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.