Atakan Turpcu 08.04.2014

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin bu ayki konuğu Atakan Turpcu. Öncelikle konuğumuz olmayı kabul ettiğin için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinden bahsedebilir misin?

 Ben teşekkür ederim. 2004-2005 öğretim yılında eğitime başladığım TOBB ETÜ İktisat Fakültesi ‘ni 2009-2010 öğretim yılında tamamladım. Mezuniyetimden sonra staj yapmış olduğum son firma olan Turyapı İnşaat’ta orta düzey yönetici adayı pozisyonunda işe başladım. Şu anda görevime genel müdür yardımcısı olarak devam ediyorum.

 TOBB ETÜ’de eğitimini tamamladıktan sonra neler yaptın?
Üniversite eğitimimi biraz uzatmam ve dolayısıyla son öğretim yılındaki ders yoğunluğumun az olması sebebiyle zaten daha çok iş yerine gidip gelmeye başlamıştım. Başlangıç için çok zorlandığımı söyleyemem. Çünkü çok yumuşak bir geçiş sürecim oldu.

Ne zamandır Turyapı İnşaat’ta çalışıyorsun?


Gerçek verimlilik açısından bakarsak 3 yıldır diyebilirim. Öncesi biraz daha izleme ve öğrenme süreciydi.

İşe giriş sürecini anlatabilir misin? Nasıl bir mülakattan geçtin?
Son dönem staj yerim olduğu ve çok kurumsal bir yönetim sistemi olmadığından bildiğimiz anlamda bir mülakat süreci yaşamadım. Alacağım görevler için mevcut iş yapısı içerisinde edindiğim görevlerde etaplardan geçirildim o kadar. Benim ne yapacabileceğime sahada karar verildi diyebilirim.


Sana sunulan imkanlardan bahsedebilir misin?
İmkanlar; sizin onlara yüklediğiniz anlamlar çerçevesinde sizi mutlu eder. Çeşitli imkanlarım var elbette ancak imkanlarım arasındaki önceliğim araba, para, makam değil inisiyatif alabilme imkânıdır. Çünkü benim açılmamı, gelişmemi sağlayan budur. Kimileri her sene zam almaktan memnun olur. Beni ise inisiyatif almak memnun eder. Bu şekilde telafisi olsun olmasın hata yapmalıyım ki dersler çıkarabileyim.

Mesleğinin seni zorlayan yönleri var mı peki?

Edindiğim görev içerisindeki en büyük zorluk; nerede mola verileceğinin belli olmaması. İnşaat 7/24 tür ve onun her anıyla ilgilenmek durumundayım. Yazı, kışı, pazarı, düğünü derneği ikinci sıraya koymak zorundayım. Tek bir lokalizasyon olmadığı için sürekli mobil haldeyim. Özellikle son rekabet şartlarında tamamen mobil olmak zorundayız.

Ortak eğitimlerinin şuanki iş hayatına ne gibi etkileri olduğunu düşünüyorsun?

Ortak eğitimi; araba kullanmayı öğrenmeye benzetiyorum. Kişi ehliyetini ve arabasını aldığında önce şehir içinde ya da kendi çevresinde yer alır. Tecrübe edindikçe de daha karmaşık ve daha dikkat gerektiren şehirlerarası yollara çıkar. O tecrübeyi edinenler; iyi bir şoför olarak aracına zorlu yollarda da hakim olur. Ortak eğitim de aynen böyle. İş hayatına başlamak için henüz riskleriniz sayıca fazla, yapacağınız bir hatanın sonucu da henüz hayati değilken işi tecrübe edebilmek, rakiplerin bir adım ötesine geçmenizi sağlıyor. Kimse getir götür yapmadan gerçekten getir götür yapmanın ne olduğunu bilemez.

Peki bundan sonra geleceğe dönük hedeflerin,  planların neler?

5 yıl sonra donanım ve beceri olarak yardımcısı olduğum genel müdürlük düzeyine gelmiş olmayı diliyorum. Yani Eğitim hala devam ediyor. Hedeflerim arasında içinde bulunduğum markayı ulusal piyasanın ötesinde uluslararası bir marka haline dönüştürebilmek var. Firma olarak yabancı bir ülkede bir yapıyı üstlenmek ve onu tamamlamak en büyük hayalim. Çünkü benim için bu işte esas olan nitelik değil niceliktir.