Gökhan Bey, bizlere ve değerli takipçilerimize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Gökhan KUL kimdir?
Şu anda ABD’de SUNY at Buffalo’da Computer Science and Engineering bölümünde doktora öğrencisi ve aynı zamanda araştırma görevlisiyim. Bundan önce, 2012 yılında ODTÜ’den Yüksek Lisans ve 2010 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Lisans derecemi Bilgisayar Mühendisliği üzerine yaptım.
Ankara’da doğdum ve hayatımın büyük bir kısmını Ankara’da geçirdim. Evliyim ve eşim İngilizce eğitmeni. Her ikimizde, sanırım birçok insanın aksine, bu şehri çok seven ve hayatını bu şehirde geçirmek isteyen insanlarız. Mesleğimin dışında, bilim kurgu ve fantastik kurgu alanında çeşitli aylık dergilerde makaleler yazmaktayım ve bundan birkaç yıl öncesine kadar amatör olarak müzikle uğraşmaktaydım.
TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans öğrencimiz olmak kendi tercihiniz miydi?
Bu sorunun benim için bir kısa ve bir de uzun cevabı var. Kısa cevabı, tahmin edebileceğiniz gibi, ‘evet’. Uzun cevaba gelince; bildiğiniz gibi, ülkemizde liseyi yeni bitirmiş ve geçmiş birkaç yıl boyunca neredeyse başını kaldırmadan ders çalışma gereksinimi duyan öğrenciler olarak, üniversitelere giriş sınavına girmekteyiz. Bu sınavın arındansa aldığımız sonuçlara göre üniversite ve bölüm tercihi yapmaktayız; neredeyse kendimizi hiç tanımadan, yeteneklerimizi bilmeden. Ben geriye dönüp baktığımda, TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliğini tercih ederek bu dönemde gerçekten şanslı ve doğru bir tercih yaptığımı görebiliyorum.
TOBB ETÜ’ nün Ortak Eğitim modelini bir iki cümleyle değerlendirmek isteseydiniz neler söylerdiniz?
Ortak Eğitim modeli, öğrencinin kendini tanıması ve gerçekten ne istediğini görebilmesi açısından çok doğru bir modeldir. Yılda üç dönemlik sistem, her ne kadar öğrencileri yorsa da, mezuniyet sonrası hayatınızı görmek, anlamak ve yönlendirmek için mükemmel bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Yüksek Lisans eğitiminizi ODTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği üzerine tamamladınız. ODTÜ’de Yüksek Lisans yapmanın avantajlarından bahsedebilir misiniz?
ODTÜ, bilindiği üzere ülkemizin en iyi üniversitelerinden bir tanesi. Üniversite deyince aklımıza bilimin öğretildiği bir kurumundan ziyade, bilimin üretildiği bir kurum gelmelidir ve ODTÜ bu konuda öncü bir kuruluş olarak yüksek lisans yapmak için son derece iyi bir seçenektir diye düşünüyorum. Aynı zamanda, farklı kurumlarda bulunmanın bir insanın bakış açısını geliştirdiğini ve farklı kurum kültürlerine ayak uydurma yeteneğini geliştirdiğine inanıyorum.
Şu anda The State University of New York at Buffalo’da araştırma görevlisisiniz. Bu üniversitede araştırma görevlisi olmak hayaliniz miydi? Yoksa her şey kendiliğinden mi gelişti?
Doğrusunu söylemek gerekirse her şey kendiliğinden gelişti. Bende her doktora yapmaya karar vermiş öğrenci gibi kendi alanıma yakın çeşitli üniversitelere başvuru yaptım. Başvurularımın ardından kabul aldığım üniversiteler arasında seçimimi SUNY at Buffalo’dan yana kullandım. Bu tercihi yapmak için, diğer üniversiteleri de değerlendirip karar vermeden önce Buffalo’yu ziyaret ettim ve muhtemel danışmanım ile görüştüm ve sonunda eşim ile beraber en iyi seçimin SUNY at Buffalo olduğuna karar verdik. Eğer diğer görüşmelerim de bu görüşme kadar verimli geçseydi, başka bir üniversiteyi de değerlendirebilirdim. Örneğin, beni çalışma alanımın dışında bir projede çalıştırmak istediklerinden dolayı Avusturya’da bir üniversitenin kapısından döndüm. Belki bu üniversitede bu pozisyonda çalışmak çocukluk hayalim değildi, ancak hayalini kurduğum şeyleri yapmak için doğru yer burası.
On yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Akademik kariyerinize devam edecek misiniz?
Kendimi bir iş mülakatında hissettim! Ama öyle bir cevap yerine, samimi bir cevap vermek istiyorum. Ortak Eğitim konusundaki düşüncelerimi zaten önceki sorularda belirtmiştim. Ortak Eğitim, bana hayattan ne istediğimi gösterdi diyebilirim. Çalıştığım şirketlerde, hem ürün geliştirme hem de araştırma ve geliştirme birimlerinde çalışma şansım oldu. Bu deneyim sayesinde gördüm ki, araştırma ve geliştirme projelerinden çok daha fazla zevk alıp kendimi çok daha fazla gösterebiliyorum. Bu nedenle, akademik kariyerime devam edeceğim. Aile kavramına önem veren bir insanım ve bir TOBB ETÜ ailesi mensubu olarak, bu aileye geri dönmeyi isteyebilirim mesela. Tabi kendimi tek bir hedefe odaklamak yerine, şu ana kadar hep yaptığım gibi önüme çıkan imkânları değerlendirmeye devam edeceğim ve ne olacağını zaman gösterecek. Bu yaklaşımım, üniversiteye giriş sınavının ardından TOBB ETÜ’yü tercih etmem gibi, beni hiç yanıltmadı.
TOBB ETÜ ailesinin bir bireyi olarak TOBB ETÜ MED’ den beklentileriniz nelerdir?
Öncelikli olarak TOBB ETÜ ailesi bireylerini bir arada tutma konusunda yaptığınız çalışmalar için teşekkür ediyorum ve bu gayretin devamını diliyorum. Aynı zamanda, bu birlikteliğin, eğitim konusunda yardıma ihtiyaç duyan öğrencilere yardım etmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, üniversitemizde burs alamamış bir öğrenci, her yıl TOBB ETÜ MED tarafından en azından örgenim ücreti bursu ile ödüllendirilebilir. Bu durum, öğrencilerin üniversitemize ve Mezunlar Derneğimize olan bağlılığını ve inancını artıracak ve zaman içerisinde giderek güçlenen bir yapı haline gelmesine katkı sağlayacaktır.