UMUT & UFUK ERDOĞDU & ÇAĞLAR GÜRSEL

TOBB ETÜ SIRALARINDA BAŞLAYAN ARKADAŞLIKLARI İŞ ORTAKLIĞINA DÖNÜŞTÜ. MART AYI RÖPORTAJLAR KÖŞEMİZDE GİRİŞİMCİ ÜÇ TOBB ETÜ MEZUNUMUZU AĞIRLIYORUZ…  

Ufuk Erdoğdu, Umut Erdoğdu ve Çağlar Gürsel’ in Girişimcilik hayallerini gerçekleştiği hikayeleri ile size başbaşa bırakıyoruz…

Bizlere biraz kendinizden bahsebilir misiniz?

ÇAĞLAR

Merhaba, babamın işi sebebiyle 7 yaşıma kadar Batman'da yaşadım, ardından babamın tayininin çıkmasıyla Ankara'da ikamet etmeye başladım. İlköğretimimi Ankara Özel Tevfik Lisesi'nde ( tıfıl :) ) tamamladım. ÖSS'ye girdiğim sene TOBB ETÜ henüz bir senedir faaliyette olan bir üniversiteydi. Tercihimi çok büyük vaatleri olan TOBB ETÜ' den yana kullandım. Bu vaatler arasında tabii ki en önemlisi iş garantisi ve özellikle iktisat bölümünün kadrosuydu. Düşünsenize eski Merkez Bankası başkanı size ders veriyor. Dünyaca tanınan insanlar size örnek oluyor. Aaa tabii bir de her öğrenciye laptop veriyorlardı :)

UMUT

Ankara’da dünyaya geldim. Baba tarafım Erzincanlı, anne tarafım ise Tokatlı. Bu ara moda olan alt-üst soy sorgusunda gördüm Tokat’a Kafkasya’dan gelmişler. Farklı kültürlerin bir ürünüyüm yani. Bu durumun ve tabii ki ailemin eğitimi sayesinde farklı düşüncelere karşı küçük yaştan itibaren hoşgörülü ve meraklı olduğumu düşünüyorum. İlk ve orta eğitimimi Büyük Kolej’de, lise eğitimimi Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nde tamamladım.

UFUK

1988 yılında Ankara’da doğdum. İlkokul 4 ncü sınıfa kadar Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulu'nda, 8nci sınıfın sonuna kadar Büyük Kolej'de okudum. Liseyi Gölbaşı Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra 2006 yılında TOBB ETÜ maceram başladı. Babamın da önceden basketbol ile ilgilenmesi sayesinde ilkokul 5 nci sınıftan TOBB ETÜ mezuniyetime kadar okul takımlarında ve çeşitli kulüp takımlarında basketbol oynadım. Yine TOBB ETÜ mezunu olan eşim Görkem ile 2,5 yıldır süren bir evliliğimiz var. 

TOBB ETÜ öğrencilik yıllarında ait Ufuk, Umut ve Çağlar’ın anılarını tüm samimiyetleriyle dinledik.


UMUT

TOBB ETÜ’yü seçmemde ağabeyimin tavsiyelerinin çok etkili olduğunu düşünüyorum. İlk başlarda ortak eğitimlerden dolayı eğitim süresinin uzun olması kafamda soru işaretleri oluşturmuştu: “Acaba başka bir üniversiteye gidip 3 ay tatil yapmak daha mı iyi olurdu?” diye düşünüyordum. Fakat mezun olduktan sonra bu tecrübelerin bizim için ne kadar önemli olduğunu anladım.    

ÇAĞLAR

Öyle parlak bir öğrenci değildim.Ee üniversite hayatında eğlenmeyeceyizde ne zaman eğleneceğiz. :) Okula ilk başladığım sene okulda 500 öğrenciydik. Herkes birbirini tanırdı, herkes herkesle arkadaştı.  Şirinler köyü gibi bir yerdi. Bizim dönemimizde eğitim sisteminde, okulda birçok değişiklik oldu. Okulun sisteminin de yeni olması sebebiyle bizimle birlikte gelişti. Hepsini yaşadık, hepsine ayak uydurduk. Günün sonunda 2 yıl hazırlık 4 yıl bölüm okuyarak iyisiyle kötüsüyle mezun oldum.

UFUK

Okulumuzun en sevdiğim yanı aslında en büyük handikapıydı. Küçük bir okuldu. Böylece her bölümden arkadaşım oluyordu ve daha fazla bakış açısı deneyimleme şansım oluyordu. Kampüsün küçük olması bu yönden büyük bir avantaj sağlamış aslında bize.  

Ortak Eğitimlerinizi hangi firmalarda gerçekleştirdiniz?

UMUT

Ortak Eğitimimin birincisini Borusan Mannesman Ankara Bölge Müdürlüğü’nde yaptım. Oradaki çalışanlar benimle ilgiliydi. Hayatımın ilk iş tecrübesi için benim için iyi oldu. Kalan iki stajımı Aile Şirketimiz olan Erdoğdu Et ve Gıda şirketinde yaptım. Bu stajlar süresince mezun olduktan sonra gıda sektöründe çalışmak istediğime karar verdim.

ÇAĞLAR

Ortak Eğitim Programı beni iş hayatına hazırlamak konusunda çok yararlı oldu. İlk olarak Merty Enerji isminde petrol arama araştırma firmasında. Sonraki sene stajımı Ad Demirel isminde boru hatları ve basınçlı kaplar yapan bir firmada yaptım. Son stajımı ise Koza Altın firmasında gerçekleştirdim.

UFUK

Ortak Eğitimimi sırasıyla EBSO(Ege Bölgesi Sanayi Odası), Merty Enerji ve aile şirketimiz olan Erdoğdu Et ve Gıda Ürünleri firmalarında yaptım.

Girişimciliğin tohumları ne zaman atılmaya başladı?

UMUT

Girişimciliğin sonradan yani çevresel faktörlerle öğrenildiği kadar içimizden gelen yani genetik özelliklerimizden dolayı da ortaya çıkan bir karakter özelliği olduğunu düşünüyorum. Ailemde rol model olarak gördüğüm babamın iş adamı olması bendeki girişimcilik özelliğini ortaya çıkaran en önemli etken diyebilirim. İlk girişimcilik tecrübemi ilk okul zamanımda çocukluğumuzdan beri ailecek gittiğimiz ve hala çok severek gitmeye devam ettiğim Ayvalık kıyılarında arkadaşlarımızla denizden çıkardığımız midye ve güzel taşlar satarak yaşamıştım.    

ÇAĞLAR

Aslına bakarsanız daha üniversitedeyken şu anki ortağım olan Ufuk Erdoğdu ile gelecekte üretim yapan bir firma yönetme hayallerimiz vardı. İş hayatına Maldivler'de ultra lüks bir otelde yöneticilik pozisyonu ile başladım. Bin bir badire ve kazanılan tecrübe ile Türkiye'ye döndüm. Askerliğimi yaptım. Hemen ardından Koza Holding firmasinda iki yıl bütçe, maliyet ve raporlama departmanında çalıştım. Daha sonra MAN Türkiye firmasında yine Bütçe ve raporlama departmanında çalıştım. Toplamda 5 ayrı sektör hakkında yönetimsel düzeyde tecrübe kazandım. Ardından Lembas'ı kurduk.  Tüm bu sektörlerin yanında ulaslararası deneyim, kurumsal yapı, halka açık firma raporlaması, maliyet planlaması ve raporlanması gibi deneyimler kazandıktan sonra bu birikimimi şu anki ortaklarım, arkadaşlarım Umut Erdoğdu, Ufuk Erdoğdu ile paylaşarak taçlandırmak istedim.


UFUK

Girişimciliğin tohumları aslında merak etmemizin önüne geçmeyen anne, baba ve öğretmenlerimiz sayesinde yıllar önce atıldı. 35 yıllık aile şirketimizde Cumhuriyet Sucukları'nın ve Kebir Süt Ürünleri'nin Ankara, Cumhuriyet Sucukları'nın ve Taraklı Süt Ürünleri'nin İstanbul distribütörlüğünü sürdürüyorduk ve hali hazırda devam ediyoruz.  Lembas'tan önce bir de kafe girişimimiz oldu. Şu anda One Tower, Kentpark ve Metromall'de bulunan Demlik Kafe'nin işletmeciliğini de 2014 yılından beri yapmaktayız.

3 TOBB ETÜ’LÜ İş Ortağı olarak bu işe nasıl başladığınızı bizlerle paylaşır mısınız?
Firmanızın kuruluş aşamasından başlayarak, sektör ile ilgili olumlu olumsuz karşılaştığınız her türlü süreçtende bahsedebilir misiniz?

ÇAĞLAR

Ortaklarım, arkadaşlarım Ufuk Erdoğdu, Umut Erdoğdu mevcutta ticaret yapmaktaydılar. Uluslararası gıda fuarında tanıştıkları krep üretim sektörü konusunda beni bilgilendirdiler birlikte çalışmak istediklerini söylediler zaten daha önceki hayallerimiz de bununla uyuşmaktaydı. Lembas ismi yüzüklerin efendisi filmindeki ekmeğin ismi aslında. Hepimiz o seriyi sevdiğimizden isim hoşumuza gitti. Krep ye ise tam olarak bir anda ortaya çıktı.

UFUK

Yeni bir ürün, yeni bir tat, yeni bir alışkanlık. İşimiz zor çünkü insanlar “Pişmiş krep almaya ne gerek var!? Yarım saatte hazırlarım hemen.” şeklinde düşünebiliyorlar. İnsanlar daha önce evlerinde tereyağı, yoğurt, salça, turşu gibi ürünleri de yapıyorlardı fakat kendilerine belli bir zaman yaratmak için bu ürünleri marketten satın almaya başladılar. Biz insanlara sabah 30 ila 45 dakika arasında daha fazla uyku vaad ediyoruz. Canı istediğinde saniyeler içinde krep tüketme imkanını sunuyoruz. Ürünümüze ve kendimize inancımız tam. Ürünümüz leziz, ayrıca sağlıklı. Aylarca ürünün reçetesi için çalıştık bizim de yiyebileceğimiz kadar besleyici, sağlıklı, güzel bir krep yaratmaya çalıştık ve başardık.

UMUT

Ürün içeriğimizin 52% sini süt oluşturuyor. Piyasada bizim ürünümüzden daha fazla süt içeren tek ürün sütün kendisi!  İş bununla da bitmedi insanlara bu alışkanlığı bu lezzeti tanıtma sürecindeyiz.
Ürünü Türkiye’de ilk üreten biziz. Bunun keyfinin yanında zorlukları da var. İzinden gidebileceğimiz bir yol yok bu bir zorluk. Fakat kendi yolumuzu kendimiz çiziyoruz. Bunun keyfi bambaşka.

Firmanızın geleceği ile ilgili düşünceleriniz veya planlarınız var mıdır?

UMUT

Daha önce de söylediğimiz gibi ürünümüz yeni ama kültürümüze uzak bir ürün değil. Tüm bu tanıtım süreçleri tamamlandıktan sonra ürünümüzü alışkanlık haline getirdikten sonra daha yeni lezzetler veya hiç yapılmamış fikirler arayışına gireceğiz.

Girişimci olmak isteyen mezunlarımıza neler söylemek istersiniz?

ÇAĞLAR

Girişimci olmak hayal ve gerçeğin sinerjisinden ibaret. Hayal kurun, ölçün, tartın ve hesaplayamadıklarınıza hazır olun. Ülkemizde bir gelenek var bir kafeye restorana gidip kafa sayıp "ne para kazanıyorlar ya" demeyi çok seviyoruz. Bunun adı fizibilite ve girişimciliğin ilk adımı. Bunun üzerine cesaret eklendiğinde neden başarılı olmayasınız?

Derneğimiz ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

ÇAĞLAR

Mezunlar Derneği ilk kurulduğunda doğal olarak üniversite yeni olduğundan etkinlik faaliyet beklentim yoktu sanırım bu sebeple bir miktar uzak kaldım. Artık kazandığımız tecrübeleri yeni mezunlarımızla paylaşıp eski mezunlarımızla bağımızı koparmadan sizlerin emeklerinizi destekleyeceğiz. Teşekkür ederiz.

Keyif dolu röportajınız için teşekkür ederiz.