Ramazan Çınar 15.09.2015

Pekhamarat & Cinaar A.S’nin Genel Müdür ve TOBB ETÜ eski Öğrenci Konseyi Başkanı Endüstri Bölümü mezunumuz Ramazan Çınar’ı röportajlar dizisinin bu ayki konuğu olarak ağırlamaktan dolayı mutluluk duymaktayız.  

Öncelikle böyle güzel bir etkinlikte bana da yer verdiğiniz için teşekkür ederim. TOBB ETÜ’lü olmaktan her zaman gurur ve mutluluk duyduğumu belirtirim. Topluluk, dernek ve benzeri yerlerde faaliyetler yapmak zordur o yüzden sizleri de yapmış olduğunuz etkinliklerden dolayı tebrik ederim.
   
Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz, Ramazan Çınar kimdir? 

Memleketim Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden biri olmanın yanında başkentlik de yapmış ilimiz Konya. Üç erkek ve üç kız çocuğu olan geniş bir ailenin beşinci çocuğuyum. Yeniliğe, gelişime açık bir insanım. Hayatta ki amacım yaptığım işi en iyi şekilde yapmak ve dürüstlükten hiçbir zaman ödün vermemektir.  

TOBB ETÜ’nün bünyesinde var olan birçok topluluğun içerisinde görev aldığınızı bilmekteyiz. Bu sosyal yönlülüğünüz size ne tür getiriler sağladı?

Öğrenci Konseyi, Dış Ticaret topluluğu, Endüstri ve Verimlilik topluluklarında aktif olarak görev yaptım. Amacımız hem kendi gelişimize katkı sağlamak hem de üniversitemizin adının duyurmaktı. Mühendislik Fakültesi öğrencisi olmama rağmen sosyal yönüm de ağır basması ve yeni söylemlere ihtiyaç olduğunu hissetmem beni ve arkadaşlarımı bu faaliyetlerin içinde olmaya itti.
Bana neler kattığına gelince ise;

    • Görev bilinci
    • Ekip ruhu
    • Takım uyumu
    • Yetki alma ve verme
    • Ast üst ilişkisi
    • Rapor hazırlama
    • Verimli çalışmanın önemi
    • Dostluklar diye sıralayabiliriz.       

Öğrenci Konseyinde Başkanlık görevinde bulunduğunuz süre içerisinde üzerinde çalıştığınız veya planladığınız ancak uygulamaya geçiremediğiniz projeleriniz nelerdi?

Konsey Başkanı ile yapmış olduğumuz ciddi çalışmalarımız oldu ve görevimiz bitmeden önce bunları rapor haline getirerek öğrencilerle, hocalarımızla, üniversite yönetimi ve mütevelli heyeti ile paylaştık. Üniversitemiz tarihinde ilk olarak seçimin ilk turunda (%60 katılımın gerektiriyor) 11 bölümün hepsinde bizim listemize aday olarak giren arkadaşlarımız bölüm temsilcisi olamaya hak kazandı. Bu durum bize olan güveni ve beklentilerin yüksek olduğunu göstermekteydi. Öğrenci konseyinin önemi bu şekilde öğrenciler, hocalarımız ve üniversite yönetimi gözünde artmış oldu.

Yaptığımız bazı faaliyetler ise;

    • Üniversite yönetimi ile tanışmak ve kendimizi tanıtmak oldu.
    • Mütevelli Heyeti Başkanı Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ettik. 
    • 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daveti ile üniversiteyi temsilen köşkte bulundum. 
    • Senato ve yönetim kurulu toplantılarına öğrencileri temsilen katıldım. 
    • TOEFL puanını 79 (500) düşürülmesini sağladık. 
    • Bahar şenliği düzenledik. Kenan Doğulu konseri ile en fazla katılımlı organizasyonu gerçekleştirdik. İlk defa lunapark ve spor otomobil sergisi yapıldı. Siyasilerle söyleşiler düzenledik. 
    • Kışa veda partisi yaptık. (Lazer Şov- Dj performansı ve sucuk ekmek eşliğinde.) 
    • Personele yaza merhaba partisi yaptık. Tüm etkinliklerde yanımızda olup, desteklerini esirgemedikleri için bir kez daha teşekkür ederiz. 
    • Türkler ve Bilim adlı konferans dizisi gerçekleşirdik. 
    • Çeşitli tv kanalları ve radyo programlarına katılarak üniversitemizin tanıtımını gerçekleştirdik.
    • Konsey odasında sürekli olarak bir arkadaşımız bulundu ve öğrenciler geldiğinde muhatap bulup, sorunlarını dile getirebildiler. 
    • Yeni ders dönemi başlamadan önce Korhan Pasinli hoca ve Sayın Rektörümüz ile birlikte ve her bölümden birer öğrenci eşliğinde ders programını inceledik. Çakışan dersleri önlenmesine bu şekilde katkı sağladık.   
    • Yemek yerleri ile görüşerek fiyatların azaltılması ve kalitenin artırılmasını sağladık. Her yıl ihtiyaç sahibi 20 öğrenciye bir yıl geçerli olan yemek bursu verilmesini sağladık. 
    • Sosyal sorumluluk projesi olarak; Engelli öğrenciler için çeşitli organizasyonlar düzenledik. Kardeş okul projesi kapsamında bazı okullara kütüphane ve yardım yapılmasını sağladık. Doğuda yaşan ihtiyaç sahiplerine tüm öğrencilerimizden topladığımız kullanılmayan kıyafetlerimizi gönderdik. Kermes düzenledik. 
    • Öğrenci topluluklarına her zaman destek olduk ve birlikte hareket etmeye özen gösterdik.
    • Yapılan organizasyonlar öncesi öğrencilerimize anketler düzenleyerek onların fikirlerini aldık.
    • Mezuniyet balosu ve yıllık basımını organize ettik. 
    • Kışın Kartalkaya kayak turu, yazın ise Akdeniz bölgesine turlar düzenledik. 
    • Her yıl tanıtım ofisinde görev aldık ve üniversitemizi temsil ettik. Farklı liselere giderek öğrencilere tanıtım yaptık. Çok isteyip de yapamadığım proje ise; Yılın ETÜ’sü (En Tutulan Ünlüler). Farklı kategorilerden oluşan ve her yıl düzenlenecek olan bir etkinlik olacaktı. Ayrıca her ünlü belirlemiş olduğumuz alana kendi yıldızını takacaktı. Anketler düzenledik fakat hayata geçiremedik. Yapmış olduğumuz bu çalışmalarda benden desteklerini esirgemeyen öğrenci arkadaşlarıma, değerli hocalarımıza, üniversite yönetimimize ve çalışanlarına ve de özellikle Bilal Ertuğrul, Ertuğrul Bilkan, Cem Korkut ve Veli Şafak teşekkür ederim. Bu çalışmalar emeği geçen herkesin başarısıdır.   ·                                
TOBB ETÜ’de eğitiminizi tamamladıktan sonra nasıl bir kariyer planlaması yaptınız? Yaptığınız tercihlerin hayatınıza kazandırdıkları nelerdir?

Öncelikle ailem, dostlarım, hocalarım ve Başkanımız ile görüşme yaparak kendime bir yol çizmeye çalıştım. İlk olarak vatani görevimiz olan askerliğimi tamamladım. Konya ve İzmir de yer alan aile işlerimizi devamlılığı ve gelişimi için memleketime döndüm. Altın-Döviz ve Mücevher alanında faaliyet gösteren şuan toplamda 12 mağazaya ulaşmış bir organizasyonumuz var. Konya ve İzmir de ayrıca faaliyet gösteren makine parçası üretimi ve satışımız mevcut. Her yıl yeni bir ilk yapma amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ek olarak her geçen gün artan özel üniversite sayısı ve ihtiyaç duyulan piyasayı bilen hoca sayısı yüzünden ve her zaman içimde bir ukde olduğu için Ekonomi alanında Yüksek Lisans yapıyorum. Doktorayı tamamladıktan sonra kısmet olursa yarı zamanlı hocalık yapmayı düşünüyorum.    
    
İlk iş tecrübeniz 2009 yılının Eylül-Aralık ayları arasında çalıştığınız Yenmak Motor Gömlek Piston San.Tic.A.Ş  firması mıydı?

Anadolu’nun özeliklerinden birisi de erkek çocuklarının belirli bir yaştan sonra sürekli olarak çalışmaya yönlendirilmesidir. Beni de ailem küçük yaştan itibaren hem kendi işyerimizde hem de farklı yerlerde çalışmamı sağlayarak hayata daha erken başlamama katkı sağladılar. Yenmak üniversite anlamında bir mühendis adayı olarak ilk iş tecrübemdi. Farklı deneyimler ve anılar kazandığım hala da iletişimimin devam ettiği bir yer.  
   
  ·        
Toptan ve perakende Altın ve Mücevherat sektöründe hizmet vermekte olan Pekhamarat Döviz & Altın A.Ş firmasında Genel Müdür görevini yürütmektesiniz. Sektörle ilgili bizimle neler paylaşmak istersiniz? 
Mücevher bir ihtiyaç mıdır yoksa zorunluluk mudur?

Gelişen teknoloji ve bizim kuşağın olaylara bakış açıları nedeniyle mücevher herkes için daha ulaşılabilir hale gelmiştir. Bizler müşteri öncelikli hareket etmekteyiz. Müşterilerimizin doğum günleri, evlilik yıl dönümleri ve özel günlerde telefon ile arayarak hatırlatıyor ve kendilerine farklı suprizler yapıyoruz. Sürekli olarak müşteri ziyaretleri yapıyoruz. Türkiye’de bir ilk olarak Altın ve Pırlanta ürünlerimizi Zurich sigortadan ücretsiz olarak sigortalıyoruz (hırsızlık ve kapkaça karşı). Ayrıca ürünlerimizi 6 ayda bir ücretsiz bakımlarını yapıyoruz ki her zaman ışıl ışıl ve uzun ömürlü olsunlar. Mücevher değişimlerinde fark kayıpsız değişim uyguluyoruz. X kuşağı daha çok tanıdığı insanlardan ve uzun yıllar aynı yerden alışveriş yapma alışkanlığı olan bir kuşakken Y kuşağı daha çok marka bazlı alışverişi tercih etmektedir. Bizler Konya’da ve İstanbul’da sektörün öncü firmaları olan Altınbaş ve Gülaylar firmalarının bayiliğini yapıyoruz. Perakendede hangi işi yaparsanız yapın müşteri datası çok önemlidir. Sizlere tavsiyem mücevherlerinizi bilinilir yerden almanız çünkü mücevherin (4C–Carat, Colour, Clarity, Cut) özellikleri çıplak göz ile ölçülebilir değildir. Burada tek şey güven ve sonrasındaki hizmet önemli.  
     
Bu sektörde çalışmak isteyen girişimci mezunlarımıza ne tür tavsiyeler vermek istersiniz?
     
Finans, altın, döviz, mücevher hiçbir zaman bitmeyecek bir alan olduğu için bu alanda çalışmalarını tavsiye ederim. Keyifli bir iş. Perakende ise hem zor hem de sürekli değişkenlik olan bir sektör. Artık alışverişler ihtiyaçtan değil modayı takip etmek için yapılıyor. Yine burada da sistemli bir çalışmaya ihtiyaç var. Çünkü sermaye artık çok değerli bunu doğru ve verimli kullanmak gerekiyor.  
    
·        
TOBB ETÜ ailesinin bir bireyi olarak TOBB ETÜ MED hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Her geçen gün büyüyen ve gelişen bir ailenin parçası olmak çok güzel. Fakat yeni mezun olan ve halihazırda mezun arkadaşlarımızı da çevremize dahil etmemiz gerekiyor. Çünkü insanlar kendi dönem arkadaşları ile elbette bir şeyler yapıyorlar. Biz de bu bağlamda irtibatı bırakmamalı ve birbirimizi desteklemeliyiz. Mezunlarımız çalıştıkları yerlerde güzel pozisyonlara gelmeye başladılar, bu iş imkanlarından diğer mezunların da faydalanmasını sağlamalılar. Kendi mezunlarımıza pozitif ayrımcılık yapmalılar. Mezunlar ile tanıtım zamanı beraber işler yapılabilir, bununla yeni tercih yapacak insanlara somut şekilde şu mesajı veririz; “Buradan mezun olursan geleceğin iyi noktalardan birisi bu olur.” İyi çalışmalar dilerim…  

Bizlere vakit ayırdığınız için teşekkürlerimizi sunar, iş hayatınızda da başarılarınızın devamını temenni ederiz.