TOBB ETÜ 2011 Yılı İktisat Bölümü mezunumuz Sayın Eren SÜMER ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Eren Sümer kimdir? Değerli takipçilerimize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
20 Nisan 1989 Kırıkkale doğumluyum. İlkögretimi ve ortaöğretimi Kırıkkale’de tamamladım. 2006 yılında TOBB ETÜ İktisat bölümüne burslu olarak yerleştim. Ağustos 2011’de TOBB ETÜ İktisat Bölümü’nden mezun oldum. Bir kamu kurumunda çalışmaktayım ve şu an itibariyle 3 yıl 4 aylık bir iş tecrübesine sahibim. Sanatsal ve kültürel aktivitelerle, sporun birçok dalıyla gerek izleyici olarak gerekse de icra eden olarak ilgilenmekteyim.
TOBB ETÜ İktisat Bölümünde lisans öğrencisi olarak öğrenim görmeyi neden tercih ettiniz?
2006 yılında üniversite seçme ve yerleştirme sınavından sonra tanıtım günleri için TOBB ETÜ’ ye gelmiştim. Burada almış olduğum bilgiler üniversite tercihlerime yön vermişti. Gerek akademik kadrosunun kalitesi gerekse de ortak eğitim programı gibi farklı bir yapıyı sunması TOBB ETÜ İktisat Bölümü’nü tercih etme sebeplerim arasında yer almıştı.
Üniversite hayatınız boyunca ortak eğitimlerinizi hangi kurumlarda gerçekleştirdiniz? Üniversitemizin zorunlu kıldığı Ortak Eğitim modelinin iş hayatınızda size ayrıcalık sağladığına inanıyor musunuz?
İlk Ortak Eğitimimi 2008 Eylül-Ocak döneminde Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda, ikinci ortak eğitimimi 2009 Eylül-Ocak döneminde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda ve son Ortak Eğitimimi 2011 Nisan-Ağustos döneminde Kırıkkale Ticaret Borsası’nda yaptım. Her birinde iş hayatını anlamaya yönelik önemli tecrübeler edindim. Şu anda T.C. Kalkınma Bakanlığı’nda Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde çalışıyorum ve Ortak Eğitimlerde edinmiş olduğum tecrübeleri de kullanabildiğim bir iş ortamı var. Bu vesileyle, böyle bir imkanı öğrencilerine sunduğu ve öğrencilerini ayrıcalıklı hissettirdiği için TOBB ETÜ’ye şükranlarımı iletmek istiyorum.
Mezuniyetinizden sonra iş arama sürecinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Ağustos 2011’de TOBB ETÜ İktisat Bölümü’nden mezun oldum. Eylül 2011’de bir Kalkınma Ajans’ını uzman olarak kazandım. Ancak eş zamanlı olarak Ankara’da bir devlet üniversitesinde araştırma görevliliğini de kazandığım ve akademik camiayı yakından tanımak istediğim için daha az maaşa Ankara’da kalmayı tercih ettim. 2011 Ekim’de araştırma görevliliğine atandım ve Ocak 2013’e kadar araştırma görevliliği yaptım. Araştırma görevlisiyken kamu kurumlarının açmış olduğu kariyer meslek memurluğu (uzmanlık, müfettişlik vb.) sınavlarına girdim. Birçok kamu kurumunun sınavını kazanma fırsatı elde ettim. Ancak, bu kurumlar arasından tercihim gerek kurumsallaşmış yapısı ve sunduğu imkanlar gerekse de eski adıyla Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) olması sebebiyle bir iktisatçı olarak “T.C. Kalkınma Bakanlığı” yönünde oldu ve bu kurumda “Planlama Uzman Yardımcısı” olarak Ocak 2013’te göreve başladım. Halen bu kurumda çalışmaktayım.
Kariyer planlaması yapmak isteyen öğrencilerimize ve mezunlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
Öncelikle mezun oldukları ve olacakları bölümlerle ilgili “yetkin olmak” iş bulabilmek açısından temel husus olarak nitelendirilebilir. Bölümleriyle ilgili günceli takip etmek deiş mülakatlarında başarılı olabilmek açısından önemli hususlar arasında yer almaktadır. Buna ek olarak, yabancı dilin önemi yadsınamaz. Dil becerilerini geçerliliği olan resmi sınavlarla belgelemeleri halinde rekabet halinde oldukları birçok öğrenci ve mezundan birkaç adım öne geçeceklerdir. Ayrıca, çalışılması düşünülen kamu ve özel sektör kurumlarının çalışanlarıyla temasa geçilmesinin, bu kurumlarda çalışanlardan kurumları hakkında iş tanımı, sunulan imkânlar vb. gibi hususların birinci ağızdan öğrenilmesinin, tercihlerin daha isabetli yapılması ve işle ilgili yaşanması muhtemel hayal kırıklıklarının önüne geçilmesi anlamında önemli olduğunu düşünmekteyim.
TOBB ETÜ Mezunlar Derneği olarak bizden beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin çalışmalarını TOBB ETÜ’lü mezunlar arasındaki dayanışmayı artırması ve iletişimi sürdürülebilir kılması açısından çok önemli buluyorum. Derneğin, öğrenci-mezun buluşmalarına yönelik yapmış olduğu çalışmaların da kariyer yolunda tecrübe ve bilgi paylaşımı açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Umut ediyorum, Derneğin çalışmaları artarak devam eder. Son olarak, TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ekibine çalışma hayatlarında başarılar diliyorum.
Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.