TUĞÇE AYDOĞAN ÇETE 01.06.2023

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay SPK’da görev yapan İşletme Bölümü 2013 lisans ve 2021 yüksek lisans mezunumuz Tuğçe AYDOĞAN ÇETE’yi ağırlıyoruz.  

Tuğçe Hanım öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Tuğçe Aydoğan Çete kimdir, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 

Öncelikle, 1990 yılı Ankara doğumluyum. 2013 yılında İşletme bölümünden mezun olduktan sonra 2014 yılında Sermaye Piyasası Kurulu’na başladım ve halen burada çalışıyorum. 2021 yılında TOBB ETÜ İşletme yüksek lisansından mezun oldum. 2023 yılı Bahar döneminde TOBB ETÜ’de yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak “Para ve Sermaye Piyasalarında Özel Konular” adlı dersi verdim, mezunu olduğum okulda yıllar sonra öğretim görevlisi olarak ders vermek benim için ayrı keyif ve gurur oldu.  

TOBB ETÜ’yü tercih etmenizde en önemli etkenler neler oldu?
Üniversitede geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim dönemleriniz ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?
 

2008 yılı üniversite sınavı Türkiye 510 uncusu olarak, üniversite tercihi her öğrenci gibi benim için de son derece kritik ve karar vermesi zor bir süreçti. O dönem birçok üniversitenin tanıtımlarına katıldım ve yetkilileri ile görüştüm. TOBB ETÜ tanıtımına katıldığımda kafamdaki çoğu sorunun yanıtını bulduğu gördüm. Benim için okulun akademik başarısının yanı sıra iş olanakları da çok önemliydi. Bu anlamda, TOBB ETÜ’nün iş dünyası ve akademiyi bir araya getiren ortak eğitim modeli öğrenciler için çok önemli fırsatları barındırmaktadır.  

TOBB ETÜ benim için her zaman okuldan fazlası oldu. Bölümden mezun olduğumdan bugüne TOBB ETÜ ile olan bağım hiç kopmadı diyebilirim. Özellikle kendi bölümüm olduğu için çok rahat söyleyebilirim ki İşletme bölümü hocalarımızın her zaman sohbet için dahi kapıları açıktır. Hem öğrenci olarak hem de yarı akademisyen olarak her zaman kendimi TOBB ETÜ’ye ait hissettim, okulumuzdaki çoğu öğrencinin ve akademisyenlerinde bu şekilde hissettiğini düşünüyorum.
 

TOBB ETÜ İşletme Bölümü lisans ve sonrasında yüksek lisans öğreniminizi tamamladınız. Sizi İşletme alanını seçmeye yönlendiren bir hikayeniz var mı?
 

Açıkçası, bölüm tercihi yaparken ne istediğimden daha ziyade ne istemediğimi net olarak biliyordum. Ayrıca, TOBB ETÜ tanıtımına geldiğimde işletme bölümünün akademik camiada kendini kanıtlamış ve aynı zamanda sektörü de takip eden kıymetli akademisyenlerinin olması beni bu bölümü okumaya yönlendirdi diyebilirim.  

İşletme bölümünün zaman zaman tam olarak neye karşılık geldiği ya da “meslek” olup olmadığına yönelik tartışmalar da olsa, bölümün içerisinde iktisadi ve idari bilimlere dair birçok konuyu barındırması nedeniyle birden fazla alanda bilgi edinilmesi aslında önemli bir avantajdır. Ayrıca, TOBB ETÜ İşletme bölümünde üçüncü sınıfta öğrencilerin “finans-muhasebe” ve “pazarlama” gibi uzmanlaşabileceği alanlara yönlendirilmesi ve bu alanlara yönelik özel derslerin açılması bölümü okuyan öğrencilerin ilgi duydukları alanlarında uzmanlaşma imkânı sağlamaktadır. Nitekim bu durum benim için de böyle oldu. Küçüklüğümden beri rakamlarla aram hep iyiydi ve ekonomiye karşı meraklıydım. TOBB ETÜ İşletme bölümünde de “finans-muhasebe” alanını seçerek üçüncü sınıftan itibaren ağırlıklı bu alana yönelik dersleri almamın bugün olduğum yer itibarıyla iş hayatımda pozitif katkılarının olduğunu görüyorum.            

Peki, biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım.
TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kendi tecrübelerinizi de göz önünde bulundurarak öğrencilerin bu dönemi daha verimli bir şekilde geçirebilmeleri için ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?
 

Ortak eğitim programı benim TOBB ETÜ’yü tercih etmemin nedenleri arasında birinci sırada yer alıyordu diyebilirim. Ortak eğitim dönemi boyunca üç farklı yerde çalıştım ve bu sayede iş hayatına dair neyi isteyip neyi istetemediğimi daha net anladım. İş hayatında beklentilerin ne olduğuna dair yerinde inceleme fırsatım oldu ki yaklaşık bir yıllık farklı yerlerde edinilen tecrübeyle mezun olmak sizi rakiplerinizden daha avantajlı kılıyor. Ayrıca, ortak eğitimde birçok insanla tanışıyorsunuz ve mezun olduğunuz anda hem deneyim hem de network anlamında rakiplerinize kıyasla daha avantajlı oluyorsunuz. Nitekim, ben de ortak eğitimde çalıştığım yerlerde tanışığım insanlarla halen görüşmekteyim hatta bazen ortak iş alanlarımız dahi doğuyor ve güzel bir sinerji ortamı yakalıyoruz.    

Mezun olduktan sonra iş hayatına başlama süreciniz nasıl gelişti? Şu an görev yapmış olduğunuz Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’daki çalışma ortamınız ve görev pozisyonunuz ile ilgili
okurlarımızla neler paylaşmak istersiniz?
 

Ortak eğitim programında edindiğim tecrübeler ve gözlemler neticesinde okuldan mezun olmadan nerede çalışmak istediğime dair fikirler kafamda oluşmaya başlamıştı. SPK, BDDK ve Merkez Bankası gibi üst kurumların sınavlarına çalışmaya başladım ve sınavlar sonrası 2014 yılında SPK’da uzman yardımcısı olarak göreve başladım. Ortak eğitim dönemleri boyunca çalıştığım yerlerin ikisi olan ATO ve TOBB’da girişimcilik ve girişimcilik finansmanı alanlarında tecrübe edinme fırsatı bulmuştum. Yaklaşık 9 yıldır çalıştığım SPK’da girişimcilik ve girişim finansmanı üzerine düzenlemelerde çalışmaktayım. Bugün çalıştığım konularda şüphesiz ortak eğitimde edindiğim tecrübelerin ve networkun de etkileri vardır. Bunun yanı sıra, TOBB ETÜ İşletme yüksek lisans programında “Girişim Finansmanında Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının Rolü ve Önemi” adlı tezim girişim sermayesi yatırım fonlarına ilişkin Türkiye’de yazılan ilk kaynak niteliğindedir.  

SPK, Türkiye’nin en önemli ekonomi kurumlarından biri olmakla birlikte aynı zamanda kendi alanında her an gelişime ve değişime açık bir okul gibidir. Günümüzde dijitalleşmenin, finansal okuryazarlığın artması ve genç nüfus ile birlikte Borsaya olan ilgi artmış durumda ve her geçen gün de bu artış devam etmektedir. Bu anlamda SPK’da edindiğim hem teknik hem de pratik bilgileri bir zamanlar benim de öğrenci olduğum okulumda masanın diğer tarafına geçerek öğrencilerle paylaşma fırsatı bulmam da benim için ayrı bir heyecan kaynağı oldu.    

İşletme Bölümünden mezun olacak ve kariyer planlaması yapmak isteyen TOBB ETÜ’lülere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
 

İşletme bölümünün, ekonomi, hukuk, muhasebe ve pazarlama gibi birçok alanın temel hususlarını barındıran bir bölüm olması öğrencilere hem avantaj hem de dezavantaj sağlamaktadır. Bu anlamda, öğrencilerin ilgi alanları üzerine sadece akademik olarak değil dünyada olup biten gelişmeleri takip etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Tezimde de araştırmasına somut verilerle ortaya sunduğum üzere ülkemizde müthiş bir girişimcilik potansiyeli var ve bu girişimcilik ateşinin çoğunlukla üniversite yıllarında kıvılcım aldığı görülmektedir. Kaldı ki, TOBB ETÜ Garaj gibi yapılarıyla kendi içerisinde girişimciliği çok destekleyen bir okul olma özelliğine sahiptir. Bu anlamda, akademinin yanında güncel gelişmeleri de takip etmenin işletme bölümü öğrencileri için önemli olduğunu düşünüyorum. TOBB ETÜ hem lisans hem yüksek lisans mezunu ve aynı zamanda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak sadece teknik bilginin iş hayatında yeterli olmadığı kanaatindeyim.    

Sosyal hayatta neler yapıyorsunuz? Yorucu iş temponuzda kendinize nasıl vakit ayırabiliyorsunuz?
 

Açıkçası, son yıllarda giderek artan iş temposunun yanında devam eden akademik süreçler ile birlikte kendime vakit ayırmakta zorlansam da hayatta her şeyin bir denge içerisinde olması gerektiğine inananlardanım. Zaman bulabildiğim her an küçük tatiller gibi etkinliklerle kendimi ödüllendirmeye çalışıyorum. Bunun yanı sıra, son zamanlarda biraz bozulsa da genel anlamda düzenli olarak spora gitmeye çalışıyorum. En önemlisi ise, ailem ve arkadaşlarımla kaliteli vakit geçirmek benim için olmazsa olmazlar arasındadır.
 

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşüncelerinizi ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
 

Mezunlar derneğinin çalışmaları bizler için çok kıymetli bu yüzden hem bütün çalışmalarınız hem de bu sayı da bana yer verdiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Mezunlar derneği etkinliklerinin bazılarında öğrencilik hayatımda hiç karşılaşmadığım çok başarılı arkadaşlarımla tanışma fırsatı buldum ki bu durum ben ve benim gibi birçok mezun için önemli bir etkileşim oluşturmaktadır. Bu sayede, iş hayatında TOBB ETÜ mezunları olarak çok daha güçlü ve birlik içerisinde olabiliyoruz.   Son olarak, TOBB ETÜ Mezunlar Derneğinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyor, mezunlar derneğinin çalışma ve başarılarının daha da artmasını temenni ediyorum.      

2023 yılının Haziran ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.