BUSE TURPCU 01.09.2021

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ,Eylül ayı Röportajlar köşesinde bu ay,TOBB ETÜ Kurumsal İlişkiler Müdürü Mezunumuz Buse TURPCU’yu ağırlıyoruz. Röportajlar köşemizin bu ayki konuğu 2009 İşletme ve 2018 MBA mezunumuz Buse Turpcu. Kimdir Buse Turpcu?

Merhabalar, 1985 Bolu doğumluyum. Ortaöğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladıktan sonra üniversite eğitimim için Ankara’ya yerleştim ve 2004 yılında şu anda Ülkemizin en çok tercih edilen üniversitelerden biri olan TOBB ETÜ’nün ilk öğrencileri arasında olma şansını yakaladım. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi TOBB ETÜ’de tamamladım. 2010 yılından bu yana TOBB camiasında çeşitli görevlerde bulundum. Mayıs 2021 itibariyle TOBB ETÜ Kurumsal İlişkiler Müdürü olarak görev yapmaya başladım.Bu görevime ek olarak TOBB ETÜ Mezunlar Derneği Başkan Yardımcısı olarak öğrenci ve mezunlara gönüllü mentörlük yapıyorum. Ayrıca pandemi sonrası oluşan yenidünya düzeninde aldığım eğitimler ile danışanlarıma yetkinliğimi en doğru ve kapsamlı şekilde kullanarak profesyonel yaşam koçu olarak hizmet veriyorum. Evli ve bir kız çocuğu annesiyim.  

Öncelikle TOBB ETÜ’deki yeni görevinizden dolayı sizleri tebrik ederiz.Kurumsal İlişkiler Müdürü olarak sorumlu olduğunuz alanlardan biraz bahseder misiniz?


Kurumsal İlişkiler’in görev alanını düşündüğümüzde oldukça geniş bir çerçeveden bakmak en doğrusu olacaktır. Çünkü farklı kurumlarda farklı iş tanımları, görev ve sorumlulukları olan bir birimden bahsediyoruz. Kurumsal İlişkiler genel olarak; kurum içi ve dışı etkili ve verimli iletişimin sağlanması, ilişkilerin yürütülmesi konusunda destek veren ve üst yönetimle dirsek teması olan bir birimdir. Üniversitelerde kurulan Kurumsal İlişkiler departmanlarını incelediğimizde üniversite ve iş dünyası arasında köprü görevi görme, kaynak geliştirme, üniversitenin bir paydaşı olan mezunlar ile iletişimi devam ettirme ve kimi zaman da üst düzey organizasyonları koordine etme gibi sorumluluklar karşımıza çıkmaktadır. Benim de TOBB ETÜ’deki görev tanımımda bu saydığım maddeler yer alıyor.Tekrar belirtmem gerekirse; ihtiyaç sahibi ve başarılı gençlere eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına başlattığımız İş Dünyası Burs Programının(İDBP) yürütülmesi, mezun ve öğrenci İlişkileri, kariyer takibi ve organizasyonları, üst düzey organizasyonların koordinasyonları sorumlu olduğum işler olarak belirtilebilir. Özetle, Kurumsal İlişkiler Müdürlüğü olarak TOBB ETÜ markasını daha ileriye taşımak adına Üniversitenin itibarını etkileyen birçok iş sunuyoruz.  

Uzun yıllardır bu sistemin içerisinde yer alan bir mezun olarak TOBB ETÜ ve mezunlarımız ile ilgili hangi noktalara dikkat çekmek istersiniz?

Bu soruyu bir TOBB ETÜ’lüye sorduğunuzda,ilk cevabın %99 oranında aynı olacağını düşünüyorum.Tabii ki Ortak Eğitim sistemimizden bahsediyorum. Yıllardır büyük bir özveriyle sürdürdüğümüz, geliştirdiğimiz ve içerik anlamında bir örneği henüz oluşturulamamış Ortak Eğitim sistemimiz ile TOBB ETÜ’den mezun olan her öğrenci yaklaşık 1 yıllık iş tecrübesi ile mezun oluyor ve bu sistem sayesinde ortak eğitim yaptıkları iş yerlerinden henüz mezun olmadan iş teklifi alabiliyor. Bu da demek oluyor ki TOBB ETÜ, mezununa iş dünyasının kapılarını henüz öğrenciyken açıyor! Bakın aralıyor demiyorum, açıyor diyorum.O kapıdan içeri girebilmek, kendini kabul ettirmek ve ilgili yerde kalıcı olmak ise öğrencilere düşen bir sorumluluk. Ortak Eğitim sisteminde fikir üreten, ne istediğini ve/veya istemediğini bilen, saygılı olan, azimle ve sabırla çalışan öğrenciler için başarı kaçınılmaz oluyor.
Mezunlarımız ile ilgili istatistiksel anlamda birkaç veri paylaşmam gerekirse şu detayları aktarabilirim; mezuniyetinin ardından ortak eğitimini yaptığı yerde işe başlayan mezunlarımızın oranı % 24, bununla birlikte mezunlarımızın %48’i de mezuniyetlerini takip eden ilk 1 ay içerisinde işe yerleşebiliyorlar. Bu oranlar çok ciddi sayıları işaret ediyor.Hedefimiz daha da yüksek oranlara ulaşabilmek. İkinci olarak dikkat çekmek istediğim konu; mezunlarımızın çalıştığı sektörlerin dağılımı ile yurt içi ve yurt dışı dağılımları. TOBB ETÜ, 7000’e yakın lisans, 1500’e yakın lisansüstü mezunu olan genç bir Üniversite. “Mezunlarınız en çok hangi sektörlerde iş buluyor?” sorusu ise en çok karşılaştığım sorulardan biri. Lisans mezunlarımızın %65’i özel sektörde istihdam ediyor. Özel sektöre bir alt başlık eklemek gerekirse; mezunlarımızın % 10’unun da savunma sanayi sektöründe istihdam ettiğini söyleyebiliriz.Özel sektörü %14’lük bir oran ile akademik hayat takip ediyor. Son olarak mezunlarımızın Türkiye’de ve Dünyada nerelerde yaşadığına, istihdam ettiğine bakacak olursak, Şekil-1 ve Şekil-2’de yer alan görseller bize hızlı bir bakış sunuyor.TOBB ETÜ mezunlarının yoğun olarak yaşadığı ülkeleri belirtmem gerekirse; Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Hollanda’yı söyleyebilirim.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Aynı zamanda ICF yetkinlik düzeyinde profesyonel yaşam koçluğu yaptığınızdan bahsettiniz.Bu alana girmeye nasıl karar verdiniz, neler yapıyorsunuz?

Öncelikle koçluk mesleğinden kısaca bahsetmek istiyorum. Koçluk, Türkiye Cumhuriyetinde 29 Haziran 2013 tarihli ve 28692 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararla meslek statüsü kazanmıştır. Koç, danışanlarını bulundukları noktadan olmak istedikleri yere performansını arttırarak ulaşmaları konusunda yeri geldiğinde ayna tutarak, yeri geldiğinde güçlü sorular sorarak kimi zaman da sessiz kalarak destekler, yol arkadaşlığı yapar. Koçlukta şimdi ve gelecek odaklı bir yaklaşım vardır ve geçmişin sadece pozitif deneyimlerinden yararlanılır. Pandemi süreci birçoğumuza, insanın yaşamda beklenmeyene hazır olması gerektiğini, her an her durum için pozisyon alabilme yetisinin önemini gösterdi.  Bu süreçte ben de kişisel gelişimime biraz daha eğilme fırsatı buldum ve International  Coach  Federation (ICF) yetkinlik düzeyinde profesyonel yaşam koçluğu başta olmak üzere Yönetici ve Takım Koçluğu, Aile ve İlişki Koçluğu, Öğrenci Koçluğu gibi aslında birbirini tamamlayan birçok eğitim aldım. Birbirini tamamlayan diyorum çünkü yönetici koçluğu yaparken fark ediyorsunuz ki asıl üzerinde durulması gereken nokta aile ve hatta konu evdeki gencin ders çalışma şekline kadar ilerleyebiliyor. Bu sebeple koçluğun mümkün olan her alanında eğitim almış olmak kıymetli. İnsanın yaşam amacını fark etmesi ve bu amaca uygun hareket etmesi hayatı daha anlamlı ve eğlenceli kılıyor. Bu eğitimler ile dönüşüm, bakış açısı geliştirme, yaşam kalitesinde artış gibi konularda öncelikle kendime fayda sağladım. Daha sonra danışanlarım ile gerek yüz yüze gerekse hayatımıza yüksek hızla dahil olan zoom üzerinden seanslar gerçekleştirmeye başladım.Yıllardır iş hayatımda bulunduğum pozisyonlar gereği öğrenci ve mezunlarımıza severek yaptığım gönüllü mentörlüğe ek olarak profesyonel yaşam koçluğunu da bir meslek olarak yaşamıma dahil ettim ve kariyer yolumda ilerlemeye devam ediyorum.

Bu kadar yoğun bir tempoda zamanınızı nasıl yönetiyorsunuz?

Bu soru ile oldukça sık karşılaşmaya başladım. Benim de bir günüm herkes gibi 24 saat.Her anınız bir tercihiniz ile şekilleniyor ve böylelikle kendi tercihlerinizi yaşıyorsunuz. Bence burada püf noktası; kendinizi iyi tanımak ve ne istediğinizi bilmek.Ne istediğimi bilerek ilerlemek beni yolda tutuyor ve heyecanla devam etmemi sağlıyor. Koçluk eğitimlerinin bana bu anlamda oldukça fayda sağladığını düşünüyorum. Zaman yönetimi konusunda diğer bir anahtar kelime ise “önceliklendirme” olabilir. Hayatımda önceliklendirmelerimi doğru tespit ettiğimi ve yönettiğimi düşünüyorum. Son olarak, biraz reklam içerikli olacak belki ama günlük ve haftalık planlamalarım için girişimci mezunumuzun Yusuf Demirtaş’ın firması JOO’nun eğlenceli defterlerini keyifle kullanıyorum.

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?


Derneğimizin eski bir çalışanı olarak çok iyi biliyorum ki her yeni yönetim TOBB ETÜ MED’e değer katmak için göreve geldi ve her yapılan seçim Derneği farklı bir açıdan geliştirdi. Birlik ve beraberliğimiz devam ettiği müddetçe, özveriyle ve gönüllülük esasına dayalı çalışma biçimi sürdükçe ve Dernek içinde görev alan çalışma arkadaşlarımızla aynı heyecanı duyduğumuz sürece TOBB ETÜlüler olarak her alanda çok daha fazla ses getireceğimizi ve parlayacağımızı düşünüyorum.

Keyif dolu röportaj için ve TOBB ETÜ’ye katkılarınızdan dolayı bizler teşekkür eder, başarılarınızın artarak devam etmesini dileriz.