TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay, Çukurambar Psikoloji’nin kurucularından,2018 Psikoloji bölümü mezunumuz Havva Nur Çelik’i ağırlıyoruz.
Havva Hanım öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz, Havva Nur Çelik kimdir, sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Öncelikle TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonra bu şekilde iletişimde kalmak, TOBB ETÜ ailesinin her zaman bir parçası gibi hissettiriyor ve bu benim için mutluluk verici. Bu yüzden röportaj talebinizden dolayı ben teşekkür ederim.
Ben Havva Nur Çelik, 27 yaşındayım. Aslen Rizeliyim eğitim hayatıma da ne tesadüftür ki Rize TOBB İlköğretim okulunda başladım ve en son liseyi de Rize’de okuduktan sonra Ankara’ya gelerek yeni açılan TOBB ETÜ Psikoloji bölümünün ilk öğrencilerinden birisi oldum. 2018 yılında Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra, 2019 yılında İngiltere’de Anglia Ruskin University’de ‘Klinik Çocuk Psikoloji’ master programına başladım. Master eğitimimi tamamladıktan sonra 2020 yılında Türkiye’ye döndüm. Döndükten sonra Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde yarı zamanlı Öğretim Görevlisi olarak Çocuk Psikolojisi dersi verdim. Şu anda ise Ankara’da başka bir psikolog arkadaşımla birlikte açtığımız Çukurambar Psikoloji ’de Uzman Psikolog olarak çalışıyorum.
TOBB ETÜ’yü tercih etmenizde en önemli etkenler neler oldu? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz dönemlerle ilgili bizimle neler paylaşmak istersiniz?
Öncelikle Ankara’da üniversite okumaya karar verdikten sonra TOBB ETÜ, Ortak Eğitim modeli ile dikkatimi çekmişti. Tabii bunun yanında tercih dönemindeyken TOBB ETÜ’de halihazırda okuyan bir arkadaşımla konuşma fırsatı bulmuştum ve onun üniversite ile ilgili iyi geri dönüşleri kararımı vermemde belirleyici oldu.
TOBB ETÜ’de dönemler biraz çetin geçer. Malum üç dönem olması sebebiyle öğrencilerini biraz zorlar ve yoğun bir tempoya alıştırır. Bazen bu temponun içinde yorulup şikayet ettiğim zamanları hatırlıyorum. Ancak diğer taraftan da geriye dönüp baktığımda dolu dolu geçmiş bir üniversite hayatı ve artık yoğun tempoları daha kolay göğüsleyebilen bir tarafım olduğunu görüyorum.
Sizi Psikoloji Bölümü okumaya sevk eden bir hikayeniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?
Bölüme ilgim lise 1. sınıfta başlamıştı. Lisede psikoloji dersi alıyorduk ve derste konuştuğumuz konular hem çok ilgimi çekiyordu, hem de psikoloji ile ilgili konularda okuma isteği uyandırıyordu. Daha sonra çalışma alanları hakkında bilgi aldıkça hem kendi içimde bazı soruların cevabını bulacağım bir bölüm hem de insanlara faydalı olabileceğim bir meslek olması nedeniyle Psikoloji bölümünü yazdım. İyi ki yazmışım.
TOBB ETÜ’de uygulanan Ortak Eğitim Model’ini nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda kariyer hayatınızda yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?
Ortak Eğitim, öncelikle kariyerime yön verme noktasında belirleyici oldu. Şöyle ki ilk stajımı Hollanda’da bir kreşte yaptım ve burada çocuklarla birlikte çalışma fırsatı buldum. Bir sonraki stajımı ise Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yataklı psikoz servisinde yetişkinlerle çalışarak yaptım. Bu stajlarla birlikte hem yetişkin hem çocuklarla çalışma fırsatı buldum. Bu deneyimlerle birlikte psikologları farklı yerlerde farklı görev ve sorumluluklarda görmek bana ne istediğim konusunda çok fazla fikir verdi.
Mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitiminiz için İngiltere’ye gittiğinizi bilmekteyiz. İngiltere’de nasıl bir eğitim hayatınız oldu ve eğitim için yurtdışına gitmek isteyen TOBB ETÜ öğrencilerine verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
İngiltere’ye gittiğimde Türkiye’den biraz daha farklı bir eğitim sistemi ile karşılaştım. Bilgiyi altın tepside önünüze sunmayan, öğrenmek için öğrencinin bilgiyi kendisinin arayıp bulmasını isteyen bir eğitim sistemi var. Bu durum başlarda beni zorlasa da, hemen hemen her üniversitede yurt dışından gelen öğrencilere alışma sürecinde destek sağlayan mekanizmalar vardı. O yüzden de bir süre sonra alıştım. Hatta bu şekilde öğrenmenin daha keyifli olduğunu farkettim. İngiltere ayrıca yurt dışından gelen öğrencilere çalışma izni veriyor. Ben de okurken bir yandan da çalıştım bu da hem gezmek için bana güzel bir kaynak sağladı hem de İngilizcemi geliştirmeme çok faydası oldu. Ayrıca aldığım akademik eğitimin yanı sıra çok kültürlü bir yerde okumak da çok keyifli ve öğreticiydi.
Yurt dışında okumak isteyen öğrencilere, yurtdışında eğitim almak için Türkiye’den verilen bursları hem de okumak istedikleri ülkelerin yabancı öğrencilere verdiği bursları araştırmalarını tavsiye ederim. Bunun yanında Türkiye’de yurt dışındaki üniversitelerle bağlantılı olan pek çok ajans var. Bu ajanslar üniversitelerle öğrenciler arasında ücretsiz aracılık yapıyor. Bu ajanslarla konuşup üniversitelere başvururken yardım alabilirler. İyi bir üniversiteye gitmek önemli ancak tercih yaparken üniversitenin bulunduğu şehir, başvuracakları programın içeriği ve eğitim sistemi de göz önünde bulundurulmalı.
Şu anda Çukurambar Psikoloji’nin kurucu ortağı olarak, kuruluş aşamasından itibaren gelinen süreç ile ilgili okurlarımızla neler paylaşmak istersiniz?
Bir diğer kurucusu olan Sevinç Ayşe Kaya ile TOBB ETÜ sayesinde tanıştık. İkimiz de aynı bölümde aynı dönemlerde okuduk. Üniversite sıralarındayken de birlikte mezuniyet sonrası için pek çok hayal kurardık. Bazen birlikte yurt içi ve yurt dışında beraber yaptığımız stajlar, bazen de başka bölümlerden aldığımız uluslararası girişimcilik ve işletme dersleri bu hayalleri kurmamıza katkı sağlamıştır.
Master eğitiminden sonra ikimiz de bir süre başka yerlerde çalıştık bu süre zarfında birlikte çalışma fikrini hep konuşuyorduk ancak bu fikri eyleme dökmek biraz zaman aldı. Alanda çalışan, meslekten pek çok insanla görüştük. Bizi demoralize eden yorumlar ve tavsiyeler duyduğumuz zamanlarda umutsuzluğa düşüp bu fikri askıya almayı düşündüğümüz anlar oldu. Ancak daha sonra yol gösteren, destekleyen insanları dinlemeyi tercih ettik ve ofisimizi açtık. Birlikte vakit geçirmekten keyif alan iki arkadaş olarak başladığımız yolda şimdi birlikte çalışmaktan da keyif alan iki meslektaş olarak ve yeni hayaller kurarak ilerliyoruz. Bu süreçte yine TOBB ETÜ Psikoloji Bölüm Başkanı, Doç.Dr. Nart Bedin Atalay hocamızın destekleri bizim için çok önemliydi kendisine buradan tekrar teşekkür ederim.
TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir?
Mezun olduktan sonra sık sık dernek ve Üniversite ile irtibat halinde kaldık ve bu da beni TOBB ETÜ’ye daha çok ait hissettiriyor. Bu kıymetli bir şey. Üniversite yılları benim için güzeldi ve her iletişime geçtiğimde hem o yılları anımsıyorum hem de o yıllardan hiç kopmamış gibi hissediyorum. TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’ne, mezunlarına gösterdiği ilgiden dolayı kendi adıma teşekkür ederim.
2022 yılının Eylül ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.