TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay Amazon’da çalışan Endüstri Mühendisliği Bölümü 2013 mezunumuz Aylin Demircan Kaplan’ı ağırlıyoruz.
Aylin Demircan Kaplan kimdir? Aylin Hanım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhabalar, öncelikle davetiniz için çok teşekkür ederim. Samsun’da doğdum ve üniversite eğitimime kadar orada yaşadım. Daha sonra TOBB ETÜ’lü olmak için çok sevdiğim Ankara’ya taşındım. 2013 yılında bu şahane üniversiteden Endüstri Mühendisi olarak mezun oldum ve sonrasında 2015 yılında Bilkent Üniversitesi’nde MBA eğitimimi tamamladım. Ankara’da MAN Türkiye’de, İstanbul’da Shaya ve Nestle’de çalıştıktan sonra 2018 yılında İrlanda’ya taşındım ve 3,5 yıldır Amazon Web Services’te çalışıyorum. Aynı zamanda yeşillikler içindeki bu güzel ada ülkesini ve içinde barındırdığı farklı kültürleri keşfediyorum.
TOBB ETÜ’yü tercih etme sebebinizi öğrenebilir miyiz? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?
Üniversite tercihi yaptığım yıl, TOBB ETÜ ilk mezunlarını vermişti. Bu nedenle mezunlar nerede, nasıl pozisyonlarda çalışıyorlar gibi bir veriye ulaşmam mümkün olmadı. Endüstri mühendisi olmak konusunda kararlıydım ve çok kıymetli hocalarımız ve onların uzmanlık alanları ile yaptıkları çalışmaları incelediğimde çok heyecanlanmıştım. Aynı zamanda üniversite-sanayi işbirliği modeli, yabancı dil eğitimi, öğrenci toplulukları ve faaliyetleri ve TOBB gibi güçlü bir yapının desteğinin var olması gibi sebepler de tercih etmemde büyük rol oynadı.
Üniversiteye ücretli öğrenci olarak başlayıp 2., 3. ve 4. sınıfta not ortalamam sayesinde tam burslu olarak devam ettim. Buradan bir kez daha bu süreçteki bütün destekleri için canım arkadaşlarım Melda Ulubay Arslan’a ve Gökhan Geçer’e teşekkürlerimi iletiyorum.
ETÜ Endüstri ve Verimlilik Topluluğu’na (ETÜ EVT) da buradan selamlar! Birlikte çok güzel işler başardık ve görüyorum ki arkadaşlarım çıtayı yükselterek başarılı işler yapmaya devam ediyorlar. Takım olmak, ekip ve organizasyon yönetmek, sponsor bulmak, etkinliği sunmak, büyük şirketlerin yöneticilerini, ünlü isimleri ağırlamak, başka şehirlerden hatta Kıbrıs’tan gelen öğrenci arkadaşları ağırlamak, misafirlere saygınızdan 12 saatten fazla yüksek topuklularla koşturmak, uyumadan ertesi günün programına hazırlanmak ve finalde başarınızı kutlamak ve hemen sonraki işleri planlamak... nasıl bir tecrübe, tahmin edemezsiniz! Bu yüzden öğrenci arkadaşlara öğrenci topluluklarında aktif rol almalarını şiddetle tavsiye ediyorum.
TOBB ETÜ’de şahane, dolu dolu 5 yıl geçirdim ve her anını sevgiyle ve tebessümle anımsıyorum.
Sizi Endüstri Mühendisliği Bölümü okumaya sevk eden bir hikayeniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?
Mühendislik alanında eğitim almaya karar verdiğimde bunun makine, elektrik-elektronik, yazılım, inşaat mühendisliği ya da mimarlık gibi teknik konular üzerine yoğunlaşmamı gerektirecek bir bölüm olmaması gerektiğini biliyordum. Farklı mühendislik dallarında öğrenci olan ya da mezun olan arkadaşlarımla, yurt içi ve yurt dışında aktif olarak iş hayatında yer alan mühendislerle de görüşüp “sosyal mühendislik” diye tabir ettiğim Endüstri Mühendisliği’nin beni heyecanlandırdığına karar verdim.
Endüstri Mühendisliği’nde hemen her mühendislik alanından dersler alıp uzmanlaşmak istediğiniz yöne ilgi alanlarınız dahilinde siz karar verebiliyorsunuz. Özünde optimizasyon ve süreç iyileştirme yer alıyor ve bunu sadece iş hayatınızda değil kendi özel hayatınızda da uyguladığınızda daha verimli sonuçlar elde ediyorsunuz.
Bir endüstri mühendisine her sektörde, her departmanda rastlamanız mümkün. Örneğin, biz TOBB ETÜ’de yönetim, işletme, teknik çizim, temel kodlama, malzeme bilimi, olasılık, yöneylem, ekonomi, tesis yönetimi gibi farklı alanlarda dersler aldık ve ben özellikle mezun olduktan sonra her konuda bir fikrimin olmasının yararını hep gördüm ve görmeye de devam ediyorum. Çalıştığınız her şirketin dinamikleri, ihtiyaçları, ürünü, iş yapış şekli ve sunduğu hizmetleri farklı olacağı için uzmanlaşmak istediğiniz alana burada yönelebiliyorsunuz. Bu konuda daha detaylı fikir edinmek isteyen arkadaşlara kapım her daim açık.
TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda kariyer hayatınızda, yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?
Üniversiteden sizinle aynı zamanlarda mezun olmuş milyonların içinde kurumsal ya da start-up şirketlerde 1 yıla yakın iş tecrübesi edinmiş kaç kişi gösterebilirsiniz? 3 farklı şirkette, ilde hatta ülkede 3.5-4 ay çalışma fırsatını başka nerede yakalayabilirsiniz? Dünyanın en tercih edilen üniversitelerinde de uygulanan bu sanayi işbirliği modeli, diplomanızın yanına koyacağınız ve doğru kullanmanız durumunda bütün iş hayatınız süresince size farklı kapılar açacak olan büyük bir fırsat. Ortak eğitiminizi yaptığınız esnada çalıştığınız şirketten iş teklifi alabilir, eğer mezunsanız tam zamanlı, eğer öğrenciyseniz yarı zamanlı çalışmaya devam edebilirsiniz. Ortak eğitim esnasında tanıştığım ekipler ve yöneticilerin birçoğu ile hala irtibattayım, bu durum da gerek iş anlamında, gerekse sosyal anlamda fırsatlara daha hızlı erişebilmeme yardımcı oluyor.
TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonra iş hayatına başlama süreciniz ile ilgili neler paylaşmak istersiniz? İrlanda’da Amazon Web Services’de çalışıyorsunuz, şu anki pozisyonuz ve görevleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonra kariyerime “stratejik satın alma ve tedarik zinciri yönetimi” alanında yön verdim ve otomotiv, mağazacılık (retail), hızlı tüketim (FMCG) gibi farklı sektörlerde tecrübe edindikten sonra İrlanda’da Amazon Web Services (AWS) şirketinde çalışmaya başladım. AWS, Amazon’un bulut bilişim platformları sağlayan ve dünyanın her yerinde veri merkezleri (data center) bulunan bir kurulusu. Burada da Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da yer alan bütün veri merkezlerinin güvenlik sistemlerinden sorumlu satın alma partnerliği yapmaktayım.
Ne zamandan beri İrlanda’da yaşamaktasınız? Yurtdışında kariyer planlaması yapmak isteyen TOBB ETÜ öğrencilerine verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
2018 yılı Ağustos ayından beri İrlanda Dublin’de yaşıyorum. Oturma iznim olduğu için, iş arayış sürecine Dublin’e taşındıktan sonra başladım. Benim tavsiyem, yurt dışı, yurt içi kariyer planlaması fark etmeksizin İngilizce ve en az bir ilave yabancı dil mutlaka öğrenin. Yurt dışı kariyer fırsatlarını kovalamak için LinkedIn gibi sosyal mecralar ve şirketlerin kariyer sayfalarını aktif olarak takip edin ve kullanın.
Amazon, Microsoft, Google ve Facebook gibi büyük şirketler özgeçmiş değerlendirmesi yaparken çalışanlarının tavsiye ettiği özgeçmişlere öncelik veriyorlar. Bu sebeple yurt dışında yaşayan mezunlarla irtibata geçmenizi ve onlara danışmanızı tavsiye ederim.
Sosyal hayatta Aylin Hanım kimdir? Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?
Dublin’de yaşamanın en güzel taraflarından biri her yer sürekli yeşil, bu sebeple de açık havada, ağaçların altında, bir su kenarında yürümek, günün yorgunluğunu bu şekilde atabilmek gibi şansınız oluyor, tabi sert rüzgâra ve yağmura karşı bütün tedbirlerinizi almanız koşuluyla.
Pandemi sonrası ağırlıklı olarak evden çalıştığım için, günlük hareket sürem de azalmış durumda, bu sebeple de pandemi ve kısıtlamalar süresince evde yaptığım düzenli egzersizlere artık tekrar spor salonunda devam ediyorum.
Burada başka bir avantajımız da sürekli görüştüğümüz ve artık aile olduğumuz birçok yakın arkadaşımızla aynı semtte oturuyoruz. “Hadi gel bir kahve içelim” ya da “hadi biraz hava alıp gelelim” dediğinizde 5 dakika içinde buluşabilmek şahane.
Bunlara ilave olarak, İrlanda’da fiziksel ve/veya psikolojik olarak sağlık sorunu yaşayan ve desteğe ihtiyacı olan bireylere, sosyal etkinlikler düzenleyip onların hayata kolaylıkla karışmasına yardımcı olan bir toplulukta gönüllü olarak çalışıyorum.
TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir?
Özellikle Ankara ve İstanbul’da güzel organizasyonlar düzenliyorsunuz, emekleriniz için çok teşekkürler. Benim gibi yurt dışında yaşayan mezunları da dahil etmek için daha fazla online etkinliğe ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Üniversitemiz 2008 yılından beri mezun veriyor ve biz kimler, nerede, ne yapıyor, nasıl birbirimize yardımcı olabiliriz konusunda bilgi eksikliği ya da iletişim kopukluğu yaşıyoruz. TOBB ETÜ Mezunlar Derneği bu konuda bizlere destek olabilir. Beni ağırladığınız için tekrar çok teşekkür ediyorum.
2022 yılının Ağustos ayı konuğu olarak oralardan bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.