GÖZDE ÇAVDAR ATA 01.05.2020

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ’nin Mayıs ayı röportajlar köşesi bu ay, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010 mezunumuz Gözde Çavdar Ata’yı ağırlıyor. Gözde Çavdar Ata kimdir?
Gözde Hanım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar, Ankara doğumluyum. 27 yaşıma kadar Ankara’da yaşadım. Son 4 senedir de San Francisco, Kaliforniya’da yaşıyorum. Geçtiğimiz 10 yılda sağlık, savunma, pazar araştırması gibi farklı sektörlerde farklı rollerde çalışarak edindiğim tecrübeleri şuan medya/eğlence sektöründe faaliyet gösteren Tubi TV firmasında İş Analisti olarak çalışarak devam ettiriyorum.   

TOBB ETÜ’yü tercih etme sebebinizi öğrenebilir miyiz? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?


TOBB ETÜ’yü seçmemin en büyük nedenlerinden biri Ortak Eğitim modeli idi. O zamanlar yeni bir üniversite olmasına rağmen Ortak Eğitim için anlaştığı firmalar Türkiye'nin önde gelen firmaları idi. Mezun olurken toplamda yaklaşık 1 sene iş tecrübesi ve dolu bir CV ile mezun olma fikri seçimimi kolaylaştırdı.   

Peki biraz da Ortak Eğitim hakkında konuşalım. Ortak Eğitim modelinin iş hayatınızda size ayrıcalık sağladığına inanıyor musunuz? Bu süreçte iş teklifi aldınız mı?

İlk Ortak Eğitimi’mi Silikon Vadisi’nde, şu an yaşadığım yere çok yakın bir yerde, bir girişimde (start-up) yaptım. Hala geriye dönup bakınca hayatimin en iyi tecrübelerinden biridir. Bana kişisel ve profesyonel anlamda çok tecrübe kattı. Sonrasında Siemens İstanbul'da Sağlık bölümünde yaptığım Ortak Eğitimimde kazandığım bilgilerle son Ortak Eğitimime kabul aldım. Akgün Yazılım’da Ortak Eğitim biter bitmez iş teklifi alarak Yazılım Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Genel olarak Ortak Eğitim öğrencileri iş hayatına hazırlamakta çok yardımcı. Öğrencilerin farklı sektörlerdeki teknolojileri görmesi, derslerde öğrendiklerimizin iş hayatında nasıl uygulandığının anlaşılması ve soyutu somutlaştırmak için çok yardımcı oluyor.   

TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonraki zaman dilimi içerisinde birçok firmada çalıştığınızı bilmekteyiz. Çalıştığınız firmalarda yer aldığınız pozisyon ve görevleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?


Ortak Eğitimim biter bitmez Akgün Yazılımda hiç ara vermeden Yazılım Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Ama severek yapmıyordum işimi. Bilgisayar Mühendisliği bölümünü okurken kafamda her mezun olan Yazılım Mühendisi olarak çalışacak gibi bir düşünce vardı. Fakat sonrasında Havelsan’da Kalite Mühendisi pozisyonunda çalışmaya başladım. Hem sağlık sektöründen, savunma sanayi sektörüne geçmiştim hem de görevim değişmişti. Havelsan’da çalıştığım süre boyunca Pakistan’a yaptığım seyahatlerde Pakistan hava kuvvetlerinde birçok test gerçekleştirip, yazılım hakkında eğitimler verdim. O zaman şunu anladım ki son kullanıcı ile birlikte çalışıp onların sorunlarını çözmek ve kendi ekibim ile son kullanıcı arasında köprü görevi görmek beni çok mutlu etti. Sonrasında ATOS’da İş Analisti olarak çalışmaya başladım. 4 sene boyunca müşteri olan NATO ve kendi mühendislik ekibim arasında köprü görevi gördüm.    

Kaç yıldır  Kaliforniya’da yaşamaktasınız? Orada ki görevinizden bahsedebilir misiniz?

2016 Temmuz ayından beri Kaliforniya’da yaşıyorum 6 ay kadar süren acili iş bulma ve mülakat süreçleri sonunda Numerator firmasında, mobil uygulamalar ekibinin Ürün Veri Analisti olarak çalışmaya başladım ve 3 sene boyunca hem mühendislik hem de büyüme (growth) ekibine yaptığım analizlerle yön verdim. Mart 2020’de Tubi TV firmasında İş Analisti olarak işe başladım. Tubi TV Amerika ve Kanada’da aylık 25 milyon aktif kullanıcısı olan, ücretsiz olarak film ve dizi izlenebilen bir platform. Çalıştığım ekibin amacı şuan uygulamayı kullanan kullanıcı sayısını artırmak, var olan kullanıcıların platformu tekrar ve devamlı kullanmasını sağlamak ve toplam izlenme sayısını arttırmak.  Benim şirket içindeki görevim veriyi analiz edip, yaptığım çıkarımlar ile verdiğim önerileri, farklı ekiplerle birlikte çalışarak ürüne ya da süreçlere uyarlamak. Günlük işlerimin arasında veri analizi, yapılan analizlerin görselleştirilmesi, analizlerinden öneriler çıkarma, sunuş, öneriler doğrultusunda eylem planı hazırlama ve sonrasında da değişiklikler üzerinde performans analizi çıkartmak sayılabilir. İş geliştirme, büyüme, veri bilimi ve mühendislik ekibi ile devamlı koordineli çalışıyorum.

TOBB ETÜ’de şu anda öğrenimlerini sürdüren öğrencilere ne tavsiye edersiniz?

İşe başladığınızda, yaptığınız işi konforlu ve rahat bir şekilde yaptığınızı ve yaptığınız iş aynı şekilde tekrar ediyor gibi hissediyorsanız, başka bir işe yönelin. İnsan bir işte kendini rahat hissetmek, ispatlamak için çok çabalıyor ve başardığında konfor bölgesi hissi o kadar tatlı geliyor ki, aslında kendisine bir şey katmayı bıraksa da oradan çıkamıyor. Ben bunu aşmanın en kolay yolunun 3-4 senede bir çalıştığınız şirketi değiştirmek olduğunu düşünüyorum. Farklı teknolojiler, insanlar, sektörler farklı ufuklar açıyor ve insani kendini geliştirmeye itiyor. İnsan en çok yapmaktan keyif aldığı işi, en çok kişisel tatmini nerede çalışarak alacağını farklı yerlerde ve sektörlerde çalışarak anlıyor.  


ABD’de yoğun iş temponuzun yanı sıra zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz? Sosyal hayatında Gözde Çavdar kimdir?

İş çıkışlarında Berkeley Üniversitesinden veri analizi sertifika programı dahilinde dersler alıyorum. Birçok ders, lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile birlikte alınıyor. Özellikle farklı sektörlerden insanlarla tanışmak için çok yardımcı oluyor. Düzeli gittiğim pilates stüdyosunda farklı dersler alarak hem aktif kalıyorum hem de iş stresinden uzaklaşıyorum. Geri kalan zamanımın çoğu arkadaşlar ile doğada yürüyüşler, seyahat ve kutu oyunu oynayarak geçiyor.

San Francisco’da yaşayan diğer mezunlarımız ile iletişim halinde misiniz ve son olarak Mezunlar Derneğimiz ile ilgili düşünceleriniz ve bizden beklentileriniz nelerdir?

San Francisco'da yaşayan mezun arkadaşlarımızla devamlı görüşüyoruz. Burada bir aile gibi olduk diyebilirim. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Mezunlar Derneği’ne yaptıkları çalışmalardan dolayı çok teşekkür ederim. Gönül ister ki mezun arkadaşlarımız ile daha çok görüşelim fakat bu farklı şehirlerde, ülkelerde yaşadığımız için zorlaştırıyor durumu. Bunu aşmak adına küçük gruplarla, bölümler kendi aralarında videolu kahve saatleri düzenleyebilir.  Son olarak, şu günlerde içinde bulunduğumuz durumun altından bütün dünya olarak sağlık ile kalkmayı diliyorum.            

2020  yılının  Mayıs ayı konuğu olarak oralardan bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız , bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz...
 
Bu zor zamanlarda sağlıklı ,güzel günlere hep beraber olmak dileğiyle..