FURKAN ÜMİT ETLEÇ 01.05.2023

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği Röportajlar köşesinde bu ay, Makine Mühendisliği 2018 mezunumuz, Cosa Üniforma kurucusu Furkan Ümit ETLEÇ‘i ağırlıyoruz. 

Ümit Bey öncelikle değerli vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 

1995 yılında Ankara’da doğup, büyüdüm ancak aslen Boluluyum. 2018 yılında Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Ardından 2 yıl MAN Türkiye’de Tedarikçi Geliştirme mühendisi olarak çalıştım. 2020 yılında kendi girişimim olan Cosa Üniforma’yı kurdum ve halen devam etmekteyim. Boş zamanlarımda yeni bir dil öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye gayret göstermekteyim.    

TOBB ETÜ’yle olan hikayeniz nasıl başladı?
TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?
 

TOBB ETÜ maceram 2013 yılında başladı. Üniversite geçiş sınavı sonrasında tercih sürecinde yapmış olduğum araştırmalar sonucunda TOBB ETÜ tek tercihim oldu. Benim için tek tercih olmasının sebepleri arasında; Türkiye’de tek olan ortak eğitim modeli, başarılı akademik kadrosu ve yabancı dil eğitimi olarak sıralanabilir.  

TOBB ETÜ’de aslında hayata hazırlandığımı söyleyebilirim. Hazırlık yılında almış olduğum TOEFL belgesi, başarılı ortak eğitim süreçleri, iyi akademisyenlerin bizlere sağlamış olduğu kaliteli eğitim ve vizyon sayesinde 5 yıl boyunca kendime olumlu yönde donanımlar ekledim. Çok iyi arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindim.  

TOBB ETÜ’de unutulmaz bir 5 yıl geçirdim ve üniversite hayatımı halen tebessümle anıyorum.    

Peki biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. Ortak Eğitim modelinin iş hayatına yansımaları nasıl oldu? Öğrencilerin bu dönemi daha verimli geçirebilmeleri için verebileceğiniz tavsiyeleriniz var mıdır?
 

Ortak eğitim programının TOBB ETÜ’nün diğer üniversitelere göre en büyük avantajı olduğunu söyleyebilirim. TOBB ETÜ’den mezun olan herkesin, mezun olduğu anda 1 yıllık iş deneyimi oluyor. Hem ortak eğitim süreçlerinde hem de mezun olduğumda konuştuğum birçok İK uzmanı da bunun çok önemli bir avantaj olduğunu belirtiyor.  

Ortak eğitim modeli sayesinde çalışma disiplini edindim. Ek olarak teoride öğrendiğimiz birçok bilginin pratikte uygulamasını birebir deneyimlemiş oldum. Farklı ölçekler ve sektörlerde yapmış olduğum ortak eğitimlerde idari süreçleri ve farklı sektörleri tanımış oldum.  

MAN Türkiye’ye benimle aynı anda işe başlayan çok sayıda farklı üniversiteden yeni mezun arkadaşlara göre çok daha fazla deneyimim olduğunu, işe ve çalışma hayatına daha hızlı adapte olduğumu gördüm.  

Makine Mühendisliği çok kapsamlı bir bölüm olduğundan dolayı birçok alanda çalışma fırsatı oluyor. Ben ortak eğitim tercihlerinde gelecekte çalışmayı düşündüğüm farklı departmanlarda bulunmaya gayret gösterdim. Böylece bu departmanların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarını, benim karakter yapıma uygunluğunu bizzat deneyimlemiş oldum. Ayrıca ortak eğitim sürecinde bulunan firmada gerekli emek harcanıp, gerçekten kendinizi gösterebilirseniz gelecekte o firmada işe başlama şansınız çok yüksek. Ben mezun olduktan sonra ortak eğitimde bulunduğum tüm firmalar ile de iş görüşmesi yapma fırsatım oldu. Öğrenci arkadaşlarıma da tavsiyem bu olabilir.    

Cosa’nın hikayesinden bahsedebilir misiniz, nasıl ve ne zaman kuruldu? Ayrıca firmanız için gelecek planlarınız nelerdir? 
 

Medikal Üniforma sektöründeki açığı doktor olan ablam sayesinde gözlemlediğimi söyleyebilirim. İşe giderken giydiği üniformaların 30 yıl önceki üniforma tasarımlarıyla aynı olduğunu fark etmek benim için dönüm noktası oldu. Yaptığım araştırmalar sonucunda yurtdışında birçok ülkede çok daha farklı tarzların yer aldığını gördüm. Böylece farklı tarz ve çağa uygun tasarımlara sahip üniformaları üretmeyi kendime hedef belirledim. Aslında yapmış olduğum Pazar araştırmaları ve sektörde yer alan hammadde üreticileri ile yaptığım fikir alışverişlerinde planlarımın Türkiye için başarılı olamayacağı, yol yakınken geri dönmem gerektiği gibi birçok olumsuz geribildirim almama rağmen asla vazgeçmedim. Negatif geribildirimler hayalime daha çok sarılmama sebep oldu. Böylece Cosa Üniforma 2020 yılında Ankara’da kuruldu. Ancak asıl zorlu yolculuk daha yeni başlamıştı çünkü ailemde ve çevremde daha önce tekstil sektöründe tecrübesi olan kimse yoktu. Doğru üreticiyi bulmak, doğru hammaddeleri temin edebilmek ve kalite standartlarının belirli bir noktaya gelebilmesi adına çok fazla sayıda prototip üretimleri yaptık. Olumsuz koşullar bizi asla yıldırmadı, hep daha iyiyi hedefledik tıpkı şimdi olduğu gibi.  

Şuanda vardığımız noktada, girişimimiz Türkiye’de yeni bir sayfa açmış oldu. Artık birçok sağlık profesyoneli tasarım değerlerine sahip üniformalar kullanabiliyorlar. Birçok ülkede toptan ve perakende olarak müşterilerimiz yer alıyor. COSA, 21. yüzyılın çok kültürlü yapısından beslenen, yeni açılımlarla kendini zenginleştiren, yaratıcı ve dinamik bir marka. Net çizgisini her zaman devam ettiren COSA, marka olarak öncelikle içinde bulunduğumuz 21. Yüzyılın yeni yüzünü simgeliyor, hedef kitlesi olan sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına güçlü tasarım ekibiyle çözüm üretiyor.  

Kuruluşundan bu yana değişmez hedef; COSA geleneğinden gelen yüksek kalite anlayışı, konforu, modernliği, tasarım odaklı ve doğallığı birleştiren çizgisiyle Dünyada, medikal giyim sektörünün öncü isimlerinden biri olabilmektir.    

TOBB ETÜ’den yeni mezun olacak ve kendi işini kurmak isteyen mezunlarımıza neler söylemek istersiniz, tavsiyeleriniz var mıdır?
 

İyi bir girişimci aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalıdır. İş planı yapılırken mutlaka iyi bir gözlem yapılmalıdır. Aynı zamanda iyi bir girişimci birçok alanda donanımlı olmalıdır. Bu yüzden girişimde bulunacağı alanla ilgili farklı dallarda da kendini geliştirebilmek çok önemli. Üniversiteden mezun olduğumda sektöründe lider ve global bir firmada edinmiş olduğum deneyimler girişimimde bana çok yardımcı oldu.  Proje planlama, iş planlama, satış, tedarikçi yönetimi, kalite ve satın alma süreçleri vb. alanlarda tecrübe kazandım. Bu tecrübeleri girişimimde olumlu yönde kullandım.
   

Yoğun iş temponuzdan bir nebze uzaklaşmak için neler yaparsınız?
 

Yoğun iş temposunda insanın kendine sevdikleriyle birlikte kaliteli vakit ayırabilmesi bence çok önemli. Böylece yoğun ve stresli ortamdan bir nebze uzaklaşmış oluyorsunuz. Bu kısa molaların da iş verimimin arttırdığına inanıyorum. Genellikle ailem ile birlikte vakit geçirip yeni yerler keşfetmeyi seviyorum. Ekstra bir yabancı dil öğrenmeye gayret gösteriyorum. Ayrıca kültürel etkinliklere katılmaktan keyif alıyorum.    

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir?
 

Mezunlar derneğinin yapmış olduğu etkinlikleri ve çalışmaları takip ve takdir ediyorum. Etkinliklere vakit buldukça mutlaka katılmaya çalışıyorum. Mezunlar derneği sayesinde mezunlarımızla bir araya gelip birçok konuda fikir alışverişi yapabiliyoruz. Bu sayede iş hayatındaki bağlantılarımızı kuvvetlendirebiliyoruz. Emeği geçen tüm TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ekibine bu vesile ile teşekkürlerimi iletiyorum.    

2023 yılının Mayıs ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyor, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz.