AHMET TALHA KÖKSAL 01.10.2019

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ,Röportajlar köşesinde bu ay ,İktisadi ve İdari Birimler Fakülte Üçüncüsü ve Uluslararası Girişimcilik Bölüm Birincisi 2019 Mezunumuz Ahmet Talha KÖKSAL’ı ağırlıyor.

Ahmet Talha Köksal kimdir?Ahmet Talha Bey,bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz ?

Tabi ki. Ticaret ile uğraşan bir babanın ve ev hanımı bir annenin ilk çocuğu olarak 1996 yılında Ankara’da doğdum. Lise öğrenimimi Ankara’da bulunan Yavuz  Sultan Selim Anadolu Lisesi’nde tamamlama aşamasında, kariyerime ve hayatıma büyük ölçüde yön verecek olan üniversite sınavına yoğun bir hazırlık süreci geçirdim. Akabinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü’nü kazandım. İngilizce hazırlık dönemini kapsayan ilk senede, İngilizce eğitimi aldım ve bunun sonucunda TOEFL ITP sınavından 557 puan almayı başardım. Lisans eğitimine ilişkin derslerde finans, ekonomi ve pazarlama ağırlıklı branşlarda öğrenim görürken, aynı zamanda bölümümün programı gereği toplamda bir yıllık süre zarfında Moskova Devlet Üniversitesi’nde eğitim alma şansını elde ettim. Bu sürede, Moskova Devlet Üniversitesi’nde Rusça dil dersleri, ekonomi ve tarih alanlarında çalıştım. Mezuniyetimin son aşamasını oluşturan staj programını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Dış Ticaret Birimi’nde gerçekleştirdim. Nihai olarak, lisans eğitimimi 3,93 ortalama ile bölüm birinciliği ve fakülte derecesi ile tamamladım. Mezuniyetimden kısa bir süre sonra Kuveyt Türk Geleceğin Programı’na kabul adım. Şu anda Strateji Planlama ve İzleme Uzman Yardımcısı olarak çalışmaktayım.
 

Neden TOBB ETÜ?
TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?


Üniversite tercih döneminde kabul görmüş trendin aksine proaktif girişimlerde bulunan, yenilikçi ve profesyonel yaşamla entegre bir üniversite tercih etme gayesinde hareket etmekteydim.Bilinçli bir tercih dönemi geçirmek adına üniversite tanıtım programlarını gezdim. Ortak eğitim ve Türkiye’de üç dönem sistemini uygulayan tek üniversite olan TOBB ETÜ’nün aynı zamanda eğitim kalitesi kapsamında da beni tatmin edeceğini düşündüm. Hatta buna binaen üniversite tercihimin ilk iki sırasında TOBB ETÜ vardı. Öğrencisi olduğum ilk andan ve şu anki iş hayatıma kadar uzanan süreçte ne mutlu ki yanılmadığımı görüyorum. Eğitim hayatımın en düşündürücü tarafı, üniversite dışındaki yakın arkadaşlarımla görüşme şansımın kısıtlı olmasıydı. Malumunuz, sürekli dersler, vizeler, finaller ve ortak eğitim sirkülasyonu içerisindeydik. Doğrusu, sosyal ve akademik hayatımın dengesini ayarlamak ve buna adapte olmak biraz zamanımı almıştı. Açıkçası bir yandan da TOBB ETÜ insana zaman yönetiminde de gelişim göstermeyi bizzat yaşatarak öğretiyor.
  

Uluslararası Girişimcilik bölümü öğrencimiz olmak kendi tercihiniz miydi?

Evet. Ki zaten aksi senaryoda üniversite dönemi zoraki bir sorumluluğun dışına çıkamazdı. Halbuki ben insanın sevmediği takdirde öğrenemediğini ve bunun sonucunda kendini geliştiremediğini düşünmekteyim. Tabi, hayatımın her evresinde önemli konulardaki nihai kararlarımdan önce babamın ve annemin onayını alma ritüelim tercih döneminde de etkili oldu. Her birimiz Uluslararası Girişimcilik Bölümü’nün TOBB ETÜ’nün her anlamda en iyi bölümleri arasında olduğu kanaatini taşımaktaydık. Sonuç itibariyle, Rusça ve İngilizce dilleri üzerinde hâkimiyet sağlamış; finans, ekonomi ve çok çeşitli branşlarda bilgi sahibi olan bir birey olarak mezun oluyorsun. Bunun yanı sıra Moskova Devlet Üniversitesi gibi bir üniversitede çeşitli alanlarda bir yıl eğitim alıyorsun. Bahsettiğim noktalar, seni tüm dünya ile iletişim kurabilir pozisyona getiriyor.  

Moskova’da eğitim gördüğünüzü söylediniz,Uluslararası Girişimcilik öğrencilerine bu noktada tavsiyeleriniz var mı?

Dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Moskova Devlet Üniversitesi’nde eğitim görmek sayılı sayıda kişinin sahip olabileceği bir fırsat. Moskova’da eğitimi, kültürü ve bir nebze sosyolojik yapıları analiz etmeyi iyi bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Geriye dönüp baktığımda bu döneme dair pişmanlığımın bulunmadığını görüyorum. Arkadaşlara naçizane tavsiyem, önce dili iyice sindirmek konusunda çaba göstermeleridir. Bunu yaparken, yalnızca verilen eğitimle kalmamaları, ekstra okuma yapmaları ve olabildiğince insanla iletişim kurmaları onlara yardım edecektir. Sanıyorum, okumak bu alanda yapabilecekleri en iyi etkinliktir. Seviyesi giderek artan okumalar –yani hikaye kitaplarından gazetelere- dil havuzlarına yeni kelimeler atmalarını sağlayacaktır. Bunu yaparken sıkıcı bir etkinlik olmaktan çıkarmaları gerekiyor. Eğlenceli hale getirmenin en verimli yolu ise gidecekleri müze, sergi veyahut opera öncesinde içeriğe ilişkin okuma yapmaları olur.  En zorlu noktalardan birini Rusçayı inşa ederken İngilizce hakimiyetini kaybetmemek oluşturuyor. Bununla mücadele etmekte benim kullandığım metot İngilizce-Rusça sözlük kullanmaktı. İnşallah başarılı olmuşumdur.
              

Peki biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. Ortak Eğitim modelinin iş hayatınızda size ayrıcalık sağladığına inanıyor musunuz?
 

Ortak Eğitim Modeli, TOBB ETÜ’nün sunduğu en büyük avantajlardan birisi. Şahsen bu modeli, profesyonel hayata ilişkin bir nevi hazırlık eğitimi olarak görüyorum. Sonuç olarak mezun olmadan önce iş tecrübesine sahip biri olarak diğer insanlardan birkaç adım önde olarak hayata başlıyorsunuz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde staj yapmak da beni çok çeşitli alanlarda geliştirdi. Alanında uzman profesyonellerle çalışma şansı elde ettim. İş akışının süreci, raporların hazırlık aşamaları ve disiplin kazanımı adına tecrübe sahibi oldum. Dış Ticaret Birimi de kurumun en önemli birimlerinden birini teşkil etmektedir. Aynı projeye hizmet ettiğim insanlarla profesyonel iş ilişkileri geçirme fırsatı yakaladım. Dış Ticaret Birimi’nde beraber çalıştığımız Uzman Kubilay Şimşek  ve Uzman Yaşar Beyaz sayesinde alanın tüm teknik detaylarını öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda iş hayatında kullanabileceğim yazılı olmayan diğer kuralları da kendilerinden edindim. Bu noktada ona teşekkürü bir borç bilirim. Bunun dışında, bu insanlarla sosyal yaşantımda da sağlam dostluklar inşa ettim.  Ankara’ya geldiğimde TOBB’da beraber çalıştığım insanları ziyaret etmeden dönmemeye çalışıyorum.  

Mezuniyetinizin hemen ardından Kuveyt Türk’ün ‘Geleceğin Yöneticisi’ programına kabul edilerek,Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi biriminde Uzman Yardımcısı olarak çalışma hayatına atılmışsınız.Bize bu süreçten ve şu andaki görevinizden bahsedebilir misiniz ?

Kuveyt Türk, özellikle böyle bir programa yönelik işe alım sürecinde hassas bir eleme süreci planlamaktadır. Genel yetenek ve video mülakat ile başlayan aşamayı, yoğun bir İngilizce sınavı takip etmektedir.  Akabinde, başarılı olan adaylardan verilen vakaya yönelik çözüm analizi yapmaları beklenmektedir. İşleyiş, adayların grup mülakatı, kişilik testleri ve üst düzey yöneticilerle mülakatı ile sonuçlanmaktadır. Burada en önemli noktayı, yöneticilerin başarılı olan adaylara profesyonel geçmişine ve yeteneklerine göre birimlere tayin ettiği bir teklif metni oluşturmaktadır. Bu noktada, şahsıma da niteliklerime uygun bulunarak Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Müdürlüğü’nde çalışma fırsatı doğmuştur. Nitekim aynı müdürlükte okulumuzun 2015 yılı İktisat Bölümü mezunlarından Semih Demir Bey ile beraber çalışmaktayız. Birim olarak genel itibariyle kurumun stratejileri, politikaları ve yıllık iş planları çerçevesinde orta ve uzun ölçekte politikalar oluşturmak ve bu doğrultuda hedef belirleme çalışmalarının yapılmasını sağlamak; sonuç itibariyle de faaliyetlerin verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla çalışmaları planlamak, yönlendirmek, koordine etmek ve denetlemek gibi sorumlulukları üstlenmekteyiz.
     

Sosyal  hayatında Ahmet Talha Köksal kimdir ? 

Sosyal ve iş hayatımı dengelemeye yönelik faaliyetlerde bulunmaya çalışıyorum. Aksi takdirde, insanın kişisel gelişiminin yarım kaldığını düşünmekteyim.İş dışında fırsat bulduğum vakitlerde öncelikle vakit ayırdığım aktivite spor yapmak oluyor. Özellikle stres yoğunluklu dönemlerde spor, zihnimi boşaltmama yardımcı oluyor.  Bunun dışında, sağlam bir satranç tutkulusu olduğumu söyleyebilirim.
 

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz ,beklentileriniz nelerdir ?

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nden ana beklentim, mezunların iletişim ağında bir köprü görevini üstlenmesi ve buna yönelik aktivitelerde bulunmasıdır ki bu sorumluluğu başarılı bir şekilde üstleniyor. Fırsat buldukça müdahil olmaya çalışıyorum; diğer mezun arkadaşlarımı da iletişimimizi güçlü tutmaya davet ediyorum.    

Keyif dolu röportajımız burada sonlanırken iş hayatınızda başarılarınızın devamını dileriz…