Emre Murat Yıldırım 01.11.2017

2013 Eğitim- Öğretim Yılı Endüstri Mühendisliği Girişimci Mezunlarımızdan Emre Murat Yıldırım Kasım ayı  röportaj konuğumuz. Emre bey bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1989 yılı Ankara doğumluyum. İlköğrenimimi babamın görev yaptığı Kars’ ta Fevzi Paşa İlk Öğretim okulunda tamamladım. Orta öğrenimimi Ankara Evrensel Koleji ve lise öğrenimimi ise Çankaya Atatürk Lisesi(Sıhhiye) ‘nde tamamladım. 2008 yılında TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği bölümünü kazanıp 2013 yılında mezun oldum.

Mezuniyetiniz sonrasında ki süreçte neler yaptınız?

Medikal ürünler ve işitme cihazları ticaretiyle uğraşan bir aileden gelmekteyim. Okurken de hep aklımda oluşan fikir endüstri mühendisliğinin temelinde yatan sürekli iyileştirme ve optimizasyon kavramlarını  aile işletmeme uyarlamaktı. 2013 yılında mezun olduktan sonra işitme cihazları satış ve uygulaması konusunda faaliyet gösteren iş yerimizin yönetiminde yer aldım. 2016 yılı itibariyle Emy İşitme Cihazı Satış ve Uygulama Merkezi’ni kurdum. Şuan işletmemin yöneticiliğini yapmaktayım.

Sektörle ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Ülkemiz gerçekten hızlı büyüyen ve çok değişken bir ekonomiye sahip. Bu ekonomik şartlarda ticaret hayatının içinde kalabilmek ve büyüyebilmek gerçekten çok zor.  Piyasa şartları tüm dünyada ve ülkemizde git gide teknolojik yatırımlara kayan bir çizgiye geçti. Bu şartlar göz önünde bulundurulursa TOBB ETÜ gibi Ar- Ge faaliyetlerine ağırlık veren kurum ve kuruluşların daha çok önem kazandığını düşünüyorum.

Yeni mezun olacak kendi işini kurmak isteyen Girişimci mezunlarımıza tavsiyeleriniz var mı?

Öncelikle piyasa şartlarını iyi araştırmalarını, fizibilite çalışmalarını düzgün bir şekilde yapmalarını tavsiye ederim. Her zaman hayal kursunlar ama ayakları bir taraftan mutlaka yere bassın. Fikir ve projeleri üretmek kadar bunların sadece fikirler olarak kalmaması, hayata geçmesi de önemli. Hayata geçebilecek, güvendikleri proje ve ürünlerle ilgili her zaman cesur olmalılar. Risk almaktan ve hata yapmaktan korkmamalılar. Girişimcilik güzel olduğu kadar bazı noktalarda gerçekten çok yıldırıcı olabiliyor. Mezunlarımıza inandıkları fikir ve ürünleri için yılmadan çalışmalarını ve üretmekten hiçbir zaman vazgeçmemelerini tavsiye ederim. Zaman içerisinde gerçekten kararlı olan ve kararlılığını koruyabilen birçok girişimcinin büyük zorluklara katlanarak işletmelerini güzel noktalara taşıdığını gördüm. Önemli olanın hayatın getirdiği zorluklar değil, girişimcinin bunlarla mücadele etme şekli olduğunu düşünüyorum. Girişimci zorluklar karşısında yılmadan sabırla devam edip, fikrine dört elle sarılıp, hatalarından ve yaşadığı zorluklardan ders alırsa başarının kendiliğinden geleceğini düşünüyorum.  Girişimci arkadaşlara bir diğer tavsiyem ilham için mutlaka büyük girişimcilerin, iş adamlarının hayat hikâyelerini okumalarıdır. Bu iş adamı ve kadınlarının bulundukları noktaya gelene kadar ki davranış ve tutumları onlara ilham verecektir.


Mezunlar Derneğimiz ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Mezunlar Derneğimizin organizasyonlarını ve mezunlarla olan iletişimini oldukça başarılı buluyorum. Çalışmalarının devamını merakla takip ediyorum.