HASAN AKTAN 01.07.2024

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği 2020 mezunumuz TMI Teknoloji Makine Endüstrisi A.Ş. kurucu ortağı Hasan Aktan’ı ağırlıyoruz.  

Hasan Bey öncelikle bizi kırmayıp vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?  

Ben Hasan Aktan, eğitim hayatıma Şanlıurfa’da başladım akabinde lise eğitimimi İzmir’de sürdürdüm. 2013 senesinde TOBB ETÜ Malzeme Bilimi Ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünü kazandım ve çok iyi bir eğitim sürecinden sonra buradan mezun oldum. Mezuniyetten sonra da TUBİTAK ve SAHA İstanbul tarafından düzenlenen mini MBA programını bitirdim. Öğrencilik yıllarında başladığım çalışma hayatıma kurucu ortağı olduğum Teknolojik Makina Endüstrisi (TMI) firmasında CEO olarak devam etmekteyim.
 
TOBB ETÜ’yle olan hikâyeniz nasıl başladı? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?
 
Tercih döneminde lise yıllarından bir arkadaşımın TOBB ETÜ’den bahsetmesi ile ilk defa duydum bu üniversiteyi. Araştırınca da eğitim tarzını, akademik kadrosunu, vizyon ve misyonunu; bunlarla birlikte öğrencilerine sunduğu imkan ve fırsatları çok beğendim. İlk tercihime TOBB ETÜ TOBB ETÜ Malzeme Bilimi Ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünü yazdım. Okulun sunduğu birçok imkanın yanında bu tercihi yapmamda, bölümün hem geleneksel hem de yenilikçi iki bilim dalını bir arada barındırmasının özellikle etkili olduğunu belirtmeliyim.   TOBB ETÜ eğitim süreci benim için tarif edilemeyecek kadar güzel yıllardı. Hem eğitim açısından hem de sosyal hayat açısından böyleydi. En yakın arkadaşlıklarım burada başladı ve halen devam ediyor. Bence bu, çok kıymetli bir husus. Hocalarımızla olan diyaloglarımız, yapılan toplu aktiviteler; bunların hepsi çok güzel anılar benim için...  

Sizi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği okumaya sevk eden bir hikâyeniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?
 
Tercih zamanı ailem tüm kararı bana bırakmıştı, ben de günün ve ailemin geleneksel beklentilerine aykırı şekilde; yenilikçi bir bölüm istemekle birlikte tam tersi fizik gibi bir ana bilim dalı üzerine de çalışmayı düşündüm. Önceleri aklımda uzay ve uçak branşları vardı. Çünkü ülkemizde nanoteknoloji ile ilgili bir bölümden haberim yoktu. Ardından biyogenetik alanı da ilgilimi çekmişti. Ama sevdiğim bir alan olan fizik, her zaman aklımın bir köşesindeydi. Yukarda da bahsettiğim gibi arkadaşımın vesilesi ile MBN ile tanıştım ve bu bölümü araştırdım. Tabi tercihimde üniversite de önemliydi. TOBB ETÜ’yü iyice araştırdım; eğitim modeli kafama çok yattı ve çok istekli bir şekilde Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliğni ilk sıraya yazdım.
 
TOBB ETÜ’de uygulanan Ortak Eğitim Model’ini nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda kariyer hayatınızda yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?   
         
Bu sistem harika! Benim hayatıma yön veren bir model. Belki ilginç olacak ama bu sayede hangi alanda çalışamayacağımı öğrendim. Nerede çalışmak istediğini bilmek, öğrenmek kadar; nerede çalışamayacağını öğrenmek de önemli bence. İlk ortak eğitimime MKE Ağır Silah Fabrikası’na büyük hayallerle gitmiştim. Ancak ortam, çalışma şekli ve odak noktaları benim hayal ettiğim gibi değildi. Bunu ortak eğitim sayesinde fark etmiş ve bakış açımı hızlıca değiştirmiştim. Akabindeki seçimlerimde de çalışmak istediğim alanı bulmaya yönelik başarılı ortak eğitim süreçleri geçirdim. Buradan küçük bir tavsiyede bulunmak isterim. Ortak eğitim altın değerinde bir fırsat ve bunu değerlendirirken, özellikle ilk stajınızı büyük ölçekli bir firmada değil de sizi işin içine dahil edecek orta veya küçük ölçekli firmalarda yapmaya özen gösterin.

TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonra girişimcilik hayatına başlama süreciniz ile ilgili neler paylaşmak istersiniz?
 
Girişimcilik hikayem aslında öğrencilik yıllarında başladı ve mezun olmamla birlikte olgunlaştı diyebilirim. TMI firmasını kurarken odağımız ülkemizdeki teknolojik alt yapıya katkı sağlamak ve eksik noktaların üstünde durmaktı. Bunların çoğunu ortak eğitimlerde, sahada fark etmiştim. Böylece öncelikli iş konumuz olan havacılık alanında girişimciliğe besmele çekip başladık. Hızlı şekilde sektörde yer edinmeye çalıştık ve bunu belirli ilkelerle yapmaya özen gösterdik. İstek, azim, gayret ve doğru adımlarla kısa sürede pazarda yer aldık. Başlarken açıkcası bu kadar hızlı bir büyüme beklemiyorduk, tahminimizden de iyi bir ilerleme katettik. Üç makina ile başladığımız çalışma hayatımız bugün havacılık, tünel aydınlatma ve elektro-mekaniği, teleferik imalatı, hidrojen ile enerji üretimi olmak üzere dört farklı alanda devam etmekte. Hayallerinize ulaşmak için özverili çalışırsanız, hayallerinizin daha fazlasını elde edersiniz.  

Çalışma hayatınız dışında kendinize ne kadar vakit ayırabiliyorsunuz Hasan Bey, neler yapıyorsunuz?

Son zamanlarda kendime çok vakit ayıramıyorum ancak mutlaka ayda bir kere de olsa film veya kısa dizi izlemeye çalışıyorum. Haftada bir defa koşu veya yürüyüş yaparım. Uzun zamandır yapamasam dahi yazı yamayı ve kitap okumayı severim. İş seyahatlerinde az da olsa vakit bulup mutlaka müze gezerim. Çok yakın arkadaşlarımla oturup sohbet etmeyi hiçbir zaman ihmal etmem, çünkü hayat akıp gidiyor ve insan insanda huzur buluyor. Çalışma hayatının ve yoğunluğunun insani ilişkilerime zarar vermemesine özen gösteririm.  

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir?

Güzel bir oluşum, bizlere aidiyet duygusunu hatırlatan ve okulumuza olan bağlılığımızı artıran bir yapı. Bu yüzden önemli ve değerli buluyorum. Çalışmalar gayet iyi; favorim iftar programları. Bu vesileyle uzun süre görmediğim tüm arkadaşlarımı bir arada görüyorum. Çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.






2024 yılının Temmuz ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.