İLDERYA AVŞAR 03.12.2018

TOBB ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Girişimcilik’17 Mezunumuz İlderya AVŞAR’la 2018 yılının son röportajını gerçekleştirdik.

Peki İlderya Avşar kimdir? İlderya Hanım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Öncelikle bu ay ki röportajınızda beni ağırladığınız için teşekkür ederim. Söylemek isterim ki TOBB ETÜ ailesinin bir parçası ve Mezunlar Derneği’nin bir üyesi olmak çok guru verici. 1994 yılında Ankara’da doğdum ve öğretim hayatımı Ankara’da geçirerek lisans ve yüksek lisansımı TOBB ETÜ ile taçlandırdım. 2017 Ağustos ayında Uluslararası Girşimcilik Bölümü’nü bitirdim. Lisans eğitimi tamamlamamın ardından TOBB ETÜ’de İşletme alanında yüksek lisans eğitimine başladım şu anda tez aşamasında eğitimime devam ediyorum. Mezun olduktan 2 ay sonra Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) İnovasyon Çalışmaları ve Bölge Çalışmaları Programlarında araştırmacı olarak çalışmaya başladım.

Neden TOBB ETÜ?

Üniversite sınavına hazırlanırken TOBB ETÜ’de okumak aklımda yoktu. Aklımda olmamasının yanı sıra üniversiteye ait bir bilgim bulunmuyordu. Çok daha yeni olan bu üniversiteyi arkadaşım vasıtasıyla tanımış olmam ve araştırmalarım doğrultusunda Ortak Eğitim Modeli, akademik kadrosunun güçlü olması ve ikinci yabancı dil imkanı beni cezbetti. Fakat TOBB ETÜ’yü tercih etmem de en önemli etken  tercih dönemimde tanıtım ofisinde görüştüğüm öğrenci olmuştur. Kendisine yönelttiğim “Peki neden TOBB ETÜ’yü seçmeliyim bu okulu diğerlerinden ayıran şey nedir?” sorusuna vermiş olduğu yanıt olan “En iyi üniversiteden mezun olmuş olan öğrenci ile seni kıyasladığımızda ikiniz de aynı ikinci yabancı dile sahip olun, ikinizde aynı ortalamaya sahip olun bir iş veren size ‘iş tecrübeniz var mı?’ sorusunu yönelttiğinde diğer üniversiteden mezun olan kişi yeni mezun oldum derken siz yeni mezun oldum ama Ortak Eğitim sayesinde benim 1 yıllık iş tecrübem var diyebileceksiniz.” demişti. Bunun üzerine tek tercih yaparak TOBB ETÜ’ye geldim.

Uluslararası Girişimcilik bölümü öğrencimiz olmak kendi tercihiniz miydi?

Uluslararası Girişimcilik Bölümünü tercih etmemdeki en büyük sebep ise daha önce hiçbir üniversitede bulunmayan müfredatı gereği başka bir ülkede, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Moskova Devlet Üniversitesi’nde eğitim görme olanağı sunmasıydı. Mezun olduğum bölüm sayesinde bir yıla yakın bir süre Moskova’da eğitim görmem bana bir çok avantaj kazandırdı. Rusça’yı yerinde öğrenerek, başka bir ülkeyi tanıma ve o ülkede eğitim alma, ülkenin ekonomisini yakından görebilme imkanlarını sağladığı için iş hayatımda da olumlu etkiler bıraktığını şimdi daha iyi anlayabiliyorum. Bugün, iyi ki TOBB ETÜ’de Uluslararası Girişimcilik okumuşum diyorum.

Moskova’da eğitim gördüğünüzü söylediniz, Uluslararası Girişimcilik öğrencilerine bu noktada tavsiyeleriniz var mı?

Her öğrencinin üniversitede okurken yurtdışı tecrübesi yaşaması gerekiyor diye düşünüyorum. Güzelliklerinin yanında çok farklı zorlukları da oluyor belki ama kişinin kendi ayakları üzerinde başka bir şehirde, başka bir ülkede bulunması kişinin özgüvenini artıran bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hepsinden önemlisi bölüm arkadaşlarınla başka bir ülkede bulunmak çok farklı deneyimleri edinmenize olanak sağlıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi bir dili yerinde öğrenmek, başka bir ülkeyi tanımak iş hayatında da çok olumlu etkiler bırakıyor. Benim Uluslararsı Girişimcilik Bölümü öğrencilerine tavsiyem bölümümüzün değerini bilmeleri ve bölümün bize sunduğu fırsatları iyi değerlendirmeleri olacaktır.    

Ortak Eğitiminizi hangi firmalarda yaptınız? İş hayatınızda etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Ortak Eğitimlerimi, Gazprom Kırgızistan ve TOBB Dış Ekonomik İlişkiler Dairesi’nde gerçekleştirdim. Ortak Eğitim, iş hayatını yakından tanımak için çok önemli bir süreç ben bu sayede hem yurtdışında hem de Türkiye’de ki iki büyük kurumu görme fırsatı edindim. Gittiğimiz kurumlarda yalnızca yapılan işi öğrenmekle kalmıyoruz ayrıca iş ilişkilerini, iş ortamını ve çalışma hayatını yakından tanıma fırsatı buluyorsunuz. Herkes çalışmak istediği mesleğin gerçekte nasıl olduğunu bilmek ister. Ortak Eğitim Modeli nerede çalışmak istediğimizden ziyade nerede çalışmak istemediğimizi farketmemizde de büyük rol oynuyor. O nedenle iş hayatımda Ortak Eğitim Modeli’nin çok büyük faydalarını gördüğümü ifade etmek isterim. Gittiğim kurumlar ve edindiğim tecrübeler doğrultusunda nasıl bir yerde çalışmak istediğimi, nerede mutlu olabileceğimi belirledim ve bugün TEPAV’dayım.

TOBB ETÜ Ailesinin bir bireyi olarak TOBB ETÜ MED’den beklentileriniz nelerdir?

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’ne bu röportaj için tekrar çok teşekkür ederim. TOBB ETÜ’de okumuş TOBB’da ortak eğitim yapmış ve TOBB’un vakfında çalışan birisi olarak bu ailenin bir üyesi olmaktan onur ve mutluluk duyuyorum. Mezun olmuş arkadaşlarımızın nerelerde olduğunu bilmek, okulumuzun neler kattığını görmek adına yapılan çalışmaların çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Türkiye genelinde yapmış olduğunuz etkinlikle ile mezunları bir araya getirerek tecrübelerini paylaşma olanağı sunmanız, uzun süredir görüşme fırsatı yakalayamayan kişileri bu organizasyonlar bir araya getirmeniz ilişkilerin kuvvetlenmesinde büyük bir rol oynuyor. Bu noktada Dernekte çalışan herkesi tebrik ediyorum. Çalışmalarınızın artarak devam etmesini temenni ederim.

Kariyer hayatınızda başarılarınızın devamını diliyoruz :)