YAŞAM ALADAĞ 01.10.2022

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay, Çekya’da Škoda Auto firmasında çalışan, Endüstri Mühendisliği bölümü 2019 mezunumuz Yaşam Aladağ’ı ağırlıyoruz.

Yaşam Aladağ kimdir? Yaşam Hanım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? 

Merhabalar, öncelikle TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’ne bu güzel röportaj talebi için teşekkür ederim. Mezun olduktan sonra bu iletişimi korumak ve kendi deneyimlerimi TOBB ETÜ ailesi ile paylaşmak benim için mutluluk verici.

Ben 1996 yılında Ankara’da doğdum, lise ve üniversite eğitimimi de doğduğum şehir de tamamladım. 2019 yılında da TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Fazlasıyla dışa dönük, enerji dolu ve heyecanlı bir yapım vardır. Hayatın tadını çıkarmayı hedeflerken, bir yandan da başarılı olabilmek her zaman hayat gayem olmuştur.  


TOBB ETÜ’yle olan hikayeniz nasıl başladı? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?

TOBB ETÜ ile olan hikayem Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahir Hanalioğlu ile tanışmam ile başladı. Tercih döneminde hangi üniversiteyi tercih edeceğim konusunda kararsız kalmışken, TOBB ETÜ tanıtım günlerine gelmem ile Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahir Hanalioğlu’nun okulu, bölümü ve akademik kadroyu anlatması kararsızlığıma son vermeme yardımcı oldu.

İlk olarak çok güzel ve dolu dolu bir üniversite dönemi geçirdiğimi belirterek başlamak isterim. Üniversite hayatımda bölümde başarılı olmanın yanında, sosyal olarak da aktif olmayı hedefledim. Her yıl farklı bir ülkeyi ziyaret ederek yeni kültürler tanımaya çalıştım. Buna ek olarak üniversite sürecimin en güzel deneyimi TOBB ETÜ Tiyatro Topluluğu oldu.

TOBB ETÜ Tiyatro Topluluğu’nda 4 yıl boyunca aktif olarak rol alıp, son 2 yılımda yakın arkadaşım Behrat BÜLBÜL ile başkanlığını yaptık. Ekip olmayı ve yönetmeyi, kriz çözmeyi ve kendimi ifade etmeyi bu toplulukta öğrendim. Farklı bölümlerden çok değerli insanlar tanıma şansına sahip oldum. Üniversite döneminden en değerli dostluklarımı kazanmama neden oldu. Bu sebeple TOBB ETÜ Tiyatro Topluluğu’nun benim için çok farklı bir yeri vardır.

Okulumuzun zor ve yoğun temposu içerisinde elimden gelenin en iyisini yaparak kendimi geliştirmeye çalıştım. Bunda bölümümde ki değerli hocalarımın çok önemli katkıları oldu. Bir TOBB ETÜ’lü olmaktan her zaman gurur duyuyorum. 


Peki, biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. Ortak Eğitim modelimizin iş hayatınıza yansımaları nasıl oldu? Öğrencilerin bu dönemi daha verimli geçirebilmeleri için verebileceğinizin tavsiyeler nelerdir? 

Ortak eğitim benim için iş hayatına başladığımda diğerlerinden bir adım önde olmamı sağlayan bir fırsattı. Edindiğim iş disiplini, şirketlerin yapısı ve departmanları hakkında bilgiler, ortak eğitimlerimde yaptığım projeler ve şirketlerden tanıdığım insanlar bana çok büyük bir altyapı sağladı. 

Ortak eğitimi verimli geçirmenin sırrı benim için soru sormaktan geçiyor. Ne kadar meraklı olup soru sorup üzerine giderseniz o kadar bilgi ediniyorsunuz. Her ortak eğitimde olabildiğince bulundukları şirketin yapılarını ve diğer departmanlarını öğrenmek için meraklı olmalarını öneririm.


TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonra iş hayatına başlama süreciniz ile ilgili neler paylaşmak istersiniz? Çekya’da Škoda Auto firmasında çalışıyorsunuz, şu anki pozisyonuz ve görevleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Mezun olduktan sonra, 2020 Mayıs ayında PEPSİCO ‘da tedarik zinciri planlama uzmanı olarak çalışmaya başladım. 1 yıllık hızlı tüketim sektörü deneyimi benim için tüm sınırlarımı zorladığım, hatalarımın üstüne gitmeyi, hızlı ve atik olmayı öğrendiğim bir okul gibiydi.

Heyecanlı yapım, diğer sektörlere ve rollere olan merakım sebebiyle hızlı tüketim sektöründen sonra sağlık ve enerji sektöründe farklı rollerde çalıştım. Sağlık sektöründe SYNLAB Laboratuvarlarında Yalın Üretim Uzmanı olarak 6 ay çalışmamın ardından, GAMA Enerji de 9 ay Stratejik Planlama Uzmanı olarak rol aldım. Tüm bu farklı rol ve şirketler bana farklı bir bakış açısı ve tecrübe kattı.

Aynı zamanda bu iki yıllık süreçte birçok firma ile mülakata girdim. Mülakat deneyiminin kendini tanımak, dışarıdaki farklı fırsatların farkında olmak adına çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple yeni mezunlara sık sık mülakata girip başarısız olmaktan korkmamalarını öneriyorum.

2022 yılı mayıs ayında ise tüm hayatımı değiştirerek, Çekya’da Škoda Auto şirketinde Değer Analiz Uzmanı olarak yepyeni bir maceraya adım attım. Buradaki rolüm tam olarak Endüstri Mühendisliği, her bir parçanın optimum maliyetini hesaplıyoruz. Buna göre maliyet düşürebilecek fırsatlara odaklanarak tedarikçilerle görüşmeler yapıyoruz. 


Ne zamandan beri Çekya’da yaşamaktasınız? Yurtdışında kariyer planlaması yapmak isteyen TOBB ETÜ öğrencilerine verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Mayıs 2022’den beri Çekya’da yaşamaktayım. Yurtdışında kariyer planlamasında ilk sırada dil becerisi önem taşıyor, ne kadar çok dil bilirseniz o kadar çok fırsatınız olacaktır. Bunun yanında analitik beceri ve bilginin yanında sosyal beceriler çok büyük önem taşıyor.  

Dışarıda birçok fırsat mevcut eğer gerçekten istiyorlarsa sürekli başvuru yapıp bu fırsatları değerlendirmeliler. Benim Çekya’da çalışmaya başlamam, sadece bir gün merakım sebebiyle büyük şirketlerin sitelerin ilanlarını incelerken kendime uygun gördüğüm ilanlara başvurmam ile oldu. Bu sebeple meraklı olmalarını, kendilerine ve bilgilerine güvenmelerini, öğrenmeye açık olduklarını göstermelerini ve sıradaki neden ben olmayayım diye düşünerek başvurmalarını öneriyorum.


Sosyal hayatta Yaşam Hanım kimdir?  Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?

Sosyal hayat benim için çok büyük önem taşıyan bir kavram. Kendimi geliştirebilmek ve mental huzurumu sağlamak adına her zaman sosyal hayatıma çok önem veren biriyim. 

Sosyal hayatta beni eğlenceli kişiliğimle tanırlar. Farklı arkadaş gruplarımla zaman geçirmeyi, gezmeyi ve dans etmeyi çok severim. Aynı zamanda yurt dışına gelmemle beraber sporda hayatımın çok büyük bir parçasını oluşturmaya başladı. 

Burada çalışma saatlerinin daha kısa olması sebebiyle kendine vakit ayırmak o kadar zor olmuyor. Kendini geliştirmek, seyahat etmek, spor yapmak, dil öğrenmek için daha fazla zamanın oluyor.


TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir?

TOBB ETÜ Mezunlar Derneğinin çalışmalarını yakından takip ediyorum ve destekliyorum. Bir okulun en büyük başarı göstergesinin mezunları olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple daha çok iletişimde olup birbirimizi desteklememiz gerektiğine inanıyorum. Sizlere de buna imkân sunduğunuz için teşekkür ederim. 


2022 yılının Ekim ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.