TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin bu ay ki konuğu 2010 Makine Mühendisliği mezunumuz Ülkü Ece Aylı. Kendinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz?
1989 Ankara doğumluyum. İlk,orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra 2006 yılında TOBB Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimime başladım. 2010 yılında mezun olduğum bölümümde aynı yıl Akışkanlar Mekaniği alanında başladığım yüksek lisans eğitimimi 2012 yılında tamamlamamın ardından yine aynı alanda doktora eğitimime başladım. Halen tez hazırlama sürecinde bir doktor adayı olarak eğitimime devam ediyorum.
TOBB ETÜ’de halen devam etmekte olan eğitiminizden bahseder misiniz?Lisans ve yüksek lisans eğitiminizin ardından,doktora süreciniz nasıl ilerliyor?
Doktora süreci benim şu ana kadar olan eğitim hayatımın en doyurucu ve en üretken olduğu dönem oldu. Çünkü şu anda içinde yer almaktan büyük onur duyduğum bir projede çalışıyorum. Bu proje ile Dünyanın sayılı Su Türbini Test Laboratuvarından biri Türkiye’de TOBB ETÜ bünyesinde kurulmaktadır.Bu projede çalışırken bir yandan sürekli öğreniyor, diğer yandan Dünya literatürüne katkı yapabilecek nitelikteki yayınları hocalarım sayesinde üretiyoruz.Diğer yandan üniversitemiz lisansüstü öğrencilerine bilimsel aktiviteler için geniş olanaklar sunuyor.Bu olanaklar sayesinde tez hocamın yönetiminde gerçekleştirdiğimiz birçok çalışmayı Ulusal ve Uluslararası kongrelerde sunma fırsatı buluyorum.Doktora sürecimin en zorlu aşaması herkes için olduğu gibi benim için de doktora yeterlilik sınavıydı. Bu sınav için çok sıkı bir çalışma dönemi geçirdim.Doktora yeterlilik sınavlarını geçtikten sonra daha yoğun olarak proje odaklı çalışmalara başladım ve şu anda da devam ediyorum.
Ortak eğitim sürecinde geleceğe yönelik planlarınızı belirlemiş miydiniz?
Ortak eğitim iş hayatını yakından tanımak için çok önemli bir süreç. Sadece gittiğiniz kurumda yapılan işi öğrenmiyorsunuz ayrıca iş ilişkilerini, iş ortamını ve çalışma hayatını yakından tanıma fırsatı buluyorsunuz. Teorik bilginizi uygulamaya döktüğünüz bu süreçte, mesleğinizde en çok sevdiğiniz dalı keşfediyorsunuz. Ben de ortak eğitimlerimi tamamladığım firmalarda mesleğimin hangi dalında çalışmak istediğimi, nerede daha mutlu olacağımı belirledim aslında.
Makine Mühendisliği okumak çoğu öğrenciye zor gelir, sizin için de öyle miydi?
Ben gerek lisans gerek lisansüstü eğitim süreçlerimi TOBB Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde geçirdiğim için sadece kendi okulum adına yorum yapabilecek durumdayım. TOBB Üniversitesinde Makina Mühendisliği okumak elbette çok sıkı ders çalışmayı gerektirir. Ancak bu Üniversite az sayıda öğrenci alan bir okul olduğu için tüm sorularınıza anında cevap alabileceğiniz hoca desteği her zaman mevcuttur. Diğer yandan okulumuzun sunduğu sonsuz teknik ve laboratuvar imkânları pratik öğrenme kolaylığı sağlamakta, soyut düşünceden somut yaklaşımı öğretmektedir. Bu nedenle ben Makina Mühendisliği lisans eğitim sürecimi zorlanmadan ama düzenli çalışarak tamamladım.
Geleceğe yönelik hedefleriniz, kariyer planlarınız nelerdir? Yeni mezunlarımıza ne gibi önerileriniz var?
TOBB Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünün çok kalifiye bir öğretim üyesi kadrosu var ve bu bölümde çalışırken ister istemez hocalarınızdan çok etkileniyor ve hocalarınızın izlediği yolun kendi yolunuz olabilmesi için sonsuz bir çaba içine giriyorsunuz. Ben de gelecek ile ilgili hedeflerimi Makina Mühendisliği alanında akademisyen olma üzerine kurdum.Yeni mezun arkadaşlarımın ülkemiz için Dünya markaları yaratacak projeler üreten bireyler olmalarını yürekten diler ve her birine başarılar dilerim.
Akademik hayatınızda başarılar diler,bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Saygı ve Sevgilerimle..