Hediye SÖNMEZ 02.01.2018

2018 yılının size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk, huzur ve başarı getirmesini dileyerek yeni yılın ilk röportajımızı uzun süredir adından oldukça sık bahsettiren Girişimci Mezunumuz Hediye Sönmez ile devam ediyoruz…  

Hediye Hanım dilerseniz bize biraz kendinizden bahsederek röportajımıza başlayalım.
TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz öğrencilik yıllarınızda kafanızda Girişimciliğe dair hayaller şekillenmeye başlamış mıydı?

Evet. Aklımda her zaman iyi bir eğitim alıp, yeterli deneyimi edindikten sonra girişim hayalim vardı. TOBB Etü’ yü seçmemde ki en büyük neden ortak eğitim sistemiydi. Hayata üniversite yıllarından 1- 0 önde başlıyorsun. Okulumuzun iş hayatıyla iç içe olması benim bu sürece daha önce girebilmeme büyük katkı sağlamıştır. Endüstri Mühendisliği bölümünde okurken aldığımız girişimcilik dersleri beni her zaman heyecanlandırdı. Hayallerimi gerçekleştirmemde okulumun kazandırdığı yetkinlik çok fazla oldu. Üniversitede okurken Sayın Başkanımız hem konuşmasıyla hem yanına aldığı girişimci mezunlarımızla her daim girişimciliği destekledi ve bize girişimciliği en iyi şekilde açıklayıp bizleri özendirdi. Bu yolda bizleri teşvik ettiği, önderlik ettiği için Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Girişimciliğim yolunda Hediyelik Bahçem için verdiği destek paha biçilemez.  

Hediye Hanım G3 Forum bu seneki konuşmacılarıyla da adından oldukça çok söz ettirdi. G3 Forum TOBB Başkanı Sn. M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nda katılımlarıyla ve konuşmalarıyla her yıl olduğu gibi bu yılda Girişimci olma hayalleri kuran öğrencilerimize, mezunlarımıza yeni ufuklar açtı.
Başkanımız Girişimci adaylarına bazı tavsiyelerde bulundu.


1.“Aklınızda, hayalinizde ne varsa, peşinden gidin.”


2. “Takımınızı iyi kurun.”


3. “Asla pes etmeyin, vazgeçmeyin.”


4. “Hata yapmaktan da korkmayın.”


5. “Cüzdanınıza değil aklınıza, fikrinize güvenin.”


Hediye Hanım, peki siz başarıya giden bu yolda Başkanımızın Girişimci adaylarına vermiş olduğu tavsiyeler hakkında neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Başkanımın sözleri altın değerinde, her girişimcinin kulağına küpe olması gerekiyor. Girişimcinin cesaretli olması ve yaptığı işe inanması çok önemli. Kararlılığını koruması asla vazgeçmemesi girişimini başarıya götürmesi için kilit nokta. Eğer söylenenlere takılıp kalsaydım, her zorlukta bırakmayı seçseydim, hatadan korkmak yerine bu da bir deneyim demeseydim, cüzdanımı düşünseydim bu yola çıkamazdım ve devam edemezdim. Çünkü en yakınlarım dahil kutu kutu kimse meyve almaz dedi, cüzdanımda milyarlarım yoktu sadece en düşük maliyet ile kurulabilecek bütçem, iş hayatında biriktirdiğim param vardı. Fakat bugüne sabır ve azimle geldiğimde görüyorum ki en yakınlarım dahil bana destek olmaya başladılar, hayalim günden güne Türkiye’ nin her yerine ulaşıyor. Hayal kurmak güzeldir, bir de o hayalinizin gerçekleştiğini düşünürseniz başarı sizinle gelecektir.
               

Çukurova’nın bereketli topraklarından toplanan narenciyeniz soğuk hava ve mumlama işlemi görmeden tüketiciye ulaştırıldığı için mi çok tercih ediliyor?

Uzun yıllar Çukurova’nın bereketli topraklarında çiftçiliğin içinde olan ailem ile büyük emeklerle yetiştirdiğimiz narenciyelerimizin tadı ve aroması öncelikle çok farklı olduğu için tercih ediliyor. Ürünlerimiz evlere, iş yerlerine girdiğinde taze toplanıp hiçbir işlem uygulanmadan gönderildiği için olduğu yeri, narenciye bahçesine çeviriyor. Anneler, babalar, sağlıklı yaşama önem veren ve doğal beslenmeye önem verenlerin tercihi Hediyelik Bahçem. Markette veya pazarda hem doğalı yok, hem bizim ürünlerimizin kalitesi yok hem de kargo bedava adrese teslim ediyoruz. Meyvelere tek el değiyor. Üreticiden tüketiciye direk ulaşıyor. Sunumlarımız özenli ve güzel olduğu için hediye olarak ürünlerimizi göndermeyi tercih ediyorlar. Bir de içerisine güzel bir not yazıyorlar, hediyeleri hem şaşırtıcı hem de sağlıklı oluyor:) Bizi tanıyanlar açıkçası meyvelerimizden vazgeçemiyorlar.    

Oldukça emek gerektiren bu işte ekip olarak kaç kişi çalışıyorsunuz? Her işin riskleri olduğu gibi narenciye işinin de yaşamış olduğunuz sıkıntılardan bahsedebilir misiniz?

Sabit olarak 10 kişilik bir ekibimiz var. Dönemsel olarak çalıştırdığımız grup işçiler de oluyor. Dediğiniz gibi oldukça emek gerektiren bir işin içerisindeyiz. Doğa ile iş yapmak oldukça zor. Olumsuz şartlardan korunmak adına bir yere kadar müdahale edebiliyoruz. En büyük risklerimiz doğa koşulları olan dolu ve don. Bu ikisi meyvelerin başına geldiği zaman satış yapamıyoruz maalesef. Meyvelerimizi dondan korumak için rüzgar pervaneleri bahçemizde var. Fakat onlarda alan ve soğukluk derecesi olarak bir yere kadar etki edebiliyor. Dolu için ise şuanda kullanabileceğimiz hiçbir şey yok. Yaşamış olduğum sıkıntılar genellikle bu konularda. Müşteri siparişini e-ticaret sitemizden veriyor. Teslimat gününden önce don ya da dolu yaşadıysak ürünü gönderemiyoruz bunun çaresine ise müşteriye durumu açıklayıp farklı bir ürün göndermeyi öneriyoruz. Bu işin en sıkıntılı diğer yanı ise kargolar. Maalesef bizi teslimat sürecinde çok yoruyorlar. E-ticaret siteleri kargo ile iç içe çalışır. Bir kargo gönderdiğinizde bile bazen ne kadar sıkıntı yaşıyorsunuz, işte bizim işimizde her kutu teslimi için bu sorunu yaşıyoruz.  

İşiniz ile ilgili geleceğe dönük hedef ve hayalleriniz varsa öğrenebilir miyiz?

İsmini dahi kendi bulduğum markamın Türkiye’ nin her yerinde duyulması ve bilinmesi en büyük hayalim. Hedef olarak her sene bir önceki seneden daha fazla ton meyvemizi perakende olarak evlere, işyerlerine gönderebilmek.  

Mezunlar Derneği’nin Girişimci Mezunlarımızın sponsorluğunda yaptırmış olduğu 2018 yılı Masa Takvimi’nin Şubat ayı konuğu olduğunuz için teşekkür ederiz. 
Mezunlar Derneğimiz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Ne demek rica ederim. Şubat ayını bize ayırdığınız için ben de çok teşekkür ederim. Mezunlar Derneği olarak güzel organizasyonlar yapıp bizleri bir araya getirdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederiz. Üyelerimizin artması ve farklı illerde de organizasyonlar yapılmasının güzel olacağını düşüyorum. Mesela bu sene 6.sı düzenlenecek Portakal Çiçeği Karnavalı tarihinde bir buluşma da Adana’mız da olabilir, herkesi bekleriz:)

Gerçekleştirmiş olduğumuz keyif dolu röportaj için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz...