MERT CAN DUMAN 01.12.2022

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay TBMM’de Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda Danışman olarak görev yapan İktisat Bölümü 2011 lisans ve 2014 yüksek lisans mezunumuz Mert Can Duman’ı ağırlıyoruz.  

Mert Can Bey öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Mert Can Duman kimdir, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 

Nazik davetiniz ve uzun bir süredir ilgiyle takip ettiğim TOBB ETÜ Mezunlar Derneğimizin röportajlar köşesinde bana da yer verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Doğma, büyüme ve tipik bir sevdalısı olarak Ankaralıyım. Sizin de belirttiğiniz gibi İktisat bölümünden 2011 yılında lisans, 2014 yılında ise yüksek lisans mezunu olarak hayat koşturmacasına başladım. Okulumuzda öğretim asistanlığı, TEPAV bünyesinde de araştırma asistanlığı yaptıktan sonra o dönemki ismiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığında göreve başladım. Aradan geçen dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlık Makamı, Başbakan Yardımcılığı Makamı ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığı Makamında görev yaptıktan sonra üç seneyi aşkın süredir de TBMM bünyesinde görev yapıyorum. Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü’nde ihracat niteliği alanında doktora çalışmalarımı sürdürüyorum. Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları bünyesinde sanat yönetmenliği görevini üstleniyorum ve topluluğum ile birlikte kendi yazdığım dans tiyatrosu oyunlarını sahneye koyuyoruz. Türk Halk Oyunları Federasyonu’nda antrenör ve Türkiye Hokey Federasyonu’nda yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstleniyorum. Her hafta Ticari Hayat Gazetesi’nde ekonomi köşesi yazıyorum. Bir de fırsat buldukça hem ekonomi hem de edebiyat alanında yazılarımı paylaştığım kendime ait bir blogu yönetiyorum.  

TOBB ETÜ’yü tercih etmenizde en önemli etkenler neler oldu?
Üniversitede geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim dönemleriniz ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?
 

Hiç şüphe yok ki TOBB ETÜ’nün bu alanda öncü olduğu Ortak Eğitim Modeli tercihimde en önemli etkenlerin başında geliyor. Henüz öğrencilik yıllarımızda çalışma hayatını en yakından tecrübe etmemiz, mezun olduğumuzda 1 yıllık çalışma tecrübesiyle beraber akademik bilgilerimizi pratik ile birleştirme imkânı bulmamız okulumuzun en önemli gücü konumunda. Kendi alanım için ifade etmek gerekirse, akademik kadromuzun zenginliği, kendi alanımıza dair bilgileri bu alanın duayen isimlerinden bizzat edinme şansına erişmemiz, öğretim üyelerimiz ile olan yakın iletişim imkânı da okulumuzun tercih edilme sebeplerinden. Bir öğrencinin üniversite hayatı boyunca kendini ne kadar geliştirme imkânı ve fırsatı olursa hayattaki rekabete o denli hazır olabileceğini yaşayarak tecrübe etme şansına kavuştuk. TOBB ETÜ yoğun ama nitelikli programıyla bir öğrencinin üniversite hayatı boyunca heybesine doldurabileceği bütün cevherleri bir arada sunuyor.  

TOBB ETÜ İktisat Bölümü lisans ve sonrasında yüksek lisans öğreniminizi tamamladınız. Sizi İktisat alanını seçmeye yönlendiren bir hikayeniz var mı?
 

Ben henüz lise yıllarında üniversitede okuyacağı bölüme karar veren şanslı insanlardandım. Dolayısıyla çalışma planımı iktisat alanında öğrenimimi sürdürmeye yönelik olarak şekillendirmiştim. Beni bu alana yönlendiren hikâyeyi ise belki de iktisat biliminin temelini oluşturan kıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları karşılama gayesi olarak nitelendirebiliriz. Çocukluğumdan beri eldeki kaynaklarımız, zamanımı en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim de en iyi sonucu alırım diye düşünürken kendimi iktisat biliminin meşhur optimizasyon problemlerini çözmeye çalışırken buldum.      

Peki, biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım.
TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kendi tecrübelerinizi göz önünde bulundurursanız, öğrencilerin bu dönemi daha verimli geçirebilmeleri için ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?
 

Daha önce ifade ettiğim gibi okulumuzun Ortak Eğitim Modeli, her geçen dönemde daha da çetinleşen rekabetçi ortamda okulumuzun elinin en güçlü olduğu ve birden fazla adımda öne çıkaran bir unsur. Sadece bir yıllık bir tecrübeyi değil aynı zamanda iş hayatında yaşanabilecek her türlü durumu bizzat tecrübe etme imkânı sunduğu için Ortak Eğitim Modeli, akademideki bilgilerin pratiğe dönüştürülebileceği ve bunun da henüz öğrenciyken başarılacağı yegâne platformlardan. Şunun altını çizmek gerekiyor, üniversite eğitimimiz boyunca Ortak Eğitim Modeli süresince üstlendiğimiz görevlerde bizzat inisiyatif almamızın beklenmesi de sorumluluk olarak görülse de her birimizi geliştiren bir unsur oldu. İşte tam da bu noktasıyla Ortak Eğitim Modeli, klasik staj programlarından çok farklı bir yerde. Okulumuz öğrencilerinin Ortak Eğitim Modeli’ni çok daha nitelikli geçirebilmeleri için tavsiyem tam da bu noktada, söz konusu dönemi bir staj programı olarak değil de kendilerini geleceğe hazırlayan bir dönemin adımları olarak görmeleri. Sorumluluk almaktan, fikirlerini ve değerlendirmelerini paylaşmaktan, tabiri caizse sorumluluk alanları çerçevesinde farklı konulara burunlarını sokmaktan hiç çekinmesinler.  

Mezun olduktan sonra iş hayatına başlama süreciniz nasıl gelişti? Şu an görev yapmış olduğunuz TBMM’deki çalışma ortamınız ve görev pozisyonunuz ile ilgili
okurlarımızla neler paylaşmak istersiniz?
 

Ben kendimi bürokraside geliştirmek istediğim için KPSS hazırlık ve sınav süreci mezun olduktan sonraki dönemim şekillendirdi. İyi bir hazırlık döneminden sonra kariyer meslekleri için gerekli koşulları sağlayarak sınavlarda başarılı olduktan sonra başladığım görevimde farklı kurumlarda çalışma imkânı bularak kurumlarımızın görev ve faaliyet alanlarına giren değişik konularda üretimde bulunma şansı yakaladım. Halihazırda görevime devam ettiğim TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, görev alanına giren konulardaki yasama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir mutfak olduğundan mesleki deneyim ve bilgi edinimi açısından bir okul niteliğinde. Kurumlar arası koordinasyonun ve iletişimin, ülkemizin görev ve faaliyet alanlarımıza giren konulardaki yasal düzenlemelerini birincil konumda değerlendirme imkanının, ülkemizin en önemli ve köklü kurumlarından birisi olan TBMM bünyesinde görev yapmanın mesleki deneyimim ve tecrübem açısından büyük faydaları olduğuna inanıyorum. Unutmadan, TBMM’nin bitmeyen mesai saatlerini de buraya eklemem gerek.  

İktisat Bölümünden mezun olacak ve kariyer planlaması yapmak isteyen TOBB ETÜ’lülere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
 

İktisat bölümü, farklı piyasaların değerlendirmesinin eşanlı olarak yapılarak tabiri caizse büyük resmi görebilmenin, karşımıza çıkan problemlerin optimum yollardan çözüme ulaşmasının yollarının araştırıldığı, küresel konjonktüre de yön veren bir bilim. Dolayısıyla iktisat bölümünden mezun olacak TOBB ETÜ’lülere piyasaları bir bütün olarak değerlendirmelerini ve sadece bu alanda değil, iktisadın sosyal bir bilim olmasından hareketle uluslararası ilişkiler, tarih, psikoloji ve sosyoloji gibi alanlarda da kendilerini olabildiğince geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü iktisat yalnızca parasal konuların değil insan davranışlarını, ülkeler arasındaki ilişkileri, toplumsal eğilimleri vb. kendine konu edinen komple nitelikli bir bilim dalı. Unutmadan, artık günümüzde bir gereklilik olan yabancı dil konusunu da es geçmemek lazım. Her ne kadar Türkçe dilinde çok değerli çalışmalar var olsa da literatürü ve küresel gelişmeleri yakından takip edebilmek için yabancı dil alanında da yetkinlik bizim alanımızın olmazsa olmazları arasında.      

Sosyal hayatta neler yapıyorsunuz? Yorucu iş temponuzda kendinize nasıl vakit ayırabiliyorsunuz?
 

Tahmin ve takdir edersiniz ki yoğun bir çalışma hayatım var. Ancak çocukluğumdan beri vazgeçmediğim bir tutku olan dansa elimden geldiğince devam etmeye çalışıyorum. Halk dansları alanında hem dansçılık hem de eğitmenlik yaparak hem yurt içinde müsabakalara katılıp temsilleri sahneye koymaya çalışıyor hem de yurt dışındaki etkinliklerde ülkemizi temsil etme imkânı buluyorum. Yine vakit buldukça kısa öykülerimi kaleme alarak ilgilenen okuyucularımla paylaşmaya çalışıyorum. Kahve konusuna ayrı bir ilgim var, kimi zaman çalışma ortamımı yeni açılan butik kahveciler olarak belirleyerek hem farklı kahve lezzetlerini hem de yeni ortamları keşfetmeye çalışıyorum. Bir de fotoğraf sevgim var… Henüz çok profesyonelleştiremesem de tanıklık ettiğim ‘an’ları ölümsüzleştirmek sosyal hayatımda keyifle gerçekleştirdiğim eylemler arasında.    

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşüncelerinizi ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
 

Eğitim kurumları, öğrencilerinin eğitim dönemleri kadar mezuniyet dönemlerinin de sorumluluğunu üstlenen, bu alanda kültür oluşturmayı kendine şiar edinmesi gereken kurumlar. Ülkemizde kuruluşu çok eskilere dayanan üniversiteler eğitimleri kadar mezunlar derneği oluşumlarıyla da bir kültüre sahip. Tatlı rekabet içinde olduğumuz okulları düşündüğümüzde bir hayli genç olan okulumuz, kuruluşu çok eskilere dayanmasa da hem akademik anlamdaki yetkinliğini ortaya koyarak hem de geliştirdiği Ortak Eğitim Modeli ile örnek olarak bu alanda farkını ortaya koydu. Bütün bunlara ek olarak, TOBB ETÜ Mezunlar Derneğimizin son dönemdeki başarılı performansı, biz mezunların çok sevdiğimiz üniversite ortamıyla hala bütünleşmiş kalabilmesi, edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri öğrencilerimizle paylaşma imkânı bulabilmesi ve günümüz dünyasında en değerli unsurlardan olan ‘iletişim ağı’ konusunda her birimizin güncel kalabilmesi açısından çok değerli. Bu vesileyle hem bizlere bu alanda kendimi ifade edebilme şansı verdiği hem de bütün bu başarılı ve nitelikli çalışmaları sebebiyle TOBB ETÜ Mezunlar Derneğimize çok teşekkür ediyor, bu güzel çalışmalarında başarılar diliyorum.  

2022 yılının Aralık ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.