Alican Göncü 15.03.2016

GÖNKA Klima A.Ş Genel Müdür Yardımcısı, 2009  Eğitim-Öğretim Yılı TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Alican GÖNCÜ’yü TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar dizisinin Mart ayının ikinci konuğu olarak ağırlamaktan dolayı büyük keyif duymaktayız.

Alican GÖNCÜ kimdir? Bizlere ve değerli takipçilerimize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? 

1988 Ankara doğumluyum. ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nden mezun oldum.  Küçük yaşlarda başlayan fen bilimleri ve matematik alanlarına olan ilgim, aile şirketimizin temellerinin mühendislik altyapısına dayalı olması gibi faktörlerin etkisi ile lisans öğrenimimi Makine Mühendisliği üzerine yapmakta karar kılarak 2005 yılında TOBB ETÜ de öğrenim hayatıma başladım. 2009-2013 yılları arasında Teklif-Proje Mühendisi, Aktif Satış & Pazarlama Mühendisi, Proje Koordinatörü, Satış Pazarlama Koordinatörü görevlerinde bulunarak dış ticaret bölümüne ait teknik ithalat kalemlerinin satın alım süreçlerinin yönetilmesi, ihracat hacminin büyümesi için yurt dışı pazar ağlarının genişletilmesi ve proje altyapılarının sağlanması konularında uzun soluklu çalışmalar gerçekleştirdim. 2013’te şirket yönetiminin ikinci nesile aktarılması ile görevime Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etmekteyim. Ar-Ge, Ür-Ge projelerine aktif olarak katılım sağlamakta, teknik satın alma, proje satışları ve şirketin TÜBİTAK projelerinde Proje Yürütücüsü olarak görev almaktayım.

Alican GÖNCÜ nasıl bir öğrencilik dönemi geçirdi?     
     
Öğrencilik dönemimde sonuç odaklı çalışmayı tercih ettim. Öğrenmek istediğim seviyede ve yeterli gördüğüm başarı standartlarında olabilecek en kısa sürede mezun olmayı ve bir an önce iş hayatına atılmayı hedefledim. Bu doğrultuda hedefim; yalnızca akademik yönden çok başarılı olmak değil, bu başarıyı sosyal beceriler ve kültürel aktiviteler ile perçinlemek oldu.

Isıtma-Soğutma-Klima-Havalandırma sektöründeki güncel gelişmeler ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Küresel iletişim ve bilgi teknolojileri yalnızca ülkelerin kültürel yapısını değil dünyanın ekonomik dengesini de değiştirmektedir. Kolay ulaşılan bilgi sayesinde teknolojik rekabet her geçen gün artmaktadır. Hacimsel satışlar ile düşük karlılıkların yanısıra yüksek cirolar hedeflenmektedir. 10 sene öncesinde klima sektöründe bu olgu ülkemizde çok farklıydı. Düşük hacimli üretim- yüksek karlılık hedefi vardı. Ancak şu an hemen hemen her sektörde olduğu gibi merkezi sistem klima üretim sektöründe de seri üretim/yüksek kalite/ düşük karlılık ve bunlara karşılık yüksek ciro hedefi olmadığı durumda dünya markaları ile rekabet etmek mümkün değil. Bu sebeple sürekli Ar-Ge ve Ür-Ge projeleri üreterek ürün optimizasyon mühendisliklerini gerçekleştirmekte, ürün ve üretim kalitesini arttırırken maliyetleri düşürerek pazar payımızı arttırmaktayız. Dışarıdan bakıldığında bu durum; ülkemiz klima sektörünün küresel rakiplerine kıyasla oldukça teknolojik ürünler üretmesine sebep olmakta, uluslararası rekabet koşullarında ihracat anlamında ülkemiz klima sektör firmalarını ön plana çıkarmaktadır. Ancak düşük karlılık-yüksek hacimli üretim politikaları, ülke ekonomisindeki dalgalanmalardan, yakın ülkelerdeki istikrarsızlıklardan kolayca etkilenme riskini de beraberinde getirmektedir.

GÖNKA Klima A.Ş.’nin birçok uluslararası fuarda yer aldığını bilmekteyiz.
THE BIG 5 SHOW 2013 DUBAI ve MONSTRA-CONVEGNO ITALY-2014 TURKMEN CONSTRUCTION 2013 fuarları ile ilgili neler paylaşmak istersiniz?

Fuarlar; ihracat portföyünün arttırılması,  ülkeye ait rekabet edilen sektör firmalarının tanınması, müşteri profilinin tanımlanması ve üretilen ürünlerin piyasaya tanıtılması için çok önemli. Dolayısı ile hem ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelere, hem de ihracat potansiyeli gördüğümüz ülkelere olabildiğince katılmaya çalışıyoruz. Dubai Big 5 Fuarı körfez ülkelerinin tamamına hitap eden bölgenin en büyük inşaat fuarıdır.Keza Türkmen Construction ise Türkmenistan’dan ağırlıklı ziyaretçi alan bir inşaat fuarıdır. Bu fuarlar müşteri portföyü odaklı olmakla birlikte MCE-MonstraConvegno yalnızca HVAC yani klima tesisat havalandırma ve soğutma firmalarının katılımcı olarak katıldığı hem tüm Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden ziyaretçi alan bir fuar hem de tüm küresel üreticilerin teknoloji ve yeniliklerini sergilediği bir fuar olmakla ön plana çıkıyor.

Hastane, okul-üniversite, fabrika-endüstriyel tesis, alışveriş ve iş merkezi, askeri tesis, havalimanı gibi bir çok yatırıma hitap eden bir firmasınız. GÖNKA Klima A.Ş. olarak şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğunuz en büyük projeniz hakkında bizlere neler söylemek istersiniz?

Yukarıda bahsi geçen bina-tesis yatırımları arasında karlılık ve ticari hacim konularında en yüksek ciroyu yakalayan yatırım projeleri endüstriyel tesislerdir. Burada proje yürütücülüğünü yapmış olduğum en büyük işimiz, İtalyan Eni-AGIP petrol firmasının Kazakistan-Kashagan’da gerçekleştirmiş olduğu petrol rafineri tesislerinin endüstriyel klima cihazlarının üretimidir. Eni-Agip firmasının Kazakistan’da yapmış olduğu bu tesis yatırımının maliyeti 42 milyar Amerikan dolarıdır. Klima cihazları ile birlikte GÖNKA projeye 4822 sayfalık mühendislik hizmeti içeren teknik dokümantasyon sağlamıştır. Bu proje, Türkiye üretimi klima cihazlarının yabancı sermayeli olup,bu büyüklükteki bir Oil&Gas projesinde kullanımı anlamında bir ilktir.
    
TOBB ETÜ ailesinin bir bireyi olarak TOBB ETÜ MED’den beklentileriniz nelerdir? 

TOBB ETÜ MED son zamanlarda yapmış olduğu atılımlar ile çok güzel başarılar sergilemiştir. Özellikle öğrenci – mezun ilişkilerini güncel tutacak aktiviteler yaparak öğrencilerin mezun olduktan sonraki süreçte mezunlardan ilham almasını sağlamaktadır. Çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyor çalışmalarınızdaki başarılarınızın devamını diliyorum.

Gönka Klima  A.Ş.’ye TOBB ETÜ MED’ in Ekim ayı takvim sponsoru olduğu için ve vaktinizi bizlere ayırdığınız için teşekkürlerimizi sunarız.