Cem Aytaç 16.09.2014

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin Eylül ayı konuğu 2008 Makine Mühendisliği Bölümü mezunumuz Cem AYTAÇ.Kendinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? 


Ben 1987’de Ankara’da doğdum. Anasınıfından başlayarak Lise mezuniyetine kadar ODTÜ Koleji’nde eğitim gördükten sonra 2004 yılında, TOBB ETÜ’nün ilk açıldığı sene, Makine Mühendisliği Bölümüne girdim. 2008 yılında ise TOBB ETÜ’nün ilk mezunlarından biri olma gururu ile mezun oldum.

TOBB ETÜ’de eğitiminizi tamamladıktan sonra neler yaptınız?

Mezun olduktan sonra ilk sene çeşitli sertifika programlarına katıldım, bunların arasında Genç Girişimcilik, İş Yönetimi ve Dış Ticaret sertifika programları vardı. Ayrıca gelecekte iş hayatımda kullanacağım İngilizcemi ilerletmek amacı ile İngiltere’de dil okuluna gittim. 2009 yılında İTÜ’de Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans programına başladım. İTÜ’deki yüksek lisans programını tamamladıktan sonra yurt dışında belli bir süre yaşamak, farklı iş olanaklarını keşfetmek, iş hayatım için tecrübe edinmek amacı ile 2010 yılının Ağustos ayında Amerika’nın Missouri eyaletine gittim. Missouri Science and Technology University’de Proje Yönetimi yüksek lisans programına başladım. Yüksek lisansımı yaparken, biryandan da dikkatimi farklı iş imkânları arayışı üzerine yoğunlaştırdım. Bu arayış sırasında, bugünkü iş ortağım ile birlikte, Türkiye’de çok kullanılan ancak Amerika pazarında pek rastlamadığımız, müşteriye özel tekli paket içerisinde ıslak mendil pazarlama fikri aklımıza geldi. Bu düşünceyi hayata geçirmek amacıyla Yüksek Lisans programından mezun olduktan sonra, Amerika’nın turistik şehirlerinden biri olan San Diego, CA’ya yerleştim. Şirketleşme ve yoğun pazarlama faaliyetleri sonucunda, müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek amacı ile tam otomatik bir üretim hattını, geçtiğimiz Ağustos ayında hizmete sunduk. 

Üniversite yıllarınızda böyle bir kariyer planınız var mıydı?

Ben aile şirketi ve girişimcilik ortamı içinde büyüdüm. Üniversitede okurken de kendi işimi yapma ve yeni fikirler peşinden koşma hayalim hep olmuştur. Halen de yeni fikirler hep ilgimi çekmektedir. Kendi işimi kurmak ve ilerletmek zor, zaman alıcı ve riskli olmakla beraber, sonuçta başarının insana vermiş olduğu mutluluğu yaşıyoruz.

Amerika’daki çalışma düzenini gördükten sonra girişimcilik konusunda ilk adımı yurt dışında atmaya karar verdim. Bu kararımda, ailemin bana sağladığı destek çok önemli rol oynamıştır. Çünkü siz istediğiniz kadar plan yapın, yurt dışında özellikle ailenizi yanınızda hissetmeniz,  kendinize olan güveninize ve motivasyonunuza destek olmaktadır. Onların bana sunduğu maddi ve manevi destek ile buradaki iş hayatıma başladım ve eğitim hayatım boyunca aklıma gelmeyen birçok konuda tecrübe edindim. Kendi işinizi yaparken, tek sorumlu sizsiniz ve hata yapmamanız gerekiyor. Bu düşünce ile atacağınız her adımı çok iyi düşünmeniz ve planlamanız gerekiyor, atmış olduğunuz adımın geri dönüşü, çoğu zaman olamıyor. 

Makine Mühendisliği Bölümünü okumak çoğu öğrenciye zor gelir, sizin için de öyle miydi?

Kuşkusuz, her bölümün kendisine göre zorlukları vardır. Bu zorlukların aşılmasında, kişilerin kabiliyetlerine ve konuya olan ilgisine bağlı olduğunu düşünüyorum. Ben, makine mühendisliği bölümünü isteyerek ve severek seçtiğim için zorlandığımı pek söyleyemem. Doğal olarak, eğitim süresince zaman zaman zor anlar yaşadığım oldu, ancak geriye dönüp baktığımda, yaşadıklarımı güzel birer anı olarak hatırlıyorum.  Ayrıca, mühendislik eğitiminin bana kazandırdıkları, yaşamış olduğum zorlukları çoktan unutturmuş gözüküyor.  

Geleceğe yönelik hedefleriniz/kariyer planlarınız nelerdir?

Amerika’da iş ortağım ile birlikte bir marka ve market yaratma hayali ile yola çıktık. Bu konunda da her geçen gün kendimizi geliştiriyoruz ve kazandığımız tecrübe ile yarattığımız markayı pazarda yaygınlaşmaya başladık.

Hedeflerim arasında, yarattığımız markanın, Amerika pazarında birçok kişi tarafından tanınmasını sağlamaktır. Ayrıca ürünümüzün bütün hammaddelerini Türkiye’den tedarik etmekteyiz ve önemli kısmı olan baskı işlemini Türkiye’de yaptırmaktayız. Böylece, işlerimizin büyümesi Türkiye ekonomisine katkılarımızı da her gecen gün artırmaktadır. Şirketimizi kurduğumuz günden bugüne kadar Amerika’daki pazar payımızı büyütmek, Türk malının ve işçiliğinin ne kadar yüksek kalitede olduğunu Amerikalılara göstermek hedeflerimiz arasındadır.

Bu çabalarımda, girişimcilik ruhunu ilk kurulduğu günden itibaren desteklemeyi amaç edinmiş olan üniversitemin de desteğini görmek ve hissetmek beni her zaman çok mutlu edecektir.

Cem Bey, yoğun programınızda bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.