MERT AYTEKİN 01.08.2020

AĞUSTOS  AYI RÖPORTAJLAR KÖŞESİ ÇİFT ANADAL MEZUNUMUZ, AV.MERT AYTEKİN’İ AĞIRLIYOR… MERT BEY TAKİPÇİLERİMİZİ DAHA FAZLA BEKLETMEDEN RÖPOTAJIMIZA BAŞLAYALIM.  MERT AYTEKİN KİMDİR?

1988 yılı Ankara doğumluyum. Aslen Kırıkkaleliyim burada benim için de çok değerli olan bir husustan da bahsetmek isterim. Dedem bugün Kırıkkale’de kurulu olan SİLAH VE MÜHİMMAT FABRİKALARININ arazilerini devlete karşılıksız hibe eden Hüseyin Kahya’dır. Kendisi binlerce dönüm arazisini hiçbir karşılık beklemeden devlete hibe etmiş, kendisine o dönem devlet yetkililerinin yaptığı ortaklık teklifine ise devletle ortaklık olmaz, canımız da malımız da bu vatana feda olsun diyen bir kahramandır. Bugün MKE bünyesinde kurulan fabrikalar dedeme ait araziler üzerinde kurulmuş olup burada kurulan fabrikalar sayesinde binlerce aile iş sahibi olmuş, elli haneli Kırık Köyü, Kırıkkale şehrine dönüşmüştür. Böyle büyük bir değerin torunu olmak da şüphesiz tüm ailemize büyük bir gurur getirdiği gibi yanında da ciddi bir sorumluluk getirdi ve çocukluktan itibaren de hep bu sorumluluğu hissederek büyüdüm. Bu değerlerle yetiştiğim Ankara’da ilkokul ve lise eğitimi tamamlayarak, 2007 yılında TOBB ETÜ ailesinin bir ferdi oldum. Aile diyorum çünkü üniversiteye girdiğim andan bugüne kadar hep böyle hissetim ve TOBB ETÜ’lü olmak hayatımın her noktasında çok büyük katkılar sağladı. Bugün ofisime bir çok üniversiteden iş başvurusu geliyor ama TOBB ETÜ mezunu bir başvurucu benim için hep önceliklidir. Birlik başkanımızın da söylediği gibi en büyük gücümüz  birlik ve beraberliklerimizdir.  

TOBB ETÜ’DE  HUKUK & ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLARAK ÇİFT DİPLOMA ALDINIZ.  İKİ BÖLÜMÜ OKURKEN ZAMAN ZAMAN  ZORLANDINIZ MI?

Zaman zaman çok zorlandığım anlar oldu. Üniversitede çift anadal yaparken aynı zamanda üniversite hazırlık öğrencilerine matematik dersi de veriyordum. Bazı zamanlar kendi sınavlarımla, çalıştırdığım öğrencilerin sınav tarihleri aynı zamana denk geliyordu. Bu dönemlerde adeta zamanla yarışıyordum. Bir taraftan çalışıp, bir taraftan çift anadal yapmak ister istemez bana zamanı da iyi kullanmayı öğretti. Arkadaşlarım kadar ders çalışma zamanım olmadığı için kısıtlı zamanı verimli kullanmayı öğrendim. Daha az zamanda daha çok şeyi anlamam ve öğrenmem gerekiyordu. Bugün avukatlık mesleğini icra ederken de aslında hep zamanla yarışır haldeyiz ve üniversite yıllarımda sahip olduğum kazanımları şüphesiz iş hayatımda da kullanıyorum.  

ORTAK EĞİTİMLERİNİZİ ADINDAN OLDUKÇA BAHSETTİREN BÜROLARDA YAPTINIĞIZI BİLMEKTEYİZ? İLK STAJINIZI DÜNYANIN EN BÜYÜK ULUSLARARASI HUKUK BÜROSU OLARAK KABUL EDİLEN BAKER AND MCKENZİE’NİN  İSTANBUL OFİSİ “ESİN AVUKATLIK ORTAKLIĞI’NDA GERÇEKLEŞTİRDİNİZ ARDINDAN VERDİ AVUKATLIK ORTAKLIĞINDA İKİNCİ STAJINIZI YAPIP AVUKATLIK MESLEĞNE DE YİNE BU BÜRODA BAŞLADINIZ. BU DÖNEMLERLE İLGİLİ BU BÜROLARDA ORTAK EĞİTİMİNİ YAPMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER PAYLAŞMAK İSTERSİNİZ?

Benim TOBB ETÜ'yü seçmemdeki en büyük sebeplerden biri "Ortak Eğitim" programı idi. Bu programın bizleri Türkiye'de birçok üniversitenin öğrencilerine sağladığı standart eğitimin ötesinde bir yere getirdiğini çok net bir şekilde söyleyebilirim. Ben ilk stajımda o dönem erasmus kapsamında ortak eğitim programı dahilinde olan Brüksel’de  yer alan bir kurumdan kabul almıştım. Aynı dönem ortak eğitim programına Esin Avukatlık Ortaklığı da dahil olmuş ve oradan da kabul almıştım. Benim açımdan oldukça zor bir tercih olsa da, belki de hayatımın geri kalanını belirleyen de bir tercih oldu. Mezuniyetten sonra İstanbul’a yerleşmek gibi bir düşüncem olduğundan İstanbul’da yaşamı görmek tanımak istiyordum ve bu sebeple yurtdışı staj hakkımdan vazgeçip ilk stajımı Baker and  McKenzie'nin İstanbul ofisi "Esin Avukatlık Ortaklığı'nda" gerçekleştirdim. Altmışa yakın avukatın çalıştığı büroda ağırlıklı olarak yabancı müvekkillere danışmanlık hizmeti vermenin deneyimini yaşadım. Ardından yine İstanbul'da yer alan ve yaklaşık 130 kişinin çalıştığı önemli hukuk bürolarından biri olan "Verdi Avukatlık Ortaklığı'nda" staj yaptım. Burada geçirdiğim staj döneminde de farklı departmanlarda çalışma şansını yakaladım. Stajımı tamamladıktan sonra aldığım teklif üzerine aynı ofiste Avukat olarak çalışmaya başladım. Büyük bürolarda ortak eğitim programı kapsamında yapılan çalışmalar aslında mezuniyet sonrası yapacağınız tercihleri de belirlemekte faydalı oluyor. Ortak eğitim programı benim kariyer tercihimde olduğu gibi sadece çalışacağınız işyerini değil yaşayacağınız şehri seçmenizde de katkı sağlıyor. Belki ortak eğitimleri İstanbul’da yapma şansım olmasa  idi ne kadar çok da istesem mezun olduğumda Ankara’dan İstanbul’a gelme cesaretini gösteremeyebilirdim.

AYTEKİN HUKUK BÜROSU’NUN KURULUŞ AŞAMASINDAN BUGÜNE KADAR GELİNEN SÜREÇLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Bağlı avukat olarak çalıştığım dönem boyunca hem dava takibi hem de hukuki danışmanlık süreçlerinde ülkemizin önde gelen şirketlerinin vekilliğini yaptım.  Bu dönemde edindiğim tecrübeler ve yine öncesinde hem yasal avukatlık stajı hem de ortak eğitim programları kapsamındaki çalışmalarım kendi ofisimi açmak için yeterli özgüveni bana vermişti. Yaklaşık beş yıl önce tek başıma çıktığım yolda bugün geniş ve nitelikli bir çalışma ekibiyle müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. İstanbul sürekli yaşayan bir şehir ve kendi içindeki dinamizmi sizi de sürekli hareketli kılıyor. Her yeni gün, bir önceki günden daha çok çalışmamız gereken bir devinim içindeyiz.  Birçok ülkeden müvekkilimiz var ve bu ülkelerle olan saat farkı sebebiyle zaman zaman günün 24 saatini dahi kullanmamız gerekebiliyor.  Zannediyorum bu tarz bir yoğunluğu kaldırmak ancak yaptığınız işi çok sevmekle mümkün olabilir. Avukatlık bu yoğun çalışma temposunun yanı sıra, her anıyla yaşamın içinde olmanızı gerektiren bir meslek.  Çok değerli bir meslek büyüğüm “Avukatlık , avukatlık mesleği dışında da bildiğin her şeyi kullandığın bir meslektir” derdi. Bugün bu sözü doğru kılar şekilde, mesleği icra ederken uluslarası ilişkiler eğitimi almış olmanın faydalarını birçok kez görüyorum. Otuzun üzerinde ülkede müvekkilimiz var ve bu müvekkillerle sadece hukuki ihtiyaçları üzerine konuşmuyoruz. Bazen sahip olduğunuz genel tarih ya da iktisat  bilginiz müvekkillerinizle olan bağınızı daha da güçlendirebiliyor. Bu röportajı okuyan hukuk fakültesi öğrencisi arkadaşlara da tavsiyem öğrencilik dönemlerini dolu dolu geçirmeleri, muhakkak öğrenci kulüplerinde görev almaları  ve sosyal etkinliklerin içinde olmalarıdır.    

BİRAZCIKTA SOSYAL HAYATINDA MERT AYTEKİN NELER YAPAR ONLARDAN BAHSEDELİM Mİ?

Hafta içi yoğun bir tempoda çalışmamız sebebiyle hafta sonu kaliteli zaman geçirmeye çalışıyoruz. Eşimle kısa seyahatler yapmayı seviyoruz. İstanbul’da yaşamanın kalabalık, trafik vb sıkıntıları dışında en güzel yanı sanırım deniz. Denizin keyfini biraz daha yoğun çıkarmak adına yelken sporu ile ilgileniyorum. Benim için yazmak en büyük hobilerden biri. Islamic Finance News isimli uluslararası bir yayın kuruluşu  için Türkiye’de bankacılık hukuku üzerine hukuki içerikli yazılar hazırlıyorum.  Daha önce de Özel Hukuk alanında hakim ve savcılık sınavlarına hazırlık için yazdığım bir çalışma kitabım da mevcut.   

TOBB ETÜ MEZUNLAR DERNEĞİ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Çalışmalarınızı yakından takip ediyorum, mezunlar arası birlikteliği sağlamak adına oldukça önemli bir iş yapıyorsunuz.  Birbirinden farklı şehirlerde belki farklı ülkelerde yaşayan mezunlarımız arasında kurduğunuz köprü bizleri birbirimizden haberdar kıldığı gibi olası iş birliklerinin de temellerinin atılmasına ön ayak oluyor. Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Keyif dolu röportajınız için teşekkür ediyoruz...