M.Taha Tiryaki 01.07.2015

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin bu ayki söyleşisinde 2008 Eğitim ve Öğretim Yılı Makine Mühendisliği Bölümü mezunumuz M. Taha Tiryaki’yi ağırlıyoruz. Konuğumuz olmayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.   

Öncelikle ben teşekkür ederim. Gayretlerinizle TOBB ETÜ MED’i ayakta tutmaya ve sürekli geliştirmeye çalışıyorsunuz. TOBB ETÜ MED’in çalışmalarını elimden geldiğince takip etmeye ve katılmaya çalışıyorum. Umarım faydalı bir söyleşi olur.  

Sayın Tiryaki bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Eğitim ve öğretim hayatım boyunca Ankara’da yaşadım. Samanyolu Fen Lisesini bitirdikten sonra 2004 yılında TOBB ETÜ Makine Mühendisliği bölümünü kazandım. 2008 yılı Makine Mühendisliği bölümü mezunuyum. Yaklaşık 7 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Baraj ve hidroelektrik enerji sektöründe farklı firmalarda çalıştım. İş hayatımın dışında spor ve edebiyatla ilgileniyorum. Üyesi olduğum dernekler ise TOBB ETÜ MED (kurucu üye) ve Samanyolu Mezunlar Derneğidir. İmkan buldukça her iki dernek faaliyetlerine de katılmaya çalışıyorum. Eşim ve 2 çocuğumla birlikte geçinip gidiyoruz.

TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz öğrencilik yıllarınıza dair bizlerle paylaşmak istediğiniz anılarınız varsa anlatır mısınız?

TOBB ETÜ’ye gerçekten aidiyet hissettiğim bir yerdir. Biz hocalarımızla çok samimiydik. Birçok üniversitede bunu göremezsiniz. Hepsi birbirinden değerli hocalarımızın içinde bazılar vardı ki onlar bize üniversiteli olmanın ne demek olduğunu gösterdi. Başta rahmetli Süleyman Sarıtaş hocamız olmak üzere, danışmanım Ünver hocanın ve diğer tüm hocalarımın, ben ve arkadaşlarımda güzel hatıraları vardır. Dersleri herkesten her yerden öğrenebilirsiniz, ama mühendislik ahlakı ve etiği nedir, ülkeye ve insanlığa faydalı bir birey nasıl olunur ve neden olunmalıdır, belki de hocalarımız bize en çok bunları öğretmeye çalıştılar. Ufak bir hatıra olarak bir gün Ünver hocanın, dersine katılımın çok az olması dolayısıyla söylediği bir sitemini hatırlıyorum. “Citroen araba yapıyor bizim çocuklar derse gelmiyor”. Biz gülmüştük ama o bunu gayet ciddiye alarak söylemişti. Piyasada çalışmaya başladıktan sonra haklı olduğunu anlıyorum. Muasır medeniyetler seviyesine yatarak gelinmiyor. Çok daha fazla çalışmamız lazım.   Üniversiteye geldiğimiz yıl üniversitemiz hala inşaat aşamasındaydı. Az kişi olduğumuzdan farklı bölümlerden çoğu insan birbirini tanırdı. Bizim dönemin bildiği bazı klasikler vardır. Örneğin laptoplarla derste ağ kurup counterstrike oynamak. Artık yasak galiba ama geceleri okulda sabahlamak gibi aktivitelerimiz olurdu. Spor salonuna son sene yetiştik ama yurtları görmek nasip olmadı. Bizim döneme kısaca MK derdik. Okulun değişik yerlerine MK yazardık. Bunu yaparken bir amacımız var mıydı? Hayır yoktu. O zamanlarda kurulan ve hala devam ettirdiğimiz güzel bir arkadaş ortamımız var diyebilirim.  

Ortak Eğitim sürecinde staj yaptığınız firmalarda ya da kurumlarda edinmiş olduğunuz tecrübelerinizi bizlere aktarabilir misiniz?

Ortak eğitim sayesinde piyasayı tanımış oldum. Farklı sektörlerde staj yaptım; imalat, tekstil ve otomotiv. Tekstil sektörünü makine mühendisleri için pek tavsiye edemem. İmalat ve otomotiv sektörlerinde çalışmak güzeldi.
  
TOBB ETÜ’de geçirdiğiniz Eğitim-Öğretim yılları sonrasında Karabük Üniversitesi’nde İşletme bölümünde 2013-2015 yılları arasında yüksek lisans yaptığınızı bilmekteyiz. Makine Mühendisliği bölümü mezunumuz olarak İşletme bölümünde yüksek lisans yapma nedeninizi sorabilir miyiz? 

Rönesans Holding’te hidroelektrik santral müdürlüğü yapmam sebebiyle yönetim ve pazarlama konularında dersler almanın faydalı olacağını düşündüm. İzlenimlerime göre piyasadaki birçok mühendis bir süre sonra yöneticilik kadrolarına kayıyor. Yöneticiliğinde bilimsel bir yanı var. Kabul görmüş metotlar ve yaklaşımları öğrenmek için bazı dersler aldım. Faydalı olduğunu düşünüyorum.  

TOBB ETÜ’de yapmış olduğunuz stajlar haricinde ilk iş deneyiminize Sevinç Mühendislikte mi başladınız?

Evet, mezun olmama az bir süre kala iş bulmuştum. Sevinç Makine firmasında Proje Mühendisi olarak iş hayatıma başladım. Sevinç Makine, baraj ve HES’lere hidromekanik ekipman tasarımı ve imalatı yapan bir firmadır. Benim mühendisliği öğrendiğim yerdir. Oradaki müdürümün ve çalışma arkadaşlarımın benim için ayrı bir yeri vardır.
  
Sevinç Mühendislikte 2 yıl 8 ayınızı doldurduktan sonra Rönasans Holding’te işe başladınız. Rönasans Holding’te hangi pozisyonda görev aldınız? Bu firmada çalışmak isteyen mezunlarımız için neler söylemek istersiniz? 

Yaklaşık 3 senenin ardından Rönesans Holding’e ait yalnızca Hidroelektrik Santralinde (Karabük) İşletme Müdürü olarak çalışmaya başladım. 15 MW/saat kurulu güce sahip yalnızca HES’te İşletme Müdürü olarak her türlü işletme ve bakım faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumluydum. HES işletme ve bakımı konusunda ciddi anlamda tecrübe kazandığım bir iş oldu. Karabük’te çalıştığım 3,5 yıl boyunca eğitimimi de ilerletmeye çalıştım. C sınıfı İş Güvenliği uzmanlığı sertifikası aldım. Ayrıca Karabük Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansımı tamamladım.  Rönesans Holding her zaman iyi hatırlayacağım bir firmadır. Kurumsal kimliği ve çalışanlarına verdiği maddi manevi değerlerden ötürü Türkiye’nin en büyük firmalarından biridir. Mezunlarımıza tavsiye edebilirim.  

2015 Mart ayından itibaren Kanada Teknik’te yürütmüş olduğunuz görevinizden memnuniyet derecenizi öğrenebilir miyiz? İşinizi severek mi yapıyorsunuz?
2015 Mart ayından bu yana Ankara’da Kanada Teknik firmasında Pazarlama Sorumlusu ve Saha Süpervizörü olarak çalışmaktayım. Kanada Teknik firması, jeoteknik ölçüm aletleri distribütörlüğü yapan ve enstrümantasyon hizmeti veren bir firmadır. Benim için farklı bir sektör olması ile birlikte ağırlıklı olarak baraj projelerinde çalışmaları, ileri teknoloji cihazlar kullanmaları ve pazarlama konusunda kendimi geliştirmek istememden ötürü Kanada Teknik firması ile çalışmaya karar verdim. Distribütörlüğünü yaptığımız Kanada menşeili Roctest firması dünyanın en büyük jeoteknik ölçüm aleti imalatçı firmalarından biridir. Uluslararası bir firmada çalışmanın kariyerim açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Severek çalıştığım, uzun yıllar çalışmayı düşündüğüm bir firmadır.
 
2701 mezunumuz için hazırlanan Mezun İş Durumu Ölçme ve Değerlendirme Anketimize katılım sağladınız mı? Katılım sağladıysanız yapılan anket hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Evet katılmıştım. Bence çok faydalı ve kapsamlı bir anket çalışması olmuş. Aynı zamanda bu anket sonuçlarının okulun başarısını da gösterdiğini düşünüyorum. Mezunlarımızın büyük çoğunluğunun Türkiye’nin önemli firmalarında çalışmakta olduğunu da biliyorum. Anket sonuçları üniversiteye kayıt aşamasında okulun değerini gösteren güzel bir reklam çalışması olarak da kullanılabilir.   

TOBB ETÜ MED Kurucu üyelerinden biri olarak sevgili takipçilerimize Mezunlar Derneğimiz ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

Biz derneği kurduğumuzda birkaç kişiydik. Gün geçtikçe bu sayı artıyor. Dernek faaliyetleri gönüllülük esasına dayandığı için daha çok mezunumuzun desteği gerekiyor. Genç bir Derneğimiz var bunu büyütmek bizim elimizde. Mezunlarımızdan dernek faaliyetlerine imkân buldukça katılmalarını ve derneği sahiplenmelerini istiyorum. Yıllar sonra köklü bir üniversite haline geldiğimizde bu başarıya bir tuğla da kendilerinin koyduğunu bileceklerdir.

Bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışma hayatınızda başarılarınızın devamını temmeni ederiz.