MUSTAFA MURAT ORHAN 01.10.2020

“Film Gibi” kitabın yazarı, İktisat 2012 Eğitim- Öğretim yılı Mezunumuz Mustafa Murat Orhan’ı Ekim ayı konuğumuz olarak ağırlıyoruz. Mustafa Murat Orhan Kimdir?

1987 yılında Ankara’da doğdum. Üniversitemizin Ekonomi bölümünden mezun olmamın akabinde İngiltere’de Coventry Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Yaklaşık beş yılı aşkın süredir Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’de finans uzmanı olarak çalışmaktayım.  

İngiltere’de Coventry University’de Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans eğitimimi aldığınızı biliyoruz. Coventry Üniversitesi’nde ki hikayeniz nasıl başladı?

Siyaset, politika ve uluslararası ilişkiler kişisel olarak hep ilgi alanımdadır (yada her ortalama Türk vatandaşı gibi diyebiliriz) . O dönem kariyerime uluslararası ilişkiler ve bağlantılı alanlar üzerine giderek devam etme kararı almıştım. İngiltere’nin de özellikle sosyal bilimlerdeki akademik kalitesi malum… Böylece yolum Coventry Üniversitesi ile kesişti.  

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’de finans uzmanı olarak çalışmaktasınız. İş tanımınızdan bahsedebilir misiniz?

Elektrik ve Doğalgaz piyasasında faaliyet gösteren katılımcılarımızın günlük ve aylık ödemelerin takibini, ilgili piyasalarda işlem yapabilmeleri için yatırmaları gereken nakdi/gayri nakdi teminatların günlük kontrolünü ve katılımcıların Şirketimize göndermiş oldukları alacak devri sözleşmelerinin kontrolü ve işleme alınmasından sorumluyum. Rutin işlerime ek olarak, Şirketimizin dönemsel olarak hayata geçirdiği projelerde de –iş birimimize düşen görev tanımı doğrultusunda- görev almaktayım.  

Murat Bey, Dövüş sanatları ve almış olduğunuz oyunculuk eğitimi’nizden bahsedermisiniz?

Hayatımızın birçok döneminde yaşam merkezimize aldığımız olgular var. Bunlardan en bariz iki tanesi okul ve iş hayatlarımız. Şahsen bu iki dönemimde de ,okul ve iş hayatım haricinde farklı disiplinlerle uğraştım. Üniversite hayatımda dövüş sanatları ile ilgilendim. İş hayatımın başladığı 2015’ten bu yana da yine dövüş sanatları ile uğraştım. Yazarlık atölyelerine katıldım. Halihazırda da bir yıldır oyunculuk eğitimi alıyorum. Üniversitemizin, insanların okul hayatı haricinde de kendini farklı disiplinlerde geliştirmesi noktasında tanıdığı olanakların altını çizmemiz gerekiyor.  

Röportajımıza başlarken “Film Gibi” adlı kitabınızdan bahsetmiştik. Bu serüveni bir de sizin ağzınızdan dinleyelim. Yazarlık hikayeniz nasıl başladı?

İspanyol roman yazarı Javier Marias, 2014 yılında verdiği bir röpörtajda “roman yazmamak için” yedi neden sıraladıktan sonra roman yazmak için tek bir neden söylemişti : “Roman yazan kişi, kendine ait bir hayal dünyasında yaşamak için zaman bulur ve bu dünya, en yaşanılası; hatta tek yaşanılası yerdir”. Biraz kopya çekmek gibi oldu ama, yazarlık serüvenimin başlamasını bu şekilde özetleyebilirim.  

Ortak Eğitim Modelimizin iş hayatına yansımaları nasıl oldu? Öğrencilerimizin bu dönemi daha verimli geçirebilmeleri için verebileceğiniz tavsiyeler var mıdır?

Umarım arkadaşlarımız üniversitemizin Ortak Eğitim uygulamasının kıymetini biliyorlardır! Şimdi kendi adıma şunu söylüyorum; keşke staj dönemlerimi daha dolu geçirseydim diye… Ortak Eğitim Modelimiz her şeyden evvel arkadaşları “Kurumsal Hayat Realitesi” ile tanıştırıyor. Belirli bir saatte uyanma, belirli saatlerde mola verme; kısacası günü belirli saatlere bölerek yaşama gerçeği… İşyeri/Ofis ortamının jargonu, yazılı veya yazılı olmayan kuralları, çalışanların birbirlerine bakış açısı, amir/çalışan ilişkisi… Bunlar ile çok erken tanışıp zihnimize not etmek ve üzerine düşünmek çok kritik. Emin olun öz geçmişlerimize yazacağımız toplamda 9 – 12 aylık stajlarımız – çalışma süresini şişirme kaygısı ile- bize bu yukarıda saydığım realiteleri görmekten daha az faydası olacak.   Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Mesela arkadaşlarımız stajları boyunca iyi veya kötü toplantılara, sunumlara tanık olacaklar. Ya da yönetmelik, mevzuat çalışmalarına katılmayı tecrübe edecekler. İnsan Kaynakları birimlerinden gelen mailer ile IK yönergeleri hakkında erkenden farkındalık sahibi olacaklar.   Dolayısı ile arkadaşlarıma tavsiyem; stajları boyunca sadece yaptıkları işe odaklanmasınlar! Bulundukları iş yeri/ofis ortamını hücrelerine ayırırcasına incelesinler.  

TOBB ETÜ MED İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Üniversitemiz Mezunlar Derneği’nin çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Mezunları bir araya getirme noktasında olumlu işler yapıyor. Pandemi günlerini de hayırlısıyla atlatırsak faaliyetlerimizin devam edeceğinden de şüphem yok.

Başarılarınızın devamını diler, keyifli röportaj için teşekkür ederiz...