Cihan Tuğrul Çiçek 09.01.2015

2015 yılının ilk röportajını Endüstri Mühendisliği Bölümü 2010 Eğitim Öğretim Yılı mezunumuz Cihan Tuğrul ÇİÇEK’i ağırlamaktan kıvanç duymaktayız. TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ile röportaj yapmayı kabul ettiğiniz için öncelikle teşekkürlerimizi sunarız.

Cihan Tuğrul Çiçek kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?

1988 Sivas doğumluyum. Lise eğitimimi Sivas’ta tamamlayıp 2005 yılında TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde burslu olarak lisans hayatıma başladım. 2010 yılındaki mezuniyetimin ardından TOBB bünyesinde iş hayatıma başladım. İş yaşamımla paralel olarak 2014 Şubat ayında ODTÜ Endüstri Mühendisliği yüksek lisansımı bitirdim. 2013 yılında TOBB desteği ile Londra’da University Collegel London’da Tesis Yönetimi üzerine yüksek lisansımı tamamladım. 2015 Ocak ayında da TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde doktora eğitimime başlayacağım. Eğitim hayatımın dışında mezun olduktan sonra İşletme operasyon uzmanı olarak başladığım şirketimde 5.yılımı dolduruyorum ve Tesis yönetim direktörü olarak görevime devam ediyorum.

Sizi Endüstri Mühendisliği Bölümünü okumaya sevk eden bir hikâyeniz var mı? Varsa bizimle paylaşırmısınız?

Açıkçası şartlar beni bu bölüme sürükledi diyebilirim. Mühendislik bölümü okuma hedefindeydim. Ancak üretim ve tasarım taraflarından ziyade hizmet işleri daha ilgi çekiciydi. İşletme Mühendisliği ile Endüstri Mühendisliği arasında bir tercih yapmam gerekti. Nasibim beni TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği bölümüne götürdü.

Üniversite hayatınız boyunca ortak eğitimlerinizi hangi kurumlarda gerçekleştirdiniz? Üniversitemizin zorunlu kıldığı Ortak Eğitim modelinin iş hayatınızda size ayrıcalık sağladığına inanıyor musunuz?

Ortak Eğitim serüveni benim için çok ayrı bir konumdadır. İkinci sınıftayken ilk Ortak Eğitimimi Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde Ünal kuruyemişin fabrikasında yaptım. Tercihlerim bu yönde değildi ama bir şekilde Sincan yolu gözükmüştü. Fabrika otuz altı kişilikti ve bırakın Endüstri Mühendisini, neredeyse hiç mühendis yoktu diyebilirim. Yaklaşık dört ay boyunca sabah 6.00’da Sıhhiye’den Sincan otobüsüyle fabrikaya gidip, tüm gün üretim hatlarında dolaşıp saat 20:00 civarından evime dönüyordum. O zamanlar hiçbir işe yaramadığını düşünüyordum ama şimdi dönüp baktığımda iş yaşamında nasıl bir yönetim anlayışının olmaması gerektiğini öğrendiğimi görüyorum. Çömez bir mühendis adayı düşünün, yeri gelince kuruyemiş paketi yapan, gerektiğinde palet yükleyen, gerektiğinde satışa çıkan ve tüm üretim ve servis ağında görev almaya can atan birisi var. Sanırım daha sağlıklı bir yönlendirme olsaydı daha profesyonel işlere o zamandan başlayabilirdim. O günlerdeki, işlere atılma heyecanı en büyük miras olarak kalacak bana.

TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonraki zaman dilimi içerisinde geçirdiğiniz süreç ile ilgili bizlere ve okurlarımıza aktarmak istediğiniz deneyimleriniz var mı?

Mezun olmadan altı ay önce özel sektörde iş arayışına girmiştim. Mezun olduğum tarihte bir banka ile sözleşme imzalamak için İstanbul’a gidiyordum. Gitmeden önceki gün TOBB tarafından görüşmeye çağrıldım. İnsan hayatında öngöremediği ama aslında geri kalan hayatının hangi boyutlarda olacağını belirleyen anlar vardır. O görüşme için yapılan telefon benim için böyle bir andı. Görüşmeden sonra tüm planlar değişti. Ankara’da kaldım, yüksek lisansımı bitirdim, ikinci bir yüksek lisans için İngiltere’ye gönderildim ve eğitim hayatımda hiç bilmediğim bir konuda şu an direktör pozisyonunda çalışıyorum. Mezuniyetim sonrasındaki yaşantımı hiç hayal etmiş miydiniz diye soracak olsaydınız, cevabım kesinlikle hayır olacaktı. Sunulan fırsatları iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum.

TOBB’un iştiraklerinden biri olan TOBB İkiz Kuleler Teknoloji Merkezi A.Ş.’de çalışmaktasınız. TOBB ETÜ mezunu olarak TOBB’un bünyesinde var olmanın sizde yaratmış olduğu duygular nelerdir?

TOBB camiası çok büyük ve birçok alanda yatırımı olan bir camiadır. Üniversite, hastane, iş kuleleri, liseler vs. çok farklı alanlarda sürekli canlı bir hayat var. Her yapılana ayak uyduramasam veya sevmesem de bu camianın içinde kaldığım için gayet memnunum ve gururluyum. Hayatı öğrendiğim yer hep TOBB ile ilişkili yerler. Ayrıca, özellikle eğitim ve gelişim açısından çok fazla imkân sağlanan bir camia. Uluslararası alana baktığımızda çok yeni bir sektördeyim ve bu sektörün öncülüğünün TOBB tarafından yapılması ve benim bu atılımda söz sahibi olabileceğimi bilmem heyecan ve çalışma arzumu artırıyor. 

Kariyer planlaması yapmak isteyen mezunlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Hayatta çok fazla plan yapılmasına karşı biriyim. Endüstri Mühendisi olarak bunu söylemek mantıklı gelmeyebilir ama hayatın ve nasibinizin siz ne planlarsanız planlayın size çok fazla söz hakkı bırakmadığını düşünüyorum. Kendi hayatımda da sadece kariyerim değil, özel yaşamım da bu doğrultuda oldu. Verebileceğim tek tavsiye nasiplerinin sundukları fırsatları kaçırmamaları. Ben böyle planlamamıştım diye düşünmeden spontane gelişen olaylardan uzak kalmak bir süre sonra hiç yakalayamayacağınız fırsatları geri çevirmeniz anlamına gelebilir.

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği olarak bizden beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Dernek olarak çok ama çok önemli bir noktadasınız. Gayretlerinizi yürekten destekliyorum. Üniversitenin gerçek anlamda üniversite olmasını sağlayacak yapıyı derneğimiz olarak görüyorum. Birliği sağlamak, iletişimi koparmamak, yeni mezunları geçmiş mezunlarla buluşturmanın öncelikli alanınız olması gerektiği inancındayım. Diğer işinizin arasında dernekle ilgili çalışmalara da zaman ayırdığınız ve gelecek nesillerin altyapısını kurduğunuz için sizlere de minnettarım.

Bu röportajla sevgili takipçilerinize bir nebze olsun faydalı olabileceğim inancındayım. Böyle bir imkan sağladığınız için teşekkür ederim.

2015 yılının Ocak ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.