SEG PARTNERS HUKUK & DANIŞMANLIK / HARUN SAKINAN,AHMET EMRE KAPÇI,HAKAN GÜREŞÇİ

TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nde başlayan arkadaşlıkları iş ortaklığına dönüştü.
Röportajlar köşemizde nisan ayında SEG Partners Hukuk & Danışmanlık’ın kurucu ortağı olan TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi mezunlarımızı ağırlıyoruz. Harun SAKINAN,Ahmet Emre KAPÇI ve Hakan GÜREŞCİ’nin hayallerinin gerçekleştiği hikayeleri ile sizleri baş başa bırakıyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Biz üç kurucu ortak Harun Sakınan, Ahmet Emre Kapçı ve Hakan Güreşci olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin sıralarında başlayan arkadaşlığı birlikte iş yapmaya taşıyan ve meslek hayatının hemen başında kendi avukatlık ofisini açan üç arkadaşız. Bizler farklı şehirlerden gelip TOBB ETÜ’de tanıştık ve okul arkadaşlığımız yol arkadaşlığına, iş ortaklığına dönüştü. Üçümüz de 2015 yılında TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’ni tam burslu olarak kazandık. Bizim kazandığımız yıl fakültemizde eğitim tamamen Türkçe idi ve hazırlık okuma, TOEFL sınavını geçme gibi zorunluluklarımız yoktu ama üçümüz de hazırlık okumayı tercih ettik. Hatta hazırlık eğitiminde yine bir dönem veya iki dönem sonunda bölüm derslerine geçebiliyorduk ama hepimiz bir yıl hazırlıkta kaldıktan sonra bölüme başlayınca arkadaşlığımız, yakınlığımız başlamış oldu. Bundan öncesinde TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu’nun etkinlikleri sayesinde görüşüyorduk. Hukuk derslerine başladığımızda belki de dönemimizin kalabalık olmamasının da etkisiyle güzel bir arkadaş ortamında bizim de geleceğe dair düşüncelerimiz birlikte yol almak şeklinde belirmeye başladı. TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nden 2020 Bahar dönemi sonunda mezun olduk. Haziran ayında ise avukatlık stajlarımıza başladık. Avukatlık stajında da yan yana yürümeye devam ettik ve baro derslerinde aynı grupta stajımızı tamamladık. 2021 Ağustos ayında bir hafta arayla avukatlık ruhsatlarımızı alarak mesleğe başlamış olduk. Şu anda avukatlık mesleğini yaparken aynı zamanda üçümüz de TOBB ETÜ’de yüksek lisans eğitimimize devam ediyoruz.

Üniversitede geçirmiş olduğunuz yıllarda TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu’nda aktif rol aldığınızı biliyoruz. TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu’nda geçen yıllarınız ile ilgili bizimle neler paylaşmak istersiniz? 

Biz, üniversite hayatımızın hemen başında hukukçunun sosyal kişilikli ve güncel gelişmeleri takip etme konusunda istekli olması gerektiğini fark etmiştik. Tabi, henüz İngilizce hazırlık eğitimimiz sırasında bir Hukuk Topluluğu etkinliğinde birbirimizle tanışmamız da Hukuk Topluluğu’na üniversite eğitimimizin hemen başında ısınmamıza sebep olmuştu. Lisans eğitimimize başladığımız sırada, dönem arkadaşlarımızla birlikte hareket etme pratiğimizin de gelişmesiyle Hukuk Topluluğu’na kendimizden bir şeyler katabileceğimizi ve TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi adına değer üretebileceğimizi düşünerek yolculuğumuza başladık. Hukuk Topluluğu’nda 2016 yılından 2020 yılında mezun olana kadar birçok etkinliğe şimdi tek tek sayamayacağımız arkadaşlarımızla birlikte imza attık. Hukukta Kariyer Günleri etkinliği başta olmak üzere çok çeşitli etkinliklerle topluluğumuzu ulusal bir marka haline getirdik, hukuk camiasında ve sosyal medyada bilinirliğimizi artırdık ve Türkiye’nin en aktif ve üretken Hukuk Topluluğu haline geldik. Nihayetinde Hukuk Topluluğu’nda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlere süreklilik kazandırmak ve camiamızın birlikteliğine katkı sunmak amacıyla 2019 yılında Söğütözü Hukuk Derneği’ni kurduk, ki bu da topluluk çalışmalarımızdaki en güzel projelerimizden birisi oldu. Hukuk Topluluğu’nda yaptığımız çalışmalar bizim bir arada çalışma kültürümüzün yerleşmesini sağladı, katılımcılığı öğretti, hukuk nosyonumuzu ileri taşıdı, zamanımızı doğru değerlendirme konusunda pratiğimizi artırdı. Hukuk Topluluğu’nda kazandığımız vizyon belki de iş ortaklığımızı yeşerten tohum oldu. Bu vesileyle Hukuk Topluluğu’nda dört yıl boyunca bizi destekleyen hocalarımıza, fakültemize, üniversitemize ve yan yana yürüdüğümüz arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Peki biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. Ortak Eğitim modelimizin iş hayatına yansımaları nasıl oldu? Hukuk öğrencilerimizin bu dönemi daha verimli geçirebilmeleri için verebileceğinizin tavsiyeleriniz var mıdır?


 SEG Partners Hukuk & Danışmanlık’ın temel ilkelerinin ve yapısının oluşumunda en önemli etkenlerden biri de bizlerin ortak eğitim tecrübelerimizden edindiğimiz birikimlerdir. Zira ortak eğitim süreci mesleki kariyerlerimize başlamadan hukuk alanındaki farklı meslekleri yakından görme fırsatı veriyor. Bu anlamda Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi gibi yüksek yargı organlarından hakimlik mesleğini ve yargılama süreçlerini; Türkiye’nin saygın hukuk bürolarında veya saygın şirketlerin hukuk departmanlarında avukatlık mesleğini ve diğer ilgi çekici alanları yakından görme fırsatını daha öğrenciyken yakaladık. Yaptığımız ortak eğitimlerde okulda öğrendiğimiz teorik bilgilerin bizzat uygulamasında etkin rol alma fırsatı bulduk. Bu tecrübeler bizim mesleki hedeflerimizin ve ofisimizin temel yapısının oluşmasında çok etkili oldu. Ayrıca ortak eğitim sürecinde geliştirdiğimiz ilişkiler ve öğrendiğimiz işler meslek hayatımızı kolaylaştırdı ve çok önemli katkılar sağladı. Ortak eğitime gidecek arkadaşlara ortak eğitimlerini farklı alanlarda ve farklı şehirlerde mümkünse yurt dışında yapmalarını öneririz. Zira farklı alanları görmek hem gelecek planlarının şekillenmesinde hem de hukuki gelişimlerinde etkili olacaktır. Özellikle hukuk fakültesinden mezun olanların en sık tercih ettikleri meslek olan avukatlık mesleği bakımından bir avukatlık ofisinde ve hakimlik mesleği için de yüksek yargı organlarında ortak eğitim yapmalarını özellikle önermekteyiz. Ayrıca tüm bunlara ek olarak yurt dışında ortak eğitim yapmalarını özellikle tavsiye ediyoruz. Ortak eğitimlerini yaparken öğrenmeye ve çalışmaya açık olmaları ortak eğitim sürecinin verimli geçmesi bakımından çok faydalı olacaktır. Ayrıca ortak eğitim yaptıkları kurum ve kuruluşlarda yeni insanlarla ilişkiler kurma yönündeki faaliyetleri ileriye dönük olarak çok faydalı olacaktır.

SEG Partners Hukuk & Danışmanlık’ın kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz? Nasıl ve ne zaman kuruldu?


SEG Partners Hukuk & Danışmanlık’ın kuruluş hikâyesi üç arkadaşın TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi sıralarında başlayan dostluğuna dayanıyor. Bizler Türkiye’nin farklı yerlerinden, derece ile üniversiteye girdikten sonra, lisans eğitimi sırasında yakalamış olduğumuz uyum ve başarıyı iş hayatımızda da sürdürmenin hayalini kurmaya başladık. Hem lisans eğitimimiz sırasında ders aldığımız hocalarımız hem de yanında avukatlık stajımızı yaptığımız Avukat Sidar Tunca’nın ve Avukat Bora Akıska’nın da kendi büromuzda mesleğimize devam etmek ve kendilerinden öğrendiğimiz ilkeleri yaşatmak konusunda bizi teşvik etmesi ile bu hayali gerçeğe dönüştürmeyi başardık. Yeri gelmişken bugün bulunduğumuz noktaya gelmemizde emeği geçen ailelerimize, hocalarımıza ve Avukat Sidar Tunca başta olmak üzere; tüm meslek büyüklerimize ayrı ayrı teşekkür ederiz. Öğrenci olduğumuz dönemden itibaren avukatlık yapmaya ve hatta avukatlığı kendi ofisimizde yapmaya karar vermiştik. Mezuniyet tarihimiz yaklaştıkça planlarımız adım adım netleşmeye başlamıştı. Bizler avukatlığı bağımsız olarak yapmamız gerektiğine inanıyorduk. Kişiliklerimiz açısından da bağlı çalışan olmanın bizi uzun süre mutlu etmeyeceğinin farkındaydık. Ailemiz, arkadaşlarımız, hocalarımız ve meslek büyüklerimiz de bizim başarılı olacağımıza inandılar, bize güvendiler ki bu bizim için oldukça kıymetliydi ve bizi motive eden en önemli etkenlerden biriydi. Nitekim; biz de bu motivasyonla henüz stajımızı dahi bitirmeden ofisimizi kiraladık ve avukatlık ruhsatlarımızı aldığımız gün çalışmaya başladık. Böylece 2021 yılının Ağustos ayında SEG Partners Hukuk & Danışmanlık’ın hikayesi başlamış oldu. Hızlı bir süreç ve karar gibi görünse de aslında avukatlık stajımızla birlikte 5 yıl boyunca üzerine düşündüğümüz, planladığımız ve emin olduğumuz bir karardı. Bu doğrultuda; doğru ve dürüst bir şekilde iş yapmanın en büyük kazanım olduğunun bilinciyle çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.

SEG Partners Hukuk & Danışmanlık için geleceğe dönük hedef ve hayalleriniz nelerdir? 


 TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi sıralarında aldığımız hukuk eğitimi sırasında, mesleğimizi dürüst bir şekilde yapmanın ve girişimci bir ruha sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu anladık. Bugün ülkemizde hukuk fakültesi mezunu sayısı ve dolayısıyla avukat sayısı günden güne artıyor. Biz de bu popülasyon içerisinde işimizi dürüst bir şekilde ve kurumsal bir anlayışla yaparak fark yaratmayı hedefliyoruz. Mesleki anlayışımızda Mütevelli Heyet Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da hep belirttiği üzere işin hilesinin dürüstlük olduğunu biliyor, hukuki bilgimizle dikkat çekmek istiyoruz. Butik hukuk hizmeti anlayışımızla müvekkillerimize önleyici hukuk hizmeti sunmayı önemsiyor ve etkin danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gelecek yıllarda da hukukçunun güncel olması gerektiğine olan inancımızla, yenilikçi bakış açısıyla, almış olduğumuz nitelikli hukuk eğitiminden kopmadan hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. SEG Partners Hukuk & Danışmanlık’ın öncelikli hedefi de ilerleyen yıllarda ulusal ve uluslararası müvekkil portföyünü genişletmek ve özellikle de gelişen hukuk alanlarında müvekkillerine etkin, kurumsal bir hukuk hizmeti sunmak olacaktır.

TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi mezunu olarak bölüm ile ilgili yeni akademik yılda aramıza katılan TOBB ETÜ’lü öğrencilerimize neler söylemek istersiniz?

Öncellikle hukuk fakültesine başlayan tüm arkadaşlara TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi ailesine hoş geldiniz diyoruz. TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi yenilikçi vizyonu ve verdiği eğitimle Türkiye’nin en önemli hukuk fakültelerinden birisi. Bu anlamda aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın çok şanslı olduklarını öncelikle belirtmek isteriz.Bizim açımızdan TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi’nden mezun olmak ve fakültemizde aldığımız nitelikli hukuk eğitimi, staj sürecinde ve meslek hayatımızda rekabetin çok yüksek olduğu iş yaşamında fark yaratmamızı sağladı. Ayrıca diğer hiçbir hukuk fakültesinde örneği olmayan ve meslek yaşamımız bakımından çok önemli faydaları olan ortak eğitim süreci özellikle meslek hayatının başlarında ve staj dönemlerinde tüm öğrencilerin fark yaratmasını sağlayacaktır.  Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın kaliteli eğitimi, hukukun üstünlüğüne ve evrensel hukuk normlarına değer veren akademik kadrosu ve samimi ortamıyla iyi ve nitelikli bir üniversite hayatı geçireceğinizi umut ve temenni ediyoruz. Ayrıca fakülte hayatlarında sosyal etkinliklerde de aktif olmalarını da öneriyoruz. Zira çok aktif ve başarılı bir sosyal çevre olan TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu ve Söğütözü Hukuk Derneği de bu hususta ona yardımcı olacaktır. TOBB ETÜ’lü olmak ve özellikle de Hukuk Fakültesi ailesinin bir ferdi olmak her daim dayanışmayı sağlayan, samimi arkadaşlıklar ve nitelikli bir hukukçu olmanın yolunu aydınlatan bir ayrıcalıktır. Bunun  keyfini çıkarmalarını diliyoruz.
  Bu anlamda hukuk fakültesine başlayan tüm arkadaşları öncelikle tebrik ediyor,bizleri yetiştiren ve şimdi de yeni öğrencilerini aynı motivasyonla yetiştiren başta Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Çiğdem Kırca olmak üzere tüm  hocalarımıza teşekkür ediyoruz.

Yoğun iş temponuzdan bir nebze uzaklaşmak için neler yaparsınız?

Bizler iş ortaklığının ötesinde öncelikle arkadaş olduğumuz için iş dışında da birlikte geçirdiğimiz zaman oldukça fazla. Hepimiz futbolu yakından takip ettiğimiz için derbi maçlar gibi önemli sportif olaylarda beraber maç izliyoruz. Arkadaş çevremizle seyahat etmeyi, sohbet etmeyi, ofiste boş vakitlerimizde bilgisayar oyunları ile vakit geçirmeyi çok seviyoruz. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi hukukçunun sosyal, güncel ve sivil toplum faaliyetlerini önemseyen kişiler olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz de bu doğrultuda camiamızın paydaşı TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin etkinliklerini takip ediyor ve faal rol alıyoruz. Diğer yandan, Hukuk Topluluğu’nda yaptığımız çalışmaların sürekliliğini sağlamak adına kurduğumuz ve kurucu üyeleri olduğumuz Söğütözü Hukuk Derneği’nde sivil toplum faaliyetlerine zaman ayırıyoruz. Zaten bu faaliyetler ve iş yoğunluğumuz günlerimizin dolu dolu geçmesini sağlıyor, bunların dışında çok da boş vaktimiz kalmıyor.

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nde hem yönetim kurulunda hem dernek üyesi olarak katkı sağladığınızı biliyoruz. Buradan üyelerimize ve henüz üye olmamış mezunlarımıza dernek hakkında neler aktarmak isterseniz?

Biz TOBB ETÜ’lüler olarak kampüsünün imkanları ve okulumuzun sıcaklığı ile beraber birbirine gerçekten derinden bağlı bir arkadaşlığı üniversite hayatımızda yaşıyoruz. Mezuniyetlerimizden sonra ister istemez kopukluklar oluyor ve araya mesafe girebiliyor. Mezunlar Derneği, camiamızın çok önemli bir paydaşı olarak bu bağları sıkı tutmak ve dayanışma kültürünü yaşatmak bakımından çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Biz biliyoruz ki birbirimizi koruyup kolladıkça birlikte büyüyecek ve ilerleyeceğiz. İşte bu noktada da Mezunlar Derneği’miz gerçekleştirdiği sosyal, kültürel, akademik etkinliklerle bu birlikteliği kuvvetlendirecek ortamı sağlıyor. Bizler şanslıyız çünkü Mezunlar Derneği’miz Türkiye’nin en aktif  ve en etkin mezun derneklerinden birisi.
Biz de ofisi açtığımız günden bugüne Mezunlar Derneği’mizin ve mezunlarımızın desteğini her an yanımızda hissettik. Zaten kurucu ortaklarımızdan Harun Sakınan, Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak Mezunlar Derneği’nin bu dayanışma çabasında rol almaya gayret ediyor ve camiamıza değer katacak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için çalışmaya devam ediyor. Halihazırda gerçekleştirilen projeler ve planlaması halen devam eden projelerle, önümüzdeki aylarda Mezunlar Derneği’nin TOBB ETÜ’nün marka değerine olan katkısının artacağını biliyor ve gelecek projeleri heyecanla bekliyoruz.

2022 yılının Nisan ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kı
rmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyor, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz.