Bora Akıska 15.10.2015 - TOBB ETÜ MED YK Üyesi

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin Ekim ayı konuğu Sayın Bora AKISKA. Hukuk Fakültesi mezunu olarak ilk röportajımızı sizinle gerçekleştirmekten dolayı büyük keyif duyduğumuzu belirtmek isteriz. 

Bora AKISKA kimdir? Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar öncelikle bu etkinlikte bana yer verdikleri için başarılı çalışmalarını yakından takip ettiğim mezunlar derneğimize, bu röportajların öğrenci kardeşlerimiz için de yol gösterici olacağını belirterek, teşekkürlerimi sunarım. Aslen Çankırılı olmakla birlikte Eylül 1990 Ağrı doğumluyum. İki çocuklu bir ailenin ilk çocuğuyum. Lise eğitimimi Ankara Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra o sıralarda ilk öğrencilerini alacak olan TOBB ETÜ Hukuk Fakültesini tercih ederek eğitimime burada devam ettim.  

TOBB ETÜ Hukuk Fakültesinin bu kadar kısa süre içerisinde başarı dolu hikayelere imza atmasının arkasında sizce neler var?

Bu başarının arkasında hocaları, asistanları ve öğrencileriyle tüm fakültenin olduğunu düşünüyorum fakat pek tabi asıl başarı fakültede bu sinerjiyi yaratan ve her zaman öğrenci odaklı düşünen sayın dekanımız Çiğdem Kırca’ya aittir. Buradan şahsım ve arkadaşlarım adına kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.  

2010 yılında yapılan işbirliği protokolü sayesinde öğrencilerimiz ortak eğitimlerinin bir döneminde Anayasa Mahkemesinde çalışma fırsatı elde etmişlerdir. TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Ben mezun olduktan sonra serbest avukatlık yapmayı düşündüğüm için ortak eğitimlerim de Anayasa Mahkemesi’ni tercih etmedim fakat genel olarak ortak eğitim sisteminin hukuk öğrencilerine ve şahsıma kazandırdıkları ile ilgili bilgi vermek isterim. Özellikle avukatlık mesleği fakültede öğrenilenin yanı sıra pratik bilgi ve tecrübe gerektiren bir meslektir. Biz TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak mezun olduğumuz da ciddi bir iş tecrübesi kazanıyoruz, adliye ve icra dairelerinde sistemin nasıl işlediğini görerek fakültede öğrendiklerimizi uygulama ile harmanlayarak hukuk eğitimi alıyoruz ve mezun olduğumuzda diğer hukuk fakültesi öğrencilerine göre ciddi bir farkımız olmuş oluyor. Ayrıca öğrenciler mesleği tanıyarak kariyer planlamalarını daha iyi yapabiliyorlar. Örneğin ben avukatlık yapmak istiyordum fakat yapmış olduğum staj neticesinde bu mesleğin bana göre olmadığını anladım gibi durumlar ortaya çıkıyor. Aslında bu çok olumlu bir şey öğrenci hangi mesleği icra edeceğine henüz fakültedeyken daha net karar verebiliyor ve kendisini ona göre geliştiriyor.    

Bora Bey, stajlarınızı hangi kurum veya kuruluşlarda gerçekleştirdiniz? Edindiğiniz tecrübeleri iş yaşamınızda aktif olarak kullanıyor musunuz?

İlk stajımı Temel Eken Hukuk Bürosunda gerçekleştirdim. İcra dairelerinde dosya taşıdım, dosyalara gelen yığınla evrakı yerine taktım, o zaman için gereksiz olarak tanımladığım bu işleri şimdi iyi ki yapmışım diyorum. Henüz birinci sınıfı yeni tamamlamış olmama rağmen dava dilekçeleri hazırladım bunlar benim için çok faydalı tecrübelerdi. İkinci stajımı Türk Telekom grup şirketlerinden olan Innova isimli bir bilişim firmasında gerçekleştirdim. IHOPE isimli icra ve dava takip programı yazılımında kendilerine hukuki anlamda yardımcı oldum. Söz konusu program halihazırda Avea ve Türk Telekom sözleşmeli avukatlarınca kullanılmaktadır. Son stajımı ise Av. Özlem Bülbül’ün kurmuş olduğu Büyük Hukuk Bürosunda tamamladım. Edindiğim tüm tecrübeleri iş hayatımda aktif olarak kullanmakla birlikte, şuan ortağı olduğum Mehter Hukuk Bürosunun kurucusu Av. Gaye Elalmış ile ilk stajımı yaptığım Temel Eken Hukuk Bürosunda tanıştım. Bence bu anekdot TOBB ETÜ ortak eğitim programının kariyer planlaması anlamında öğrencilere çok şey kattığının en açık göstergesidir.  

TOBB ETÜ’nün Hukuk öğrencileri için yaptırmış olduğu Kurgusal Duruşma Salonu hakkında neler söylemek istersiniz?

Kurgusal duruşma salonunu bizim aktif olarak fazla kullanma şansımız olmadı fakat öğrencileri motive etmesi anlamında ve gerçek bir duruşma atmosferi yaşamak açısından faydalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Zaten TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi her zaman hukukta uygulama ve pratiğe önem vermiştir. Bununla ilgili olarak zaten fakültemizden arkadaşlarımızın ulusal çapta Türkiye’nin önde gelen hukuk fakültelerinin katıldığı bir kurgusal duruşma yarışmasında bir de birincilikleri var.  

TOBB ETÜ mezuniyetinizden sonra neler yaptınız?

Mezun olduktan sonra bir yıllık yasal avukatlık stajımı başlattım. İlk altı ay daha önce ortak eğitimimi yaptığım Temel Eken Hukuk Bürosunda daha sonra Av. Bülent Erdoğan'ın yanında çalışarak biraz daha tecrübe kazandım. Bu sırada yasal avukatlık stajımı tamamladım ve Av. Gaye Elalmış’ın Temmuz 2012’de kurmuş olduğu Mehter Hukuk Bürosuna ortak olarak katıldım.  

Geleceğe yönelik hedefleriniz/kariyer planlarınız nelerdir?

Ocak ayı itibari ile özel hukuk alanında bir yüksek lisans programına başlama düşüncem var, yoğun iş temposunun biraz engel teşkil ettiği bu arzum inşallah gerçekleşir. Öte yandan gelinen noktada artık avukatlar ve hukuk büroları da kurumsallaşmanın peşinde olmalılar. İcra etmiş olduğumuz meslek her ne kadar bir kamu hizmeti olarak tanımlanmış olsa da artık insanlar ve özellikle tüzel kişiler hukuki sorunlarının çözümü için kurumsallaşmış hukuk bürolarını tercih etmektedirler. Bizde kurumsallaşma çabası içinde olan bir hukuk bürosuyuz. Şuan üç kişiden oluşan kadromuzu zamanla genişleterek hem ulusal hem de uluslararası hukuki sorunların çözümünde tercih edilen bir hukuk bürosu olma arzusu ve gayretindeyiz.    

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nden beklentileriniz nelerdir?

Bu soruya cevap vermeden önce burada bir şey belirtmek isterim. İnsanlar mezun olduğu üniversitenin kimliğini hayatlarının sonuna kadar üzerlerinde taşırlar. Dolayısıyla “Mezun oldum, benim okulla ilişkim bitti.” tarzında bir yaklaşımı doğru bulmasam da maalesef TOBB ETÜ öğrencilerinin okullarına aidiyet hislerinin az olduğunu ve mezuniyetten sonra ise bu aidiyetin çok daha az hissedildiği düşüncesindeyim. Fakat aksine mezun olduktan sonrada okulumuz adına bir şeyler yapabiliriz. Okulumuz adına olacak olumlu gelişmeler ömrümüzün sonuna kadar taşıyacağımız TOBB ETÜ'lü kimliğinin de değerini artıracaktır. Bu çalışmaların mezunlar açısından en güzel yeri ise TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’dir. Bu bağlamda Mezunlar Derneğimize düşen görev üye sayısını arttırmak ve mevcut üyelerin dernekte aktif rol oynamasını sağlamaktır. Tabi bunun mümkün olması için mezun arkadaşlarımızın da özveride bulunarak derneğe ve dernek çalışmalarına katılması gerekir. Bu gerçekleştiğinde etkinliklerin sayısı dahil birçok durumda olumlu gelişmeler zaten kendiliğinden olacaktır. Şuan da az sayıda özverili insanın çalışmalarıyla birçok güzel etkinlik gerçekleştirildi. Bu biraz daha katılımla neler yapılabileceği noktasında çok umut verici.

Yoğun iş temponuzda bizleri kırmayıp mezunlarımıza ve mezun adaylarımıza yol gösterecek olan bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederiz.