Kerem Güray Ünlü & Zeynel Abidin Gündüz 01.02.2019

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin bu ay ki konukları Ele’11 Mezunumuz Kerem Güray Ünlü  &  İKT’11 Mezunumuz Zeynel Abidin Gündüz…

Şimdi onlar neler mi yapıyor?

Sizleri fazla meraklandırmadan röportajımıza geçelim… Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
Z: 1986 yılında Elazığ’da doğdum. 2006 yılında başladığım TOBB ETÜ İktisat Bölümü’nden 2011 yılında mezun oldum. Profesyonel iş hayatım Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Bulut Bilişim ve E-Ticaret yazılımları üreten firmalarda yaklaşık 8 yıl Satış ve Pazarlama birimlerinde orta ve üst düzey yönetici olarak geçti. 2016 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Bölümü’nden Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Bilgi Teknolojileri alanında edindiğim tecrübeleri bir girişimcilik hikayesine dönüştürmek adına geçen 2017 yılı Aralık ayında blokchain ve kripto para sektörlerinde faaliyette bulunmak üzere arkadaşım Kerem Güray Ünlü ile Turcoindex adlı firmayı kurdum.

K: 1989 yılında Aydın’da doğdum. 2011 yılında TOBB ETÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Mezuniyetim sonrası Tübitak, Kosgeb gibi kurumların Ar-Ge projeleri danışmanlığı ve yazılım sektöründe iş geliştirme ve müşteri yöneticisi pozisyonlarında yer aldım.

TOBB ETÜ yıllarıyla ilgili anlatmak istediğiniz bir anınız var mı?
Hazırlık sınıflarındayken toplamda 10 arkadaş olarak kurduğumuz TOBB ETÜ Havacılık Topluluğu’nda (ETÜHAVK) yaptığımız model uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA) çalışmalarını ve düzenlediğimiz etkinlikleri düşündükçe hem ne kadar idealist olduğumuzu hem de aslında bu çalışmaların bizlerin iş hayatları için ne kadar faydalı olduğunu tekrar anlıyoruz. Okulumuzun sınıflarında, atölyelerinde yaptığımız toplantılar, düzenlediğimiz etkinlikler; farklı birçok bölümdeki arkadaşlarımızla ömür boyu sürecek dostluklar kazanmamıza vesile oldu. O günleri özlemle ve tebessümle anıyoruz.

Üniversite yıllarında iken girişimcilik hayaliniz var mıydı?
Olmaz mı :) Biz hiç boş durmadık ki. Bölümlerimizde 3.sınıftayken arkadaşımız Tuna Çağlar Gümüş ve Abdullah Giray Yağlıkçı ile birlikte geliştirdiğimiz 2 proje için toplamda 2 yıl çalıştık. Bu projeleri bankalara, devletin önemli kademelerindeki insanlara sunduk. Şu anda bu 2 proje de farklı isimler altında faaliyette, maalesef biz gerçekleştiremedik. Hatta bir tanesi uluslararası bir girişimcilik hikayesi oldu. Ancak girişimcilik öyle gelip geçici bir heves değil bizim için, pes etmedik, engelleri aşmak için hep çabaladık.


Ortak olmaya nasıl karar verdiniz?
İkimizin de kariyer yolculuğu 2016 yılında aynı firmada keşişti, Satış ve Pazarlama biriminde beraber çalışıyorduk. Blockchain ve kripto para alanlarında araştırma yaptıkça bu alanların gelişime çok açık olduğu ve bizim de bu alanlarda bir şirket açabileceğimizi düşündük. Sonrası fizibilite çalışmaları ile geçti ve 2017 Aralık ayında şirketimizi kurduk 

Firmanın kuruluşundan bugüne kadar gelinen süreç ile ilgili bilgi verir misiniz?
İnternet sitemiz www.turcoindex.com yaklaşık 1 senelik bir araştırma, kurulum, yazılım geliştirme ve pazarda konumlandırma çalışmalarının ardından 3 Aralık 2018 tarihinde üyelerimizin kullanımı için canlıya geçti. Pazarda eksikliğini gördüğümüz çapraz pariteler ve devamlı kampanya özelliklerini geliştirmek için bu sürede çok çalıştık, teknik anlamda zorluklarla karşılaştık ancak sonunda başardık. Ülkemizde bu alanda sayılı firma var ve bu firmaların arasında yer aldığımız için açıkçası mutluluk duyuyoruz.

Sektörün Türkiye için geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?
Blockchain ve kripto para sektörünün ülkemiz adına dikkate alınması ve geliştirilmesi gereken bir alan olduğu kanaatindeyiz. 20 yıl önce internetin emekleme aşamasında bu alana yatırım yapan ülkeler ve şirketlerin şu anda dünyanın en sözü geçen ülkeleri ve en değerli şirketleri olduğunu hesaba katarsak emekleme aşamasını geçmiş, birçok şirket ve ülke tarafından kullanılmaya başlanmış blockchain ve kripto para teknolojilerinin de ülkemiz ve teknoloji şirketlerimiz tarafından yerelleştirilmesi için önlerinde bir bahane olmadığını düşünüyoruz. Verinin özgünlüğü, güvenliği ve dağıtımını garanti altına alan bu teknolojiler, önümüzdeki 10 yılda tüm dünyanın en çok kullandığı ve artık standart haline gelen uygulamalarının temel yapısını oluşturacak. Birçok sektörde rahatlıkla kullanılabilecek blockchain teknolojisi, dijitalleşme açısından hem zaman hem de maliyet anlamında ciddi tasarruflar sağlıyor. Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilen kripto paralar ise uluslararası ticarette hız, maliyet, güvenlik ve anonimlik adına fark oluşturuyor. Ülkemizin ulusal çıkarları açısından bu alanda çalışma yapan şirketlerin daha rekabetçi olabilmesi için çeşitli teşviklerin ve düzenlemelerin yapılmasını çok önemsiyoruz. Böylelikle daha önce kaçırdığımız sanayi ve internet devrimlerinden farklı olarak blockchain devriminde ülkemizin ve bu alandaki şirketlerimizin öncü olacağına inanıyoruz.

Geleceğe dönük Kariyer planınız var mı? 
Orta ve uzun vadede yatırım yaptığımız bu alanda uluslararası çapta söz sahibi şirketleri yönetmeyi, yenilikçi konularda istihdam oluşturmayı ve ülkemize faydalı olmayı çok isteriz.

Derneğimiz ile ilgili neler düşünüyoruz?
Mezunlarımız onlarca sektörde yüzlerce şirkette çalışıyorlar ya da girişimci olarak profesyonel iş hayatlarına devam ediyorlar. Hangi mezunun hangi alanda çalıştığını, iletişim bilgilerini ve okulda tanıdığı diğer mezunları belirteceği, etiketleyeceği interaktif bir web tabanlı portal oluşturmanın çok faydalı olacağı kanaatindeyiz. Dernek olarak yapılacak bu çalışma herkese fayda sağlayacaktır. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Keyifli röportajınız için teşekkür eder, kariyer hayatınızda başarılarınızın devamını dileriz