Baran Ak 14.10.2014 - TOBB ETÜ MED YK Üyesi

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin Ekim ayı konuğu 2010 yılı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunumuz Baran Ak. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?


1987 Ankara doğumluyum. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin ilk açıldığı yıl olan 2004’te Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okumaya başladım. Üniversite eğitimimi 2010 yılında tamamladım. Şu anda Sorbus Bilişim Teknolojilerini yönetmekteyim.

TOBB ETÜ’de eğitiminizi tamamladıktan sonra kendinizi geliştirmek için neler yaptınız?

 Mezun olduktan sonra ilk iş olarak askerlik görevimi tamamladım. Ardından sektörü tanımak için birkaç firmada yazılım mühendisi olarak çalıştım. Yaklaşık olarak 2.5 sene bu şekilde görev yaptım. İlk günden beri kendi işimi yapmak istiyordum, artık zamanın geldiğini düşünerek 2013 Haziran ayında çalıştığım firmadan istifa ederek yola koyuldum ve Sorbus Bilişim Teknolojileri firmasını kurdum.

Sorbus Bilişim Teknolojileri firmasının kurulum sürecinden bahsedebilirmisiniz?

Kurulum süreçlerinin ardından tahminimden daha fazla zorluklar yaşadım. Aldığımız işlerin hem üretim hem yönetim hem pazarlama çalışmaları üzerinde bulunmam beni çok zorladı ve yordu. Bu süreçte yakın arkadaşım Navitas Enerji Genel Müdürü ve aynı zamanda yine TOBB ETÜ İşletme Bölümü mezunumuz Yalın Şahin bana çok yardımcı oldu, halende sağ olsun çok destek oluyor.

Tempolu bir şekilde çalışmalar devam ediyor ama belli noktalarda işlerimizi belli standartlara kavuşturduk, bundan dolayı bir nebze olsun rahatladık.

Firma olarak neler yapıyorsunuz?

Sorbus Bilişim Teknolojileri olarak kişiye özel yazılımlar sunuyoruz. Web ve mobil alanlarında hizmet veriyoruz. Web uygulamaları, mobil yazılımlar, e-ticaret yazılımları, kurum içi yazılımlar ve veri madenciliği konusunda çalışmalar yapıyoruz. İstanbul’da ve Ankara’da sektöründe öncü 3 reklam ajansının yazılım alanında çözüm ortağıyız.

Bunların haricinde 2 adet yazılım ürünü geliştiriyoruz. Bu ürünlerimizden çok ümitliyiz. Hedefimiz yalnızca iç piyasa değil, yazılımlarımızı ihraç da etmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Yazılım konusunda Türkiye’nin gelişmişlik düzeyini değerlendirir misiniz?

Türkiye ve Dünya ekonomik olarak bir darboğazdan geçmekte. Bilişim sektörünün Dünyadaki ve Türkiye’deki rakamlarına bakınca krize rağmen büyüme gösteren bir alan olduğunu görüyoruz. Bilişim sektörü Dünyada 500 milyar doları aşmış, Türkiye’de ise  6 milyar doları aşmış bir hacme sahip.

Artık dünya düz. Hindistan’dan tutun da Amerika’ya, Japonya’dan tutun da Peru’ya kadar tüm gelişmelerden anında haberdarız. Sektörün ekonomik anlamda büyümesi, inovatif ürünlerin geliştirilmesi  ve bunların dünyanın dört bir yanına duyurulması ile  olacağını düşünmekteyim. Bunun kolay olmadığı aşikar fakat dünyada esen girişimcilik rüzgarı ile dünyanın en ücra köşelerinden bile en çılgın fikirlerin biranda önümüze geldiğini görüyoruz. Biz de yapabiliriz. Zor ama imkansız değil.

Sektörü geliştirmek için devletten ve özel sektörden birçok yatırım yapılıyor. Sanayi Bakanlığı, Tübitak, Kosgeb vb. kurumlardan, kuluçka merkezlerinden, melek yatırımcı ağlarından girişimciler birçok noktada hem maddi destek hem mental destek sağlayabilirler. Benim en çok dikkatimi çeken; 2023 yılına kadar Ar-Ge firmalarının vergi muafiyetleri var, bu çok önemli bir avantaj. Buna çok önem veriyorum.

Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre Hollanda, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde bilişim alanındaki girişimler inovasyon tabanlı iken, bu durum Türkiye'de e-ticaret ağırlıklı görünüyor.

Gelişmekte olan ve yatırımların gün geçtikçe arttığı bir pazarda inovasyon tabanlı girişimlerin daha da artmasını herkes gibi bende çok isterim. Eminim ki ülkemize katma değer sağlayacak çalışmaların gün geçtikçe sayısı artacak. Sektörün geleceğini çok parlak.

Geleceğe yönelik hedefleriniz/kariyer planlarınız nelerdir?

Bilişim sektörüne yönelik koyduğum hedefler var. Bunların bir kısmını başardım, ama daha çok yolum var. Yaşımız kaç olursa olsun, tecrübemiz ne kadar olursa olsun insanoğlunun kendini geliştirme süreci devam ediyor. Ben de şuan emekliyorum.

Yakın zamanda, üzerine çalıştığımız projelerin lansmanını yapacağız. Şu an bu çalışmalar büyük vaktimizi alıyor. Umuyorum ki bu çalışmalarımızın karşılığını alacağız.

Bunların haricinde, bilişim sektörü dışında sağlık sektörü üzerine’de girişimlerde bulunmak istiyorum. Babamın doktor olması, sektöre olan ilgimin en büyük etkeni tahminimce. Sağlık alanının dinamikleri çok farklı, tanımaya ve anlamaya çalışıyorum.

Hedeflerinize en kısa sürede ulaşmanızı diler, bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.