Yenal Can YİĞİT 01.12.2017

2013 Eğitim-Öğretim Yılı İktisat Bölümü Mezunumuz Yenal Can Yiğit Aralık ayında bizlerle keyif dolu bir röportaj gerçekleştirdi.
Sizleri daha fazla bekletmeden röportajımıza başlayalım.

Yenal Bey, bizlere biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1989 Rize doğumluyum. Aslen Artvin'liyim fakat ailemin işi dolayısıyla çocukluk dönemim farklı şehirlerde geçti. İlköğretimi birleştirilmiş sınıf, taşımalı eğitim derken Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bir okulda tamamladım. 2003 yılında Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi’ne yatılı olarak girdim. 2007 yılında TOBB ETÜ İktisat Bölümü’ne başladım. Lisans ve Yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Doktora eğitimime Ankara Üniversitesi İktisat Ana Bilim Dalı’nda devam etmekteyim.  Üniversiteye başladığım 2007 yılından beri TOBB ETÜ’de yaşamaktayım diyebilirim.
 

Mezun olduktan sonraki süreçte neler yaptınız?

TOBB ETÜ İktisat bölümünde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra aynı bölümde yüksek lisans eğitimime başladım. Bu süreçte öğretim asistanlığı görevinde bulundum. Bu görev bana yıllarca eğitim gördüğüm sıraların diğer tarafını görmemi sağladı diyebilirim. Ayrıca profesyonel bir öğrenci olarak lisans eğitimi sırasında neleri doğru neleri yanlış yaptığımı halen lisans eğitimine devam eden arkadaşlarla paylaşma imkanı sundu. Yüksek lisans eğitimimin son döneminde TOBB ETÜ Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde Proje Yönetim Birimi’nde göreve başladım. Şu anda TOBB ETÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nde Direktör Yrd. Olarak görev yapmaktayım.

TOBB ETÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin yaptığı çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Teknoloji Transfer Ofislerini kısaca Üniversitelerde oluşan bilgi ve teknolojinin uygulamaya dönüştürülerek ekonomiye aktarılmasına, üniversite ile sanayi arasında işbirlikleri oluşturulmasıyla üniversite sanayi arasında bilgi ve teknoloji aktarımına katkı sağlayan kurumlar olarak tanımlayabiliriz. Bu tanım doğrultusunda TOBB ETÜ TTO olarak biz de üniversite ile sanayi arasında işbirlikleri oluşturmak suretiyle üniversitemizin sahip olduğu akademik bilgi birikiminin somut değerlere dönüşmesine katkı sağlıyoruz. Biraz daha açmak gerekirse TOBB ETÜ TTO olarak bu doğrultuda ulusal-uluslararası hibe destek programlarından daha fazla yararlanarak AR-GE faaliyetlerine destek olmak, kamu-üniversite-sanayi işbirliklerinin arttırmak, üniversitemizde ortaya çıkan fikri hakların korunması çalışmalarını yürütmek ve girişimcilik faaliyetlerini geliştirmek adına destekler sağlamaktayız. Bu destek hizmetlerimizi hem akademisyenlerimize, hem öğrencilerimize sunmaktayız.  TOBB ETÜ’lü olmanın Girişimciliği, liderliği ve yenilikçiliği kendine misyon edinmiş bir üniversitenin mezunu olarak bu görevde bulunmam beni şanslı hissettirdiğini söyleyebilirim. Çünkü saydığım bu konular TOBB ETÜ ailesindeki her akademisyenin, her öğrencinin ve her çalışanın aşina olduğu konular aslında.

TOBB ETÜ nün Ortak Eğitim Modeli hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

TOBB ETÜ’nün diğer üniversitelerden bir adım öne çıkaran en büyük faktörün Ortak Eğitim Sistemi olduğunu düşünüyorum. Bu sistemle her TOBB ETÜ öğrencisinin mezun olmadan iş hayatında tecrübe edinmesinin çok önemli olduğunu iş hayatına girdiğimde daha iyi anladığımı söyleyebilirim. Benim açımdan Ortak Eğitim kariyerimin tamamını oluşturdu diyebilirim. Ocak 2010’da başladığım ilk Ortak Eğitim dönemi Üniversitemizin Mali İşler Müdürlüğü’nde geçirdim. O dönemden sonra da hiç kopmayarak diğer stajlarımı da Mali İşler Müdürlüğü’nde tamamladım. Tüm birim çalışanları bildiklerini aktarmaktan hiç çekinmediler, bu yüzden başta benim için çok değerli biri olan Dr. Gökhan GÖKSU olmak üzere tüm birim çalışanlarına teşekkürü bir borç bilirim.  Tabi üniversite-sanayi işbirliği kapsamında ziyaret ettiğimiz büyük firmalarda konunun firma tarafından Ortak Eğitime getirilmesi ve bu kapsamda stajını yapan arkadaşlardan memnuniyetlerini ifade etmeleri, mezuniyet sonrası istihdam etmeyi istediklerini söylemeleri bence bu programın başarısının bir göstergesidir. Ayrıca bu ailenin bir ferdi olarak bunu dışarıda duymak beni çok gururlandırıyor.

TOBB ETÜ’de şu anda öğrenimlerini sürdüren öğrencilerimize tavsiyeleriniz var mı?

Öncelikle TOBB ETÜ etiketini yaşam boyu taşıyacaklarının farkında olmalarını, gerek eğitim hayatında gerekse iş hayatında bu etiketle yan yana yürüyeceklerinin farkında olsunlar. Her biri alanında uzman, kapıları her zaman açık değerli akademisyenlerimizden eğitimleri süresince maksimum oranda faydalanmaya çalışsınlar. TOBB ETÜ tarafından sağlanan yurt içi ve yurt dışı imkanlarından faydalansınlar. Ortak Eğitim dönemlerinden maksimum faydayı almak için çok çalışsınlar. Girişimci ruhlu her öğrencimizi de TOBB ETÜ TTO bünyesinde bulunan GARAJ Kuluçka Merkezimize bekliyoruz.

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği olarak bizden beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Etkinlik ve organizasyon yapmanın ne kadar zor ve çok fazla emek isteyen bir iş olduğunu bilen biri olarak daha sık organizasyonlar yapılarak mezunların daha sık bir araya gelmesinin sağlanmasını bekliyorum. Böylece TOBB ETÜ mezunları kültürünün oluşturulacağını düşünüyorum.   

Yenal Bey, TOBB ETÜ TTO Direktör Yardımcılığı görevinizin hayırlı olmasını diliyor kariyer hayatınızda başarılarınızın devamını temenni ediyoruz…